207 views 0 comments

Μια μαγική μουσική συνάντηση

by on Οκτώβριος 27, 2018
 

Της Μαρίας Σούμπερτ

Γιος του Βασιλιά της Θράκης Οίαγρου και της Μούσας της επικής ποίησης Καλλιόπης, ο Ορφέας είναι γνωστός στην αρχαία ελληνική γραμματεία ήδη από το 530 περίπου π.Χ. Ο Πίνδαρος τον αναφέρει ως τον πατέρα των τραγουδιών, ενώ θεωρείται πως εκπροσωπεί την τέχνη του τραγουδιού και της λύρας. Ένας από τους βασικότερους ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας, μπορούσε να γητεύσει τα άγρια ζώα με τη μουσική του.

Και εδώ τον συναντάει ο Βασίλης Κάργας, στο μαγικό αυτό στοιχείο της εξημέρωσης των ζώων. Εδώ βασίζει το παραμύθι του, το οποίο σαν τραγούδι ακολουθεί τη ρίμα. Ένα καγκουρό που δεν μπορεί να πει το «ρο», ένας Γάλλος παπαγάλος –ή Πορτογάλος;-, η καμήλα με τα μήλα και η χελώνα με το μπικίνι, ένας ουρακοτάγκος που χορεύει σαν Μπολσόι, και το τζιτζίκι που λατρεύει το τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέας και μια γάτα καλλιτέχνης –όλο αυτά τα ζώα θα συναντήσουν τον Ορφέα. Ένα Ορφέα όμως παιδί, με κόκκινα μάγουλα και μεγάλο χαμόγελο. Έναν Ορφέα που ακόμα δεν έχει γνωρίσει την απώλεια και τη θλίψη.

Εκείνος θα τους παίξει με τη λύρα και όλα τα ζώα θα «αλλάξουν». Το καγκουρό θα πει το «ρο», ο παπαγάλος θα παραδεχτεί πως είναι Γάλλος και πάει λέγοντας. Στην παρέα προστίθενται κι άλλα ζώα, ένας πελαργός, ένας κροκόδειλος και ένας σκαντζόχοιρος. Όλοι τους μαζί με τον Ορφέα θα μπουν στο ΚΤΕΛ για ένα όμορφο μουσικό ταξίδι.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου μας πληροφορεί πως πρόκειται για ένα «έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας». Εγώ θα έλεγα πως και τίποτα από αυτά να μην δηλωνόταν, το παραμύθι έχει την μαγική ικανότητα να δείχνει πως ρέει ελεύθερο, σαν το νερό στο ποτάμι. Φαίνεται ο ένας στίχος να γεννά τον επόμενο, και από εκεί την επόμενη εικόνα μέχρι που καταλήγει στο τέλος. Δίνει την αίσθηση στον αναγνώστη πως μπορεί να μην ήταν προγραμματισμένο, αλλά –κοίτα να δεις!- δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά!

Προφανώς η δύναμη της μουσικής, της φιλίας και της διαφορετικότητας είναι έντονα στοιχεία της αφήγησης. Ταυτόχρονα όμως σκέφτομαι την ανάγκη να δηλώσουμε εκ των προτέρων τι θα διαβάσουν τα παιδιά, ίσως περισσότερο για να καθησυχάσουμε τους γονείς πως το ανάγνωσμα έχει νόημα να διαβαστεί, πως θα προσφέρει κάτι στα παιδιά τους. Θα υπενθυμίσω λοιπόν σε όλους μας όσους ασχολούμαστε με το παιδικό βιβλίο, πως το πρώτο και κυριότερο που προσφέρει ένα βιβλίο είναι η χαρά της ανάγνωσης, της σχέσης –όταν το διαβάζουμε σε ένα παιδί- αλλά και της αλληλεπίδρασης με την εικονογράφηση. Όλα τα υπόλοιπα, ας αφήσουμε γονείς και παιδιά να τα ανακαλύψουν μόνοι τους. Ίσως τότε βρεθούν κι εκείνοι σε ένα μαγικό λεωφορείο, να ταξιδεύουν σε μια άγνωστη χώρα, περιτριγυρισμένοι από τους πιο διαφορετικούς φίλους που θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί.
———————————————————————————————————
Κάργας Βασίλης
Η Παράξενη παρέα του Ορφέα
Εικονογράφηση: Ρ.Κ.
εκδόσεις Λιβάνη
ISBN: 978-960-14-3329-5
Τιμή: 12,00€

INFO:
Δημοσιεύθηκε στο πολιτιστικό site ΘΕΑΘΗΝΑΙ (Τέχνες-Πολιτισμός-Ψυχαγωγία)
«Ένα πολιτιστικό site που φιλοδοξεί να αναδείξει περισσότερο το «είναι» και λιγότερο το «φαίνεσθαι». Εστιάζοντας στην Τέχνη & τον Πολιτισμό και πραγματοποιώντας μικρά και μεγαλύτερα ταξίδια -εντός και εκτός των τειχών- αναζητάμε την ομορφιά ενός τόπου, μίας πόλης, μίας χώρας που ποτέ δεν κοιμάται, ποτέ δεν το βάζει κάτω και πάντα επιμένει δημιουργικά.»
Η Μαρία Σούμπερτ γεννήθηκε το 1979 στο Μόναχο της τότε Δ. Γερμανίας. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα.
​Έχει σπουδάσει Θεατρολογία και Δραματοθεραπεία και έχει ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου «Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία».

​Από το 1998 έχει μια σταθερή παρουσία στον χώρο του βιβλίου με μυθιστορήματα, παραμύθια και μεταφράσεις παραμυθιών από τα γερμανικά στα ελληνικά. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά.

http://www.theathinai.com/tauepsilonchinuepsilonsigma–piomicronlambdaiotatauiotasigmamuomicronsigma/102

Be the first to comment!
 
Leave a reply »