ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
1211 views 0 comments

Ένα οδοιπορικό μνήμης του Περικλή Κοροβέση

by on Μάιος 13, 2014
 

Μάιος 2014.

Σαράντα πέντε  χρόνια μετά το χειμώνα του 1969 ο συγγραφέας, κοινωνικός ακτιβιστής και π. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη, περνά για πρώτη φορά τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο τελωνείο των Καστανεών -τότε ως παράνομος και καταζητούμενος από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχαν προηγηθεί η σύλληψη, η πολύμηνη φυλάκισή του και τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη από το καθεστώς, όπως τα περιγράφει στο βιβλίο- μαρτυρία «Ανθρωποφύλακες». Αποφυλακίστηκε προσωρινά και πέρασε στην παρανομία. Προκειμένου να κατορθώσει να καταθέσει ως μάρτυρας κατά των βασανιστηρίων στη Γενεύη διέφυγε με πλαστό διαβατήριο, που του είχε προμηθεύσει η Αμαλία Φλέμινγκ και με τη βοήθεια ενός ζευγαριού Αμερικανών ακτιβιστών. Μετά την επιτυχή διαφυγή του από την Ελλάδα μέσω Καστανεών έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί αεροπορικώς στη Γενεύη.

Σε μια συνέντευξη του ο Περικλής Κοροβέσης έχει πει εννοώντας τους «Ανθρωποφύλακες» ότι «το σπουδαιότερο ήταν πως ένα μικρό βιβλιαράκι, γραμμένο όπως-όπως κατάφερε να αναποδογυρίσει την προπαγανδιστική εκστρατεία εξωραϊσμού που το καθεστώς της χούντας είχε χρυσοπληρώσει».

Σε αυτό το συγκινησιακά φορτισμένο οδοιπορικό μνήμης τον συνόδευσαν ο Αλέξανδρος Χατζηλιάδης (ΕΑΠ- μεταπτυχιακές σπουδές Trakya University) και η Σωτηρία Μαραγκοζάκη (δημοσιογράφος – συγγραφέας).

 κοροβεσης2

 

Περικλής Κοροβέσης και Αλέξανδρος Χατζηλιάδης στην Αδριανούπολη. Ο Α.Χατζηλιάδης είχε προλογίσει τον Π.Κοροβέση στη βιβλιοπαρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη
Be the first to comment!
 
Leave a reply »