ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
1079 views 0 comments

Γιώργος Λιβανός «Το γυμνό είναι η ψυχική έκθεση του σύγχρονου άντρα στα προβλήματά του»

by on Νοέμβριος 9, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σκηνοθέτης που «σοκάρει» την Αθήνα με μια αυστηρώς ακατάλληλη παράσταση

Γδύνει τους ηθοποιούς του και τους βάζει να παίζουν μετά τα μεσάνυχτα. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός αρχίζει την κουβέντα μας απαντώντας στην εύλογη απορία: «Έχω ακούσει γυναίκες να λένε, “πάμε να δούμε τα αγόρια που γδύνονται”. Σας ενοχλεί αυτό ή ίσως ήταν ζητούμενο, ώστε φεύγοντας κάποιος από την παράσταση να ξέρει ότι δεν είναι μόνο το γυμνό;». «Δεν είναι κακό το απόλυτο αντρικό γυμνό έξι πολύ ωραίων γυμνασμένων, σέξι αντρών να θέλξει το γυναικείο κοινό. Αυτό άλλωστε οφείλει να είναι το δέλεαρ. Το στοίχημα δίνεται με το έργο και την παράσταση, ικανή να συνεπάρει έναν απαιτητικό θεατή με την πλοκή και την εντυπωσιακή εναλλαγή εικόνων».

Τι αφορά λοιπόν το πολυβραβευμένο «Leonardo’s Ring»;

Μια παράσταση με διεθνή διαβατήριο από έναν βραβευμένο συγγραφέα με 4 Tony Awards, η οποία ανέβηκε ύστερα από πρόβες και προετοιμασία 8 μηνών, με ειδικές απαιτήσεις και που είναι ένα στοίχημα πολιτικό για μένα. Να προασπίσω μέσω ενός δαχτυλιδιού, που ταξιδεύει από χέρι σε χέρι ανά εποχές και χρόνο, το δικαίωμα του ανθρώπου να πορεύεται, να αντρώνεται και να ερωτεύεται ελεύθερος, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν για τις επιλογές του. Είμαστε αυτό που φαίνεται και όχι αυτό που οι άλλοι θέλουνε να δηλώσουμε.

Έξι ηθοποιοί, δεκάδες ρόλοι. Τι βλέπουμε επί σκηνής; Πού τοποθετήσατε τους «ήρωές» σας;

Ένα φανταστικό ταξίδι που αρχίζει από τη σύγχρονη Αμερική για να περάσει σε προηγούμενες εποχές. Έτσι από σύγχρονους διεκδικητές της καθημερινότητας στην Αμερική, περνάμε σε σκηνές με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Τσαϊκόφσκι, τον Ουάιλντ, τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Όλοι ιστορικά φέρονται να φόρεσαν αυτό το δαχτυλίδι. Οι ηθοποιοί, τέλεια εκπαιδευμένοι και ικανότατοι, εναλλάσσουν προσωπικότητες, εποχές και χρόνους δίνοντας μια κινηματογραφικής σκηνοθεσίας κουρδισμένη παράσταση, τολμώ να πω υψηλών απαιτήσεων, αφού το έργο έχει να συναγωνιστεί τα ανεβάσματα σε Ολλανδία, Αγγλία, αλλά και Νέα Υόρκη.

Ήταν επιτακτική από το κείμενο η απαλλαγή από τα ρούχα ή ίσως «διαφημιστικό» εύρημα που σοκάρει;

Το έργο ανεβαίνει παντού με κλειδωμένα δικαιώματα σε όλους τους τομείς. Ακόμα και οι ηθοποιοί επιλέχθηκαν σε ακρόαση παρουσία του Άγγλου ατζέντη του Rick Elice. Το γυμνό απαιτείται, δεν είναι τέχνασμα. Σχηματοποιεί την απόλυτη ψυχική και σωματική έκθεση του σύγχρονου άντρα στα προβλήματά του. Είναι τόσο γυμνό ακριβώς όσο παντού όπου ανεβαίνει. Απλώς εδώ επεμβαίνει η προσωπική μου αισθητική. Προσπαθώ με τη βοήθεια των προβολών και του φωτισμού να δημιουργώ εικαστικές εικόνες. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Για να καταφέρουμε τους ηθοποιούς να υποδυθούν τους ρόλους τους κάναμε training πολύμηνο με τον χορογράφο Σίμωνα Πάτροκλο και ανταπεξήλθαν ηρωικά!

Το έργο γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία. Ποιο είναι το στοιχείο που είναι κοινό για όλους τους θεατές του ανά τον κόσμο;

Η ανθρωπιά, οι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες και οι πολλές μικρές αυτοτελείς ιστορίες που παλαντζάρουν από την κωμωδία στο δράμα. Η απόγνωση του σύγχρονου άντρα, η ανάγκη του να συνυπάρξει δίπλα σε αυτούς που τον καταλαβαίνουν. Η προσπάθεια του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Και το συμπέρασμα, το πικρό συμπέρασμα ότι όλοι ερχόμαστε και φεύγουμε σε αυτήν τη ζωή, εν τέλει, μόνοι…

Ανδρικός θίασος, άντρας σκηνοθέτης… Ανδρικό έργο που θέλει γυναίκες στην κλειδαρότρυπα;

Τι ωραιότερο; Στο ωραίο φύλο στοχεύουμε και όχι μόνο… Πάντως η βοηθός μου Μαρία Σύρρου, η στιχουργός και ερμηνεύτρια Μαριάννα Τόλη και όσες γυναίκες εμπλέκονται στην παραγωγή φαίνεται να το διασκέδασαν αρκετά.

Την Παρασκευή παρουσιάζετε και μια μεταμεσονύχτια παράσταση. Υπάρχει κοινό για μετά τις 24:00;

Έχοντας κάνει δύο χρόνια τα «Βρόμικα κόλπα» με τη Μαρία Αλιφέρη στο ίδιο θέατρο μεταμεσονύχτια και βλέποντας πόσο πολύ λειτούργησε στους… ξενύχτηδες θεατρόφιλους, ανανεώσαμε το στοίχημά μας, αυτήν τη φορά με ποτό το οποίο δίνεται μαζί με το εισιτήριο.

Έχετε δει πρόσφατα παράσταση, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, που σας εξέπληξε ευχάριστα;

Έχω δύο χρόνια να ταξιδέψω εκτός. Έχω διαβάσει έργα που με εντυπωσίασαν και έχω δει παραστάσεις που με συνεπήραν. Θα αναφέρω τη «Γκόλφω» του Καραθάνου και «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Χουβαρδά. Σύγχρονες ολοκληρωμένες σκηνοθετικά παραστάσεις.

 

 

INFO LEONARDO'S RING_1
info
«Leonardo’s Ring» του Rick Elice στο «Studio Κυψέλης». Έξι ηθοποιοί καλούνται να παίξουν δεκάδες ρόλους. Χρήστος Λιακόπουλος, Κώστας Φραγκολιάς, Στάθης Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Κατσίκης, Τιμόθεος Θάνος, Γιάννης Κωσταράς. Σκηνοθεσία Γιώργος Λιβανός, μετάφραση Κώστας Βούλγαρης. Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη. Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης.

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »