Συναυλίες
983 views 0 comments

Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Αυτοκριτική και θετικότητα τα καλύτερα εχέγγυα για το μέλλον»

by on Ιανουάριος 2, 2014
 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Άλλαξε τον χρόνο στο Θησείο με τους Αθηναίους και έκανε ποδαρικό στα περισσότερα σπίτια μέσα από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της αλλαγής του χρόνου από το κέντρο της πόλης. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος διασκέδασε όλους όσοι επέλεξαν καλά λαϊκά τραγούδια για τις πρώτες ώρες του 2014.

Κοιτάζοντας το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την παραμονή, αλλά και τη διάθεση του κόσμου τελευταία θα λέγατε ότι υπάρχει μια επιστροφή στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι; 

Εξαιρώντας τον εαυτό μου και εστιάζοντας στους υπόλοιπους καλλιτέχνες που επέλεξε ο Δήμος Αθηναίων για τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος μπορώ να πω ότι είναι επιλογές ουσίας οι οποίες προάγουν τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Η Τέχνη βρίσκει την αληθινή υπόστασή της, να υποστηρίξει δηλαδή και να ανατείνει την κοινωνία, προτείνοντάς της τροφή για σκέψεις και λύσεις από το αδιέξοδο της κρίσης, αλλά και ατόφια χαρά. Όσο για το ελληνικό τραγούδι, είναι ανάγκη να πιστέψουμε και να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, γιατί αυτές διαθέτουμε και αυτές θα μας οδηγήσουν στο καλύτερο αύριο. Ποιος γνωρίζει καλύτερα να περιγράψει τις καταστάσεις που βιώνουμε, με τον πόνο, τα αδιέξοδα αλλά και τις ελπίδες από το λαϊκό μας τραγούδι; Παλιό αλλά και νεότερο.

247494-10_07_09_Afieroma_Sti_Genia_Tou-30_K.T.P (9)

Πιστός στο είδος σας, σας βρίσκουμε αυτό τον χειμώνα να κάνετε «Διαδρομές» με τον Βαγγέλη Κορακάκη. Πώς κυλάει το πρόγραμμα; 

«Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ». Επιτέλους ύστερα από τόση δισκογραφική συνεργασία, την πρώτη εμφάνισή μου στη δισκογραφία, δύο προσωπικούς δίσκους και σημαντικές επιτυχίες, όπως «Στη σκέψη της τρελής», «Πρώτο φθινόπωρο», «Ο κουρασμένος δρόμος μου» και άλλα, εμφανιζόμαστε στην ίδια σκηνή στις «Διαδρομές». Η δυσκολία στο πρόγραμμα είναι η επιλογή του τι να αφήσουμε απ’ έξω, με τόσα ωραία τραγούδια που έχει ο Βαγγέλης αλλά και εγώ, δίνοντας βάση στο να ψυχαγωγηθεί σωστά ο κόσμος και να χορέψει αυτά τα αριστουργήματα που μας άφησαν κληρονομιά οι μεγάλοι λαϊκοί συνθέτες μας. Τραγούδια που λόγω της αλήθειας τους είναι  εντελώς επίκαιρα και παράλληλα το κοινό να ακούσει καινούργια λαϊκά τραγούδια που επίσης με ειλικρίνεια περιγράφουν το σήμερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί παίζω και εγώ μπουζούκι μαζί με τον Βαγγέλη αλλά και τον γιο του Βασίλη και απολαμβάνω μαζί με τον κόσμο την υπέροχη Μαρία Σουλτάτου η οποία μας ταξιδεύει και στην παράδοσή μας, αλλά και την πολύ νέα και εξαιρετική Ανατολή Μαργιόλα που όταν τους ακούω να τραγουδούν μαζί με τον Βασίλη Κορακάκη, χαμογελάω γεμάτος ελπίδα για το μέλλον του καλού ελληνικού τραγουδιού το οποίο συνεχίζεται σε καλά χέρια.

Τι να φέρει ο Άγιος Βασίλης στην πολιτική εξουσία;

Κάτι απλό αλλά και τόσο δύσκολο όπως αποδεικνύεται: Ειλικρίνεια  και πρόθεση να βοηθήσουν τους Έλληνες.

Το λαϊκό τραγούδι είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον λαό μας και τα πάθη του; Ποιο άλλο πιστεύετε ότι είναι χαρακτηριστικό του τόπου μας;  

Η μοναδική ομορφιά του και η ιδιαιτερότητα των ανθρώπων που είμαστε ικανοί για όλα τα καλά, αλλά και τα άσχημα δυστυχώς. Το λαϊκό τραγούδι τα έχει καταγράψει όλα ακριβώς. Ας ελπίσουμε ότι όπως ξεχάστηκαν τα ασήμαντα τραγούδια θα αφήσουμε πίσω μας και τις καταστροφικές συνήθειές μας και τα ελαττώματα. Το εύχομαι με όλη μου την ψυχή.

Γεννηθήκατε στο Μεταξουργείο. Νιώθετε την ανάγκη να υπερασπιστείτε την περιοχή σας; 

Αν και εδώ και χρόνια δεν μένω πια εκεί, η Αθήνα συνεχίζει να είναι η πόλη μου. Έχει αλλάξει πάρα πολύ από τότε και είναι φυσικό. Είναι πάντα μια πρόκληση και καθήκον για τους κατοίκους ενός τόπου να προσπαθούν γι’ αυτόν. Τώρα που έχουμε και πολλούς μετανάστες δυστυχισμένους και τρομαγμένους είναι καλό να βρισκόμαστε όλοι μαζί τακτικά για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να φύγει ο τρόμος από όλους μας επιτέλους και να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας στον τόπο μας.

Τι θα θέλατε να ξεχάσετε από το 2013 και τι να πάρετε μαζί στη νέα χρονιά; 

Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτε, ίσα ίσα θέλω να πάρω στη νέα χρονιά το πάθος για να βελτιωθούν τα πράγματα από όλους μας γιατί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την ταχύτητα που αυτά βελτιώνονται, βλέπω σχεδόν σε όλους, μια διάθεση για αυτοκριτική και μια απόφαση για θετικότητα, την οποία θεωρώ πως είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον.

 

ανδημοσίευση από την  εφημερίδα » Η Ελλάδα αύριο»

Be the first to comment!
 
Leave a reply »