477 views 0 comments

Μιχάλης Σπέγγος, συγγραφέας: «Με το «Ερωτευμένο αίμα» επιχειρώ να απαντήσω το αέναο περί έρωτος ερώτημα»

by on Νοέμβριος 17, 2017
 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Το πρώτο ερωτικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγου με τίτλο «Ερωτευμένο αίμα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή.
«Το μυθιστόρημα περιλαμβάνει ιστορίες του χτες αλλά και του σήμερα. Βεβαίως να επισημάνω ότι τα αμιγώς ερωτικά μυθιστορήματα δεν είναι του γούστου μου. Χρειάζεται ανάδειξη του κοινωνικού καμβά σε στενή σχέση με τις ερωτικές ιστορίες.», διευκρινίζει ο γνωστός συγγραφέας μιλώντας στην artpress-παραμεθόριες ματιές για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα να ερμηνεύσει το μυστήριο του έρωτα.
«Οι σημερινές ιστορίες είναι οι ερωτικές ιστορίες τριών αδελφιών. Το σήμερα εξ αιτίας ενός ατυχήματος κάποια στιγμή γνωρίζει το χτες. Πόσο θα επηρεάσει η γνώση του παρελθόντος το σήμερα; Αυτό είναι πιστεύω ένα από τα διάχυτα ερωτήματα σε όλο το μυθιστόρημα.», προσθέτει.
-Το νέο σας βιβλίο τι πραγματεύεται; Ποιο ήταν το ερέθισμα, η αφορμή, για να το γράψετε;
Τέσσερις ερωτικές ιστορίες. Η μία στο παρελθόν. Οι τρείς στο παρόν. Οι αριθμοί 1 και 3 συγχέονται μιας και η μία, η του παρελθόντος, είναι μάλλον τρείς ιστορίες γιατί μιλάμε για ένα απαγορευμένο για τα ήθη κάθε εποχής τρίγωνο.
Το έγραψα για να θέσω ερωτήματα. Πόσο σημαντική είναι η εξ αίματος καταγωγή μας; Ή τουλάχιστον η γνώση αυτής της καταγωγής. Το βιβλίο πέρα από αυτό μέσα από τέσσερεις ερωτικές ιστορίες προσπαθεί να απαντήσει το αέναο περί έρωτος ερώτημα. Τι είναι; Υπάρχει άραγε κάποιο μοντέλο του; Κάποια συνταγή; Ήταν παλιά όπως σήμερα τα ερωτικά πράγματα; Και αν όχι, τι έχει αλλάξει; Για κάποιους ο έρωτας δεν είναι τίποτε παραπάνω από τη μάσκα της φύσης για να μας πείσει να διαιωνιστούμε. Αν είναι έτσι τότε η σύνδεση με την πρώτη πρόταση περί καταγωγής είναι προφανής. Το βιβλίο σε τελική ανάλυση επιχειρεί να υποδείξει ότι ΟΧΙ δεν είναι έτσι.
Τι διαφορετικό κομίζει σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία σας;

Αρχικώς να πω ότι το έγραψα για το λόγο που γράφω κάθε βιβλίο μου, γιατί θέλω κάτι να πω. Εδώ όμως να πω ότι αισθάνομαι και λίγο ως πρωτάρης. Δεν έχω ξαναγράψει ερωτικό μυθιστόρημα. Από ανάγκη λοιπόν να διαπραγματευτώ το μέγιστο θέμα του «έρωτος» έγραψα το ερωτευμένο αίμα. Στα προηγούμενα βιβλία μου το θέμα, ο πυρήνας του θέματος, είναι διαφορετικός.

-Υπάρχουν στο βιβλίο σας πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία;
Οι πηγές έμπνευσης ενός συγγραφέα πιστεύω είναι τρεις. Πρώτον τα βιώματά του. Δεύτερον τα ακούσματά του. Από φίλους, συγγενείς, περιβάλλον γενικότερα. Τρίτον το τι έχει διαβάσει σε βιβλία, δει σε ταινίες ή θέατρο κλπ. Εγώ στο ερωτευμένο αίμα τα χρησιμοποίησα και τα τρία.
Οι ήρωες του βιβλίου σας από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένοι;
Οι ήρωες του βιβλίου μου είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Διαφορετικοί μεταξύ τους. Άντρες, γυναίκες, μορφωμένοι, αμόρφωτοι, φτωχοί, μεσαίοι, συντηρητικοί, μποέμ, χαρούμενοι, καταθλιπτικοί. Από την καθημερινότητα είναι φτιαγμένοι. Την καθημερινότητα ενός ευρέος φάσματος.
Είστε από τους συγγραφείς που αγαπούν τους ήρωες των βιβλίων τους, που ταυτίζονται μαζί τους ή από αυτούς που κρατάνε αποστάσεις;
Τους λατρεύω επειδή ακριβώς κρατώ αποστάσεις από αυτούς.

Στη ζωή αποφασίζουμε εμείς ή μοίρα;
Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
-Γιατί να διαβάσει ο αναγνώστης το βιβλίο αυτό;
Ο σκοπός μου πραγματικά είναι ο αναγνώστης να βιώσει τις ιστορίες, ακόμη και του χτες, σαν να είναι δικές του, αν το κάνει όλα τα άλλα θα έρθουν. Νοιώσε και αρκεί για να παραφράσω τον ανώνυμο Έλληνα της Ελληνικής Νομαρχίας.
Το βιβλίο:
Γιάννενα, δεκαετία του ’30
Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του.
Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.
Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι.
Αθήνα, σήμερα
Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση.
Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις.
Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.
Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.


Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Σπούδασε πυρηνική φυσική. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Περί αισθημάτων» (2001), «Η τελευταία συγγνώμη» (2002), «Μπίλη ο τίγρης» (2004), «Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού» (2004), «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια – δέκα μικρά κεφάλαια και ένα μεγάλο εμπνευσμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο (2005), «Imperium» (2007). «Το στοίχημα των ανθρώπων» (2011) κ.ά.
INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου «Ερωτευμένο Αίμα»
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης – Καπνομάγαζο-Αίνου 46
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30
Αφηγούνται με το δικό τους τρόπο τις ερωτικές ιστορίες που διάλεξαν οι:
Μαρίνος Βαφειάδης, Ιατρός, Αναστασία Καλλιοντζή, Συγγραφέας
Πολυχρονία Τσαγκούρια, Δικηγόρος, Σμαράγδα Τσοκαταρίδου, Αρθρογράφος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης – Καπνομάγαζο
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Διόπτρα- Βιβλιοπωλείο Δημητριάδης (τηλ. 2551081005)

Λέσχη Κομοτηναίων-Κομοτηνή (Σοφούλη και Βενιζέλου γωνία).
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00
Αφηγούνται με το δικό τους τρόπο τις ερωτικές ιστορίες που διάλεξαν οι:
Αναστασία Καλλιοντζή-Συγγραφέας, Άση Κιούρα, Συγγραφέας
Μελαχροινή Μαρτίδου, Δημοσιογράφος, Φωτεινή Ναούμ, Συγγραφέας
Ελισσάβετ Τσιτσιγιάννη, Δικηγόρος, Γιώργος Τσομής, Καθηγητής Αρχ. Φιλολογίας.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Διόπτρα- Βιβλιοπωλείο Βαφειάδης (τηλ. 2531023072)

Be the first to comment!
 
Leave a reply »