Συναυλίες
883 views 0 comments

«Άφραστον Θαύμα»: Κατανυκτικοί βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Νεκταρία Καραντζή

by on Απρίλιος 6, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Ιδού ο Νυμφίος, Άξιον Εστί, Τον Νυμφώνα σου βλέπω, Εξέδυσαν με, Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, Σήμερα μαύρος ουρανός, Πάσχα Ιερόν, Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί, Χριστός Ανέστη..

Στο κλίμα των ημερών του Πάθους της Μεγάλης Εβδομάδας μας μεταφέρουν με τις κατανυκτικές ερμηνείες τους ο κορυφαίος  Θρακιώτης δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης, η ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή και ο διακεκριμένος ψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Δημήτρης Βερύκιος.

Στο διπλό cd με τίτλο «Άφραστον Θαύμα», που έχει κυκλοφορήσει από τη Legend, ερμηνεύουν κατανυκτικά βυζαντινούς ύμνους, θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής και Αναστάσιμα.

1308378580[1]

«Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, για μία ακόμη φορά, να ηχογραφήσω βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, απ’ όταν μάθαινα βυζαντινή μουσική κοντά στον ιερέα πατέρα μου. Το δημοτικό τραγούδι βέβαια που υπηρέτησα όλα αυτά τα -πενήντα και πλέον- χρόνια δεν είναι παρά η «δίδυμη αδελφή» της βυζαντινής μουσικής. Ως δίδυμες αδελφές αυτές οι δύο τέχνες έχουν σίγουρα πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές. Η ουσία όμως είναι ότι είναι παιδιά της ίδιας μάνας: της ελληνικής μουσικής μας.», σημειώνει ο Χρόνης Αηδονίδης στο ένθετο του cd και προσθέτει:
«Φροντίδα και μέλημά μου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης στις επόμενες γενιές αυτού του μουσικού θησαυρού. Γι’ αυτό χαίρομαι από καρδιάς που συνοδοιπόρος μου, και σε αυτό το έργο, είναι η Νεκταρία Καραντζή. Η σκέψη ότι η εκλεκτή μου μαθήτρια και πλέον συνεργάτιδα συνεχίζει το δικό μου έργο στην αλυσίδα της μακραίωνης ελληνικής μουσικής παράδοσης, με αναπαύει.
Ο διπλός αυτός δίσκος περιέχει επιλογές βυζαντινών εκκλησιαστικών μελών σε ανάμικτη σειρά, κυρίως από τα ψαλλόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά όχι μόνο, όπως και έναν πολύ γνωστό λαϊκό θρήνο της Μ. Παρασκευής.»

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »