350 views 0 comments

Μία κιβωτός του Νώε µε οδηγό τον Ορφέα…

by on Ιούλιος 31, 2018
 

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΤΤΗ

Μια φορά κι έναν καιρό
ήταν ένα καγκουρό
που ’πινε πολύ νερό
μα δεν έλεγε το ρο

Ητανε και μια καμήλα
που μασούσε όλο μήλα
Μια χελώνα με μπικίνι
κολυμπούσε στην Κερκίνη

Έκαναν και άλλα τα ζωάκια-πρωταγωνιστές στο απολαυστικό παραμύθι που έγραψε ο συνάδελφος Βασίλης Κάργας και το εξέδωσε με τίτλο «Η παράξενη παρέα του Ορφέα». Επιδίωξή του; Να το χαρούν τα παιδιά.
«Αφορμή ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη και την κλίση του στη μουσική», λέει ο συγγραφέας, ο οποίος ζει 38 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη και γοητεύτηκε από τον Θρακιώτη ήρωα. «Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε τη μουσική και του χάρισε τη λύρα του. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν. Στο έμμετρο αυτό παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα… Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά που σε αυτές τις ηλικίες, 3-10 χρονών, μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να μάθουν και τον ρυθμό της γλώσσας».

Πρόκειται για ένα αλλιώτικο παραμύθι, αστείο και διασκεδαστικό, με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει όχι μόνο τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας.
Ένα παραμύθι για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Περνάει στο παιδί, όχι με τρόπο διδακτικό, ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει ατομικά του προβλήματα, όπως το καγκουρό που δεν μπορούσε να πει το ρο, να προχωρήσει στη συλλογικότητα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες.
Ακόμη το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, για διαθεματική προσέγγιση και να διδάξουν στα παιδιά π.χ. τη γεωγραφία, την τέχνη, την επιστήμη και κοινωνικές έννοιες.


Mια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων που ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τούς αλλάζει τη ζωή.
Η εξαιρετική εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, βοηθά το παιδί να οπτικοποιήσει τις εικόνες και να αναπτύξει τη φαντασία του.
Ρόλο στη διαδρομή του ταξιδιού με αυτή τη σύγχρονη Κιβωτό του Νώε έπαιξε η κόρη του Βασίλη Κάργα, Ευαγγελίνα.
Ο Βασίλης Κάργας γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 πανελλήνια δημοσιογραφικά συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Εχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις». Συν-διευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό (http://artpress.sundaybloody.com).
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΛΙΒΑΝΗ».

Πηγή: Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »