Συναυλίες
1224 views 0 comments

Ζωή Τηγανούρια –Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Κάνουν μαζί ένα μουσικό «Σαμοθράκης βήμα».

by on Μάιος 5, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

«Πες μας, αν είδες στάχυ πιο μεστό, πραούστι πιο γεμάτο,

ελιές και λάδι σαν χρυσό και χασλαμά αφράτο»

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Μια «παράδοξη» μουσική συνάντηση γέννησε ένα υπέροχο παραδοσιακό τραγούδι-ύμνος για το νησί των Μυστηρίων, τη Σαμοθράκη.

Η διάσημη μουσικοσυνθέτις Ζωή Τηγανούρια συνθέτει μέσα από την  ψυχή της για την ιδιαίτερη πατρίδα της το χορευτικό τραγούδι « Σαμοθράκης βήμα », σε εμπνευσμένους στίχους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ. Ανθίμου.

Ένα τραγούδι με αγάπη για τη Σαμοθράκη που περιγράφει ποιητικά την κάθε γωνιά της, την ιστορία αιώνων της, το αποτύπωμα κάθε ψυχής που σημάδεψε και σημαδεύτηκε από τον τόπο αυτόν.

Νότες από το αίμα του νησιού και στίχοι από μία ψυχή του, παντρεύτηκαν σε «Σαμοθράκης βήμα» που «μας σηκώνει σε έναν κύκλο χορού 4000 χρόνων».

Μικρό βήμα σε ένα μεγάλο σε μεγαλείο νησί

anthimos66

«Έγραψα τους στίχους από αγάπη, σαν συμπίλημα της διαχρονικής ιστορίας και της πνευματικότητος του Νησιού μας, καθώς και της πολυποίκιλης ομορφιάς του. Τους εμπιστεύθηκα στη Ζωή Τηγανούρια επειδή τα παραπάνω κυκλοφορούν στο αίμα της σαν γονίδια καταγωγής. Και για ένα ακόμη λόγο: εξαιτίας της μέχρι τώρα καταξιωμένης και πρωτότυπης πορείας της. Οι στίχοι μου είναι ύμνος, τραγούδι, χορός, δηλαδή είναι ο λαός μας που έρχεται από παλιά κι είναι ταγμένος να διαπεράσει το φράγμα της ιστορίας.», εξηγεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, μιλώντας για την πρώτη στιχουργική του απόπειρα και τη συνεργασία με την κορυφαία ελληνίδα ακορντεονίστα.

Zoe with Roland

 «Επιστρέφω στο νησί μου με κάθε ευκαιρία και αισθάνομαι ότι δεν έφυγα ποτέ. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος μου εμπιστεύτηκε τα λόγια του και με τιμά αυτό. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Εγώ του εμπιστεύομαι τη μελωδία μου. Κάνουμε μαζί ένα «Σαμοθράκης βήμα», μικρό βήμα σε ένα μεγάλο νησί – μεγάλο σε μεγαλείο. Ευχαριστώ όλη την ομάδα μουσικών και ερμηνευτών που αφιερώθηκαν στο τραγούδι μας και το έκαναν δικό τους.», σημειώνει η Ζωή Τηγανούρια.

Συντελεστές:

Στην ηχογράφηση ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Τηγάνης κι η Πελαγία Μυλωνά και συμπράττουν οι μουσικοί:

Ζωή Τηγανούρια – Ακορντεόν

Ιάσωνας Κτενάς – Βιολί

Γιώργος Παππάς – Ούτι, πολίτικο λαούτο και σάζι

Γιάννης Σεβαστόπουλος – Λαούτο

Γιώργος Γκαραβούνης – Νταούλι, darbuca, frame drum

Στέλιος Γενεράλης – Νταούλι, Rain stick

Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σε CD single με bonus track ορχηστρική εκτέλεση, παραγωγής Zoe Music Ltd, από την FM Records.

 

info:

 «Σαμοθράκης βήμα»

Πρώτη δημόσια εκτέλεση Χώρα Σαμοθράκης ( πλατεία Ρηγοπούλου)

Κυριακή 8 Μαΐου, στις 12:00

Η συναυλία, με συνθέσεις της Ζωής Τηγανούρια αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, είναι ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες του νησιού και πραγματοποιείται στο  πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Σαμοθράκης για τη γιορτή των Πέντε Άγιων Μαρτύρων του νησιού.

Στη συναυλία ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Τηγάνης και η Πελαγία Μυλωνά, στο βιολί ο Ιάσονας Κτενάς, στο λαούτο ο Γιάννης Σεβαστόπουλος, στο νταούλι ο Στέλιος Γενεράλης και  η Ζωή Τηγανούρια στο ακορντεόν.

Συμμετέχει  η Χορευτική Ομάδα Λακκώματος Σαμοθράκης.

Χορηγός είναι η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »