ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
1399 views 0 comments

«Το τραγούδι κάνει βόλτα» στις «Γραμμές» – Συνέντευξη Γλυκερία – Μπάμπης Τσέρτος

by on Ιανουάριος 11, 2014
 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εδώ το κοινό γλεντάει με αγαπημένα αλλά και μη αναμενόμενα τραγούδια. Ο Χατζιδάκις δίνει τη θέση του στον Θεοδωράκη, τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα και ο κόσμος χορεύει ασταμάτητα γύρω από τη Γλυκερία και τον Μπάμπη Τσέρτο οι οποίοι για μία ακόμα φορά κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά. Μελωδικές φωνές στην υπηρεσία του κοινού προς τέρψιν ώτων και καρδιάς. Από τις Σέρρες, τον τόπο καταγωγής της Γλυκερίας, στην Αρκαδία του Μπάμπη Τσέρτου. Οι δρόμοι τους ξανασμίγουν έπειτα από χρόνια και αυτή τη φορά «Το τραγούδι κάνει βόλτα» στις «Γραμμές».

Γλυκερία: Με τον Μπάμπη έχουμε συνεργαστεί παλιότερα και στη δισκογραφία και χαίρομαι γι’ αυτή τη συνάντησή μας. Οι «Γραμμές» είναι πραγματικά ένας πολύ αγαπημένος χώρος. Έχω παίξει και παλιότερα επί Κώστα Καλδάρα. Σε αυτό το σχήμα έχουμε στη συντροφιά μας και έναν νέο τραγουδιστή, πάλι από τις Σέρρες, τον Βασίλη Προδρόμου, πολυμελή ορχήστρα υπό την επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη και ευελπιστούμε σε έναν ζεστό και όμορφο χειμώνα με αγάπη, κάτι που έχει ανάγκη και ο κόσμος και εμείς. Να ανταλλάξουμε καρδιές και συναισθήματα.

Τσέρτος: Φέτος έχω τη χαρά να τραγουδάω με μια πολύ σημαντική τραγουδίστρια και φίλη. Εγώ μεγάλωσα στα Τρόπαια της Αρκαδίας όμως η Ελλάδα είναι παντού. Είναι τόσο μικρή, πολύπλοκη και πολύχρωμη με ενιαίο κορμό, που βρέθηκα με τη Σερραία Γλυκερία και ελπίζουμε αυτή τη σεζόν να διασκεδάσουμε τον κόσμο που θα μας επιλέξει. Σας περιμένουμε και μεσημέρια Κυριακής. Κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας προτιμούν να βγουν τη μέρα, οπότε την Κυριακή τη ζητάει το κοινό

Τώρα που μιλάτε για προβλήματα, σκέπτομαι μήπως φανεί πολυτέλεια να προτείνουμε μια μουσική παράσταση την ώρα που συνάνθρωποί μας δεν έχουν ηλεκτρικό στο σπίτι τους.

Γλυκερία: Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι είναι το τελευταίο που θα επιλέξει κανείς και ας είναι απαραίτητο στη ζωή του. Το τραγούδι προσφέρει κάτι ώστε να ξεφύγει από τα προβλήματά του ο άνθρωπος. Πάντα κάτι κουβαλάει και παίρνει μαζί του φεύγοντας. Είναι λογικό ότι δεν μπορεί όλος ο κόσμος να έρθει στο μαγαζί και λυπάμαι, γιατί θα ήθελα όλοι να μπορούν να το κάνουν μια και προσφέρει διέξοδο. Είναι λύτρωση το τραγούδι. Ξέρουμε τα προβλήματα και την ανέχεια που υπάρχουν γύρω μας. Είναι μια κρίση την οποία όσο και αν δεν φαίνεται την περνούν και άνθρωποι που δεν το δείχνουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν τα απολύτως απαραίτητα, το γάλα και το ψωμί στα παιδιά τους, και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι ένα γεγονός.

Τσέρτος: Ο καθένας κάνει κάποιο επάγγελμα και εμείς τραγουδάμε. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να έρθουν και να διασκεδάσουν με 10 και 20 ευρώ. Πάντως και την περίοδο της μεγάλης ευδαιμονίας κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν και πάλι να έρθουν σε ένα μαγαζί. Το τραγούδι όμως δεν είναι η πολυτέλεια του κόσμου, είναι η ανάγκη του. Σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής υπάρχει το τραγούδι, είτε χαράς είτε μοιρολόι. Επίσης το δικό μας επάγγελμα είναι αυτό που επλήγη πάρα πολύ, μια και ο άλλος θα κόψει πρώτα τη διασκέδασή του και επίσης υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες χωρίς ρεύμα. Το κοινό όμως «μας έχει» με διάφορους τρόπους, μέσα από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο.

Γλυκερία: Παρακολουθώ στην τηλεόραση τα νέα μέτρα, για τους πλειστηριασμούς, για το ρεύμα, στο ένα κανάλι λένε άλλα και άλλα στο άλλο. Ένα σκόρπιο πράγμα, ασυντόνιστο, δεν ξέρουν ούτε αυτοί τι τους γίνεται πραγματικά.

Σας δίνει ελπίδα κάτι μέσα από το πολιτικό σύστημα; Η κίνηση των 58, των 5 δημάρχων, ο κύριος Τσίπρας, ίσως η κυβέρνηση;

Τσέρτος: Δεν θέλω να πάρω θέση σαφή, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν συνθέσεις. Η Ελλάδα κατέρρευσε και η ευθύνη μπορεί να βαραίνει προφανώς αυτούς που κυβέρνησαν, αλλά θεωρώ ότι μέσα σε αυτή την κατάρρευση είμαστε όλοι και συμμετείχαμε με τον τρόπο μας. Λογικές φωνές υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, που όμως πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό για τα αυτονόητα. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τα Μνημόνια και θα βγει μόνο εάν αρχίσει να παράγει. Να γίνουν επενδύσεις, να αποκτήσει πλούτο και όταν τον αποκτήσει, να αρχίσει να τον μοιράζει. Να σταθούμε στα πόδια μας να αγωνιστούμε αλλά και να μην ζητιανεύουμε. Άξιοι και αυτάρκεις.

Γλυκερία: Εγώ πιστεύω ότι εμείς οι πολίτες πρέπει να αλλάξουμε, γιατί εμείς έχουμε τη δύναμη και το χαρτάκι που λέγεται ψήφος στα χέρια μας. Πρέπει να μην φοβόμαστε να δοκιμάζουμε και να ξαναδοκιμάζουμε αν κάτι δεν μας κάνει. Χειρότερο χάος και ανέχεια από αυτό που ζούμε τώρα δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας, αυτάρκεις. Έχουμε τα πάντα στην Ελλάδα, είμαστε μια χώρα ευλογημένη από τον Θεό και την έχουμε κάνει καταραμένη από τους ανθρώπους. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, γιατί μέχρι τώρα τις εμπιστευόμασταν σε κάποιους οι οποίοι δυστυχώς αποδείχτηκαν ανάξιοι. Εμείς όμως φταίμε γιατί εμείς τους επιλέξαμε.

Τσέρτος: Δεν κοιτάζεται κανείς στον καθρέφτη, ούτε πολιτικός ούτε πολίτης, για το γιατί φτάσαμε εδώ. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος ή να αλλάξουμε ως άνθρωποι με έναν κοινό βηματισμό; Είμαστε χώρα που σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Ελπίζω και εύχομαι μέσα από την ιστορική μνήμη να μην ξαναγυρίσουμε σε τέτοιες ακρότητες. Χωρίς να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά έντονα, διεκδικητικά και λογικά. Να μην πετάμε στα σύννεφα γιατί την υπερβολή την έχουμε μέσα μας. Ελπίζω να το δούμε από τους νέους που περνάνε και πιο δύσκολα από όλους.

Παρατηρείτε μέσα σε αυτή την κρίση μια στροφή του κόσμου προς το λαϊκό παραδοσιακό τραγούδι;

Γλυκερία: Βεβαίως, γιατί είναι δικό μας και με τη μνήμη μάς πάει στους παππούδες και πατεράδες μας, κάτι που μας γεμίζει ζεστασιά. Αυτό είναι, αλλά και ένας ήχος πολύ γνώριμος, η παράδοσή μας, λαϊκό, ρεμπέτικο, ακόμα και το σημερινό έντεχνο, υπάρχει μια πλούσια γκάμα, δεν νομίζω ότι άλλος λαός έχει τόσο πλούτο στο τραγούδι και τη μουσική πορεία του.

Τσέρτος: Εγώ δεν το βλέπω έτσι. Και στην περίοδο της ευδαιμονίας και στην περίοδο της κρίσης λειτουργούσα με τον ίδιο τρόπο. Όταν όλοι ξεσάλωναν πάνω στα τραπέζια, τα ίδια τραγούδια ερμήνευα. Ο κόσμος έχει ίσως μεγαλύτερη ανάγκη να ενωθεί. Να μη διασκεδάσει με την έννοια του σκεδάννυν (σκορπίζομαι) αλλά να γίνει μια παρέα, όχι ο καθένας μόνος του. Μακάρι αυτό το «μαζί», να γίνει για όλα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από τη στενωπό που έχουμε μπει. Η ελληνική κοινωνία νομίζω ότι πολιτιστικά και πνευματικά, δεν είναι στα καλά της, δεν έχει βρει την ισορροπία της, ψάχνει το γιατί και βγάζει θυμό και αγανάκτηση.

unnamed[4]

 Έχει τύχει με συναυλίες σας στο εξωτερικό να κληθείτε να υποστηρίξετε το ελληνικό τραγούδι και τη δυναμική του;

Γλυκερία: Οι ξένοι δεν γνωρίζουν και είναι πολύ δύσκολο να μάθουν και να αγαπήσουν την ελληνική μουσική γιατί είναι με άλλα ακούσματα αναθρεμμένοι. Όσοι όμως έχουν ακούσει και έχουν εντρυφήσει στο ελληνικό τραγούδι το αγαπάνε με πάθος. Υπάρχουνε φιλέλληνες και λάτρεις της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Εγώ προσωπικά έχω παίξει στην Μπριζ στο Βέλγιο μόνο σε ξενόγλωσσο κοινό, το ίδιο και στο Ελσίνκι. Στη Φινλανδία συγκεκριμένα υπάρχει σύλλογος φιλόμουσων Ελλήνων που ξέρουν ακόμα και ελληνικούς χορούς. Αυτό έχει δημιουργηθεί από το μεράκι ενός καθηγητή πανεπιστημίου ο οποίος κάνει διακοπές στην Ελλάδα και αγαπάει τη μουσική της.

Τσέρτος: Αυτό που έχω ζήσει εγώ στα μέρη στα οποία έχω πάει είναι ότι οι μισοί τουλάχιστον ζητάνε ρεμπέτικα και Χατζι-Θεοδωρακικά τραγούδια. Υπάρχει ένα κοινό Γερμανών και Ολλανδών που ξέρει και σέβεται καλύτερα από πολλούς νεοέλληνες το λαϊκό τραγούδι μας. Συνάντησα καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι έπαιζαν όργανα και είχαν μελετήσει τον Τσιτσάνη. Ξένο κοινό υψηλού επιπέδου που δύσκολα βρίσκεις μαζεμένο στην Ελλάδα.

Θα είναι μια καλύτερη χρονιά το 2014;

 Τσέρτος: Για το 2014 πρέπει να ευχηθούμε να αρχίσει να χαράζει, να φέξει για όλους και ειδικά για τους αδύναμους. Μπορεί να περνάμε δύσκολα με την κρίση, όμως τα 3/4 του κόσμου περνούν χειρότερα από τους φτωχούς Έλληνες και πρέπει να δούμε το μεγάλο σύνολο, γιατί πρώτα είμαστε άνθρωποι και μετά Έλληνες. Είναι η πρώτη φορά από το ’50 και μετά που ενώ όλο ανεβαίναμε ως χώρα πάθαμε αυτό το πράγμα. Αν όμως κοιτούσαμε γύρω μας δεν θα σπαταλούσαμε ασύστολα, τότε που τα είχαμε. Εύχομαι για όλο τον κόσμο ανάταση και υγεία.

Γλυκερία: Όταν έρχεται κάτι καλό πρέπει να το καλοδεχόμαστε. Προσπαθώ να μην πετάω τίποτα από το 2013 γιατί όλα είναι μια εμπειρία. Βέβαια περνώντας και αφού έρθει μια καλύτερη στιγμή ξεχνάς την κακιά και έτσι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορεί να φορτώνουμε την ψυχή μας με όλα τα άσχημα. Κρατάω αισιοδοξία πολύ μέσα μου και ελπίζω το 2014 να μπορέσουμε να το κάνουμε καλύτερο, να μπορέσει ο κόσμος να πάρει μια βαθιά ανάσα ώστε να τα διορθώσουμε όλα. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να μην χάνει το κουράγιο του. Έχει αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στους ανθρώπους, έχουν έρθει πιο κοντά και δεν υπάρχει η αδιαφορία που είχαμε παλαιότερα χρόνια. Υπάρχει πρόθεση και μπορεί να πάμε πολύ καλύτερα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »