ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
1068 views 0 comments

Γιάννης Μόρτζος: «Οι σύγχρονοι πολιτικοί είναι χωρίς φαντασία και προπαντός χωρίς καμία ικανότητα»

by on Νοέμβριος 30, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

 στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σωκράτης αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα σε μια δύσκολη στιγμή του αθηναϊκού κράτους ή μήπως όχι; Γιατί, άραγε, οι Αθηναίοι σε πλήρη δημοκρατία πήραν την απόφαση να θανατώσουν τον εβδομηντάχρονο φιλόσοφο; Ο Γιάννης Μόρτζος υποδύεται για ακόμα μια φορά τον Σωκράτη και επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις για το τότε και το σήμερα.

«Ο θεατής που θα παρακολουθήσει την απολογία του Σωκράτη θα ικανοποιηθεί απόλυτα γιατί με τον τρόπο που έγινε η συρραφή των κειμένων του Πλάτωνα, του Ξενοφώντα και του Βάρναλη εστιάζουμε στα σημαντικότερα σημεία της απολογίας. Ενώ τα κείμενα έχουν και διαχρονική αξία, ώστε να διακρίνει τους παραλληλισμούς της εποχής του Σωκράτη με τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία της αθηναϊκής δημοκρατίας του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. με τη σταδιακή παρακμή της και της σημερινής δημοκρατίας μας που είναι και αυτή στο στάδιο της παρακμής».

Γιατί πιστεύετε η «απολογία του Σωκράτη»… πουλάει τόσο στις μέρες μας;

Δεν είναι δύσκολο για τον σημερινό σκεπτόμενο πολίτη να μπει στο πνεύμα του Σωκράτη. Ώστε να κάνει την κριτική του και προπαντός να διακρίνει την επανάληψη των θετικών ή αρνητικών γεγονότων που έδωσαν σε αυτόν τον τόπο στιγμές μεγαλείου και δημιουργίας και άλλες φορές στιγμές καταστροφής και χάους.

Έργο περί δημοκρατίας και «η δημοκρατία πέθανε εκεί που γεννήθηκε» γράφανε πρόσφατα τα ξένα Μέσα με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ποια είναι η γνώμη σας για το πολιτικό μας σύστημα;

Τα ξένα Μέσα μπορούν να λένε ό,τι τους γουστάρει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας επηρεάζουν, γιατί όλοι αυτοί οι ξένοι ποτέ δεν είχαν οι ίδιοι αληθινή δημοκρατία. Οπωσδήποτε το πολιτικό μας σύστημα νοσεί, αλλά εδώ χρειάζεται μια βαθιά τομή ώστε να εκλέγονται οι πιο άξιοι που μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν την πατρίδα και όχι οι ανάξιοι και οι επαγγελματίες της πολιτικής. Είναι απαραίτητο δίπλα στη δημοκρατία να υπάρχει λαϊκή βούληση και κυριαρχία, χρειαζόμαστε παιδεία και εκπαίδευση που θα αφυπνίσει τις συνειδήσεις του λαού, ούτως ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά και να συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους.

Τελικά, έχουμε δημοκρατία σήμερα;

Δημοκρατία με την ευρεία έννοια που έχει ο όρος δεν έχουμε. Έχουμε μια νοθευμένη δημοκρατία που συνεχώς ο πολίτης γίνεται δέκτης καταπίεσης και καταστάσεων από μια μειοψηφία που κατέχει τον πλούτο και διοικεί αναλόγως των περιστάσεων. Νομίζω ότι οι σύγχρονοι πολιτικοί άντρες και γυναίκες είναι χωρίς φαντασία και προπαντός χωρίς καμία ικανότητα.

photo_nea_1

Έχετε ζήσει φαντάζομαι και κοινωνικές δυσκολίες, αλλά και δυσκολίες πάνω στη δουλειά σας. Πώς θα χαρακτηρίζατε τα πράγματα σήμερα στην καθημερινότητα και γιατί;

Έχω περάσει πολύ δύσκολες στιγμές, πολύ πιο δύσκολες από σήμερα, αλλά ποτέ δεν λύγισα, πάντα είχα κουράγιο και δύναμη. Το επάγγελμά μου είναι το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο ελεύθερο. Διαλέγεις ό,τι σου αρέσει και απορρίπτεις τη φτήνια και τη χυδαιότητα που καταστρέφει την ψυχή σου. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή με ανοιχτό μυαλό και μακριά από μιζέρια και μικροβόλεμα. Σήμερα η κοινωνία μας είναι δυστυχώς αποπροσανατολισμένη και διαλυμένη. Προσπαθούμε αλλά μας έχει λείψει η ομαδικότητα και ο αλληλοσεβασμός. Περνάμε δραματική κοινωνική κρίση που μας έχει κάνει μεμψίμοιρους και άτολμους. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε έναν κοινό στόχο και μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα μας κάνει πιο αληθινούς και δημιουργικούς σε όλους τους τομείς.

Είναι εύκολη η επιβίωση ενός θεάτρου σήμερα; Οι πολιτικοί μας μιλάνε με θαυμασμό για το ελληνικό θέατρο, αλλά μάλλον διατηρούν το «από μακριά και αγαπημένοι»;

Το θέατρό μας είναι δημιουργικό και προσφέρει ψυχαγωγία αναλόγως αυτών που το υπηρετούν. Έχουμε όμως μεγάλο πρόβλημα οικονομικό, γιατί ο σύγχρονος θεατής αρέσκεται πιο πολύ στο τζάμπα, δικαιολογημένα ίσως, λόγω της γενικής οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία ευαισθησία και γνώση της σημασίας που έχει ο πολιτισμός στην ανάπτυξη του κράτους.

Τηλεόραση παρακολουθείτε;

Παρακολουθώ τηλεόραση αλλά θέλω να δηλώσω ότι όσο κανείς την κοιτάει τόσο κακό του κάνει στην ψυχή και στο μυαλό. Η τηλεόραση είναι υπεύθυνη για πολλά κακά και ανάποδα που συμβαίνουν στον τόπο μας. Η τηλεόραση σήμερα διαστρεβλώνει συνειδήσεις και οδηγεί στην αποχαύνωση.
Κοιτώντας πίσω τελικά κάνατε με την τέχνη σας αυτό που είχατε ονειρευτεί;

Ύστερα από 50 χρόνια συνεχούς μελέτης και εργασίας, νιώθω απεριόριστη ικανοποίηση και χαρά γιατί μπόρεσα να κρατηθώ όρθιος μέσα σε αυτό το καμίνι του θεάτρου. Ποτέ δεν έχεις σιγουριά, αλλά κάθε μέρα είναι μια νέα δοκιμασία. Πάντως το όνειρο παραμένει ζωντανό.

 

«Γιαννούλης Χαλεπάς – Η κοιμωμένη μου»

Παράλληλα με το «Σωκράτη» σκηνοθετείτε και την παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς – Η κοιμωμένη μου». Δεν επιλέγετε «εύκολα» έργα. Το ζητάει ίσως και η εποχή;

Η σκηνοθεσία είναι η δεύτερη απασχόλησή μου κοντά στην ηθοποιία. Διαλέγω με προσοχή τι θα σκηνοθετήσω και θα παρουσιάσω στο θέατρο «4 εποχές» γιατί θέλω να δώσω στον θεατή ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική δραματουργία. Η παράσταση «Γιαννούλης Χαλεπάς – Η κοιμωμένη μου» παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά γιατί έχει μεγάλη απήχηση στους θεατρόφιλους. Είναι ένα μεγάλο έργο που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια σημαντική παράσταση και να δώσω την ευκαιρία στους ηθοποιούς μου να δημιουργήσουν υπέροχους ρόλους.

 

Έκδοση βιβλίου

Τιμή στον δάσκαλο Κάρολο Κουν

Στις προθήκες και ένα βιβλίο για τα χρόνια με τον Κάρολο Κουν που φέρει την υπογραφή σας. Τι περιλαμβάνει και ποια η ανάγκη να μιλήσουμε-διαβάσουμε για τον Κουν σήμερα;

Είναι υποχρέωση στον δάσκαλό μου, τον αξεπέραστο Κάρολο Κουν, να αφήσω κάποια στοιχεία για την προσφορά του στον πολιτισμό μας. Ό,τι έγραψα είναι η ζωή μου κοντά του. Συμμετείχα και εγώ επί 21 χρόνια σε αυτόν τον σημαντικό χώρο του Θεάτρου Τέχνης που μεγαλούργησε εντός και εκτός Ελλάδας. Ο Κουν είναι πάντα επίκαιρος και θα είναι γιατί είχε όραμα και δύναμη και φυσικά απεριόριστες γνώσεις. Ήταν ένας σοφός δάσκαλος και για εμάς που τον γνωρίσαμε θα είναι πάντα οδηγός μας.

Info
«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» παρουσιάζεται στο θέατρο «4 Εποχές». Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή της Γιούλης Ζήκου βασισμένη στην «Απολογία» και «Κρίτων» του Πλάτωνα και στην «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη. Στον ρόλο του Σωκράτη ο Γιάννης Μόρτζος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Μαζί του ο Πέτρος Πέτρου στον ρόλο του μαθητή Κρίτων. Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Τις υπόλοιπες ημέρες «Γιαννούλης Χαλεπάς – Η κοιμωμένη μου», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόρτζου.
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα «ΕΛΛΑΔΑ αύριο» 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »