Συναυλίες
1452 views 0 comments

Κώστας Χαριτάτος .Ο Κεφαλλονίτης μουσικός παρουσιάζει μια παράσταση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου

by on Νοέμβριος 16, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 Έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Με ζωντανές στο μυαλό του τις εικόνες από τη «γνωριμία» του με την Κατερίνα Γώγου και την ποίησή της συμμετέχει σε μια μουσικοθεατρική παράσταση στον «Ρυθμό», αφιέρωμα στην ποιήτρια και ηθοποιό. Επί σκηνής ο λόγος της Κατερίνας Γώγου, ο πόνος, η αγωνία και οι κραυγές της ποίησής της. Η Μυρτώ Αλικάκη ερμηνεύει αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από κείμενά της και η Νάνα Μπινοπούλου με τον Κώστα Χαριτάτο μελοποιημένα ποιήματά της.

«Η σχέση μου με τη Γώγου ξεκινούσε από παλιά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια», μας λέει ο Κώστας Χαριτάτος για την παράσταση-αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου. Μία παράσταση που ξεκίνησε από την ιδέα του Γιώργου Κορδέλλα να μελοποιηθεί ο λόγος της Γώγου στο cd «Πάνω Κάτω η Πατησίων».

???????? ?????

«Ήμασταν πολλοί… ήμασταν παντού»

«Εκείνη την εποχή, έντονα ολιστική στον αντιαμερικανισμό της, αγαπούσα τις μπαλάντες του Dylan, του Tim Buckley και τους Beat ποιητές της Δυτικής Ακτής. Τον Ginsberg, τον Cassady, τον Kerouac. Ακόμα τ’ αγαπάω όλα αυτά. Είχα διαβάσει το “Ουρλιαχτό” του Γκίνσμπεργκ και το σκεφτόμουν συνέχεια θυμάμαι. Τότε ήταν που έπεσε στα χέρια μου το “Τρία κλικ αριστερά” της Γώγου και ήταν κεραυνός και βροντή στον ουρανό μου. Και οι απανωτές του ανατυπώσεις έδειχναν πως ήταν κι άλλοι σαν κι εμένα. Ήμασταν πολλοί. Ήμασταν παντού. Στα αμφιθέατρα, στις συνελεύσεις, στις πλατείες. Ήταν ένα “ουρλιαχτό” στη γλώσσα που μιλούσαμε. Σε αυτά που βλέπαμε και ζούσαμε. Μια φωνή που αντιμαχότανε όσα φοβόμασταν πως θα ’ρθουν. Κι ήταν εκεί. Δική μας φωνή. Ήταν και αυτός ο λόγος. Κοφτός. Συνειρμικός. Χαρισματικά συνθηματικός και αμετακίνητος. Μια ποίηση που αντλούσε ενέργεια από την καρδιά και την επέστρεφε διαχέοντάς την ως δύναμη αντικομφορμιστική και έρωτα για τη ζωή».

«Στέκεται δίπλα μου»

Ο Κώστας Χαριτάτος έκανε νέες ενορχηστρώσεις ειδικά για την παράσταση αυτή. Οι αναμνήσεις του πολλές και ζωντανές. «Την είχα συναντήσει τρεις, τέσσερις φορές στα Εξάρχεια. Πάντα σε διπλανά τραπέζια, σε άλλες παρέες, χωρίς ποτέ να ξεπεράσω τη συστολή μου και να της μιλήσω. Και τώρα στην παράσταση στο “Rythmos Stage”, κάπου στα διπλανά μου είναι. Πάλι δεν της μιλάω πρώτο πρόσωπο. Πάλι δεν ξέρω αν συμφωνώ με τις επιλογές της. Μόνο που αυτή τη φορά την κοιτάω στα μάτια. Και προσπαθώ να την κοινωνήσω μέσα απ’ τα λόγια της. Θέλω τον λόγο μπροστά και κυρίαρχο. Να υποδεικνύει το τραγούδισμά του».

Ήταν ρίσκο η παράσταση αυτή;

Θυμάμαι στις πρόβες που αναρωτιόμουν για το πώς θα πω κάποιες λέξεις σκληρές, κάποιους στίχους ριψοκίνδυνους. Πώς μετράνε σήμερα λέξεις σαν «χαφιές», «πουλημένος», «σύντροφος», «να καταδώσω». Μετά, κάθε βράδυ που γύριζα σπίτι μου ανεβαίνοντας την Κηφισίας ανάμεσα στα τζιπ με τα μαύρα τζάμια, τις Mercedes με τους πολιτικούς και τις μοτοσικλέτες με τους μυστικούς που τα ακολουθούσαν -και έχει γεμίσει ο τόπος με τέτοιους-, έπαιρνα μαθήματα ορθοφωνίας και ερμηνευτικής. Αλλά και το κοινό στις παραστάσεις είναι εντυπωσιακό. Κατανυκτικά ενήμερο και συγκινησιακά φορτισμένο. Κάθεται νομίζω στο διπλανό μου κάθισμα και ανεβαίνουμε μαζί την Κηφισίας.

info
«Στο μυαλό είναι ο στόχος». Κάθε Δευτέρα στο «Ρυθμός Stage», Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη.

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »