ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
2030 views 0 comments

Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης οι «Χαλασοχώρηδες»,Κώστας Παπακωνσταντίνου, λέει για το έργο του Παπαδιαμάντη: «Είναι ιδανικό βήμα εισαγωγής των παιδιών στην πολιτική σκέψη»

by on Νοέμβριος 5, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Έναν χρόνο πριν από την πτώχευση του 1893 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Αυτό το έργο παρουσιάζεται στο Θέατρο Altera Pars και μέσα από την ιστορία του ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους.

«Οι “Χαλασοχώρηδες” δεν μοιάζουν σαν να γράφτηκαν τώρα. Είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα», σημειώνει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Κώστας Παπακωνσταντίνου.

Η ιστορία αρχίζει Τρίτη απόγευμα και ολοκληρώνεται Κυριακή βράδυ με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο κόσμος τώρα θα ησυχάσει και θα επιστρέψει στην κανονικότητά του, περιμένοντας τις επόμενες εκλογές.

Αυτοί που χαλάνε το χωριό…

«Διαδραματίζεται το 1892, καλοκαίρι, σε ένα νησί, την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών. “Χαλασοχώρηδες” σημαίνει αυτοί που χαλάνε το χωριό και είναι το παρατσούκλι τού ενός από τα δύο κόμματα. Το άλλο κόμμα αποκτάει το δικό του παρατσούκλι κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Παρακολουθούμε την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Κεράσματα, δωροδοκίες, συγκεντρώσεις, διαπραγματεύσεις, πολυμήχανοι κομματάρχες, αχαλίνωτη εφορευτική επιτροπή, συνθέτουν το σκηνικό».

Είναι, άραγε, εύκολο να αγγίξει σκηνοθετικά κάποιος τον Παπαδιαμάντη, γιατί μπορεί κάποια στιγμή να νιώσεις ότι ίσως να μην ήθελε να έχει πάρει η παράσταση αυτή την τροπή. «Τα κείμενα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό, αλλά όχι με ιερότητα. Στον Παπαδιαμάντη η δυσκολία σκηνοθετικά και υποκριτικά είναι ότι τα κείμενά του δεν είναι γραμμένα για το θέατρο. Η πολύ καλή δομή τους όμως κάνει τη δουλειά σου ευκολότερη. Στην πρόβα βρίσκεις αυτό που ψάχνεις, γιατί ο Παπαδιαμάντης ήξερε τι έγραφε. Συγκεκριμένα, στους “Χαλασοχώρηδες” αποφύγαμε την εύκολη λύση του ρόλου-αφηγητή. Χωρίς να το πειράξουμε καθόλου, μοιράσαμε το κείμενο στους ρόλους που ήδη υπήρχαν στην ιστορία σαν να ήταν ατάκες θεατρικού έργου. Το διήγημα στάθηκε απίστευτα φιλικό απέναντί μας».

«Όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης»

Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον λόγο του Παπαδιαμάντη σήμερα και αν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου κρατούσε μια φράση από το κείμενο θα ήταν η ακόλουθη: « Όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης» και «η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα». «Για να ασχολούμαστε τόσο πολύ με τα έργα του όμως σημαίνει πως σίγουρα έχει πολλά να μας πει ακόμα. Οι “Χαλασοχώρηδες”, έκτος από ένα λογοτεχνικό αριστούργημα, αποτελούν και ένα σπουδαίο μάθημα πολιτικής ιστορίας».

Βρίσκετε πως με το πέρασμα των χρόνων οι πολιτικοί παραμένουν ίδιοι όπως αυτοί του δημοσιεύματος του 1892;

Έχουν αλλάξει πολλά. Το πολιτικό σύστημα όμως, κατά βάση, είναι το ίδιο. Ο Παπαδιαμάντης δεν τα βάζει με τους πολιτικούς γενικά. Κατακρίνει την εξουσία και τα αξιώματα. Γι’ αυτό και σχολιάζει τους επιφανείς πολιτικούς. Αυτούς δηλαδή που θα ασκήσουν εξουσία. Λέει κάπου «ευτύχημα μάλιστα νομίζω ότι δεν ανεφάνη επιφανής τις πολιτευτής εις τας νήσους ταύτας. Ο Θεός μάς ελυπήθη και δεν παρεχώρησε να γεννηθεί επιφανής τις εδώ.

«Προσωπική διαδρομή»

«Ο Παπαδιαμάντης δεν κρίνει τους ανθρώπους. Δεν χρησιμοποιεί απλοϊκά κλισέ. Δεν αναζητεί ενόχους και αθώους. Κρίνει συνολικά το πολιτικό σύστημα και τις αξίες πάνω στις οποίες είναι δομημένο. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας του είναι όλη η κοινωνία».

Η παράσταση είναι για όλες τις ηλικίες και προσεγγίζει κυρίως παιδιά, με μια ομολογουμένως ασυνήθιστη διάλεκτο. «Η καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη δεν είναι δύσκολη. Άλλωστε οι καταστάσεις είναι τόσο απλές και οικείες που δεν υπάρχει πρόβλημα κατανόησης του κειμένου. Τα παιδιά τελειώνοντας το γυμνάσιο και κυρίως στο λύκειο έχουν αρχίσει να σκέφτονται πολιτικά. Οι “Χαλασοχώρηδες” αποτελούν ένα ιδανικό βήμα εισαγωγής των παιδιών στην πολιτική σκέψη. Το πότε είμαστε έτοιμοι να πλησιάσουμε ένα έργο τέχνης είναι πολύ προσωπική διαδρομή. Υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι συγγραφείς. Κάποιος θα τους αρέσει. Αρκεί τα παιδιά να έχουν χρόνο, εύκολη πρόσβαση σε βιβλία και ελευθερία επιλογής».

χαλ

info
Οι «Χαλασοχώρηδες» του Παπαδιαμάντη παρουσιάζονται στο Θέατρο Altera Pars, Μεγάλου Αλεξάνδρου 121. Παίζουν Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός. Σκηνοθεσία Κώστας Παπακωνσταντίνου. Ημέρες και ώρες παράστασης Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 18.30.

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »