Συναυλίες
1303 views 0 comments

Μια Σπείρα με αρχηγό το Σταμάτη Κραουνάκη

by on Νοέμβριος 15, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αναζητούνται με μανία από το κοινό τους. Αυτή η «Σπείρα», χτυπάει ακαριαία και σκορπά το γέλιο. «Αρχηγός» τους, ο Σταμάτης Κραουνάκης. Για ακόμα μια φορά ενώνουν τα ταλέντα τους παρουσιάζοντας στο Ίδρυμα Κακογιάννη την νέα τους μουσικοθεατρική παράσταση «Όταν έχω εσένα». Καταζητούνται και μας αποκαλύπτονται.

mcf-kraounakis-speira-2[1]

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

«Είμαστε Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε, όταν αυτό χρειάζεται, όλα τα στοιχεία, χορό, τραγούδι, πρόζα, για να επικοινωνήσουμε τις παραστάσεις μας στον κόσμο». Κάνετε αυτό που είναι αυτονόητο για το εξωτερικό. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές. Στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλά τα στάνταρ για τους καλλιτέχνες; Δεν νομίζω ότι είναι  θέμα εθνικότητας. Απλώς στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το «είσαι ότι δηλώσεις», ευτυχώς, όχι  για το σύνολο των καλλιτεχνών. Τι σημαίνει για την ομάδα να έχει  επικεφαλής το Σταμάτη Κραουνάκη; Ο Σταμάτης Κραουνάκης για μένα είναι ο καλλιτεχνικός μου πατέρας και πάντα θα διαφυλάσσω την εν γένει στάση του απέναντι στην Τέχνη.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ  

«Δεν ξέρω αν είναι χαμηλά τα στάνταρ στην Ελλάδα παρ’ όλα αυτά ως προς την εγχώρια «βιομηχανία» του θεάματος σε σχέση με αυτή του εξωτερικού υπάρχουν πολλές ειδοποιοί διαφορές, διαφορές ως προς την φύση, το μέγεθος της αγοράς αλλά και την εγχώρια παράδοση στις τέχνες του θεάματος» λέει ο Κώστας Μπουγιώτης. «Στο εξωτερικό σαφώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ελλάδα πράγμα που ίσως αναγκάζει τους καλλιτέχνες εκεί, σε μια ποιό ολιστική προσέγγιση της τέχνης ενώ παράλληλα η τεράστια βιομηχανία του μουσικού θεάτρου αναγκάζει τους ηθοποιούς να έχουν και ικανότητες όσον αφορά την κίνηση και το τραγούδι.  Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέαμα στην Ελλάδα είναι ελλιπής. Η τέχνη οφείλει να απογυμνώνει στα μάτια του κοινού τα προβλήματα και τα πάθη και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αν όχι μέσα από ένα απόλυτα διαχρονικό ποιητικό κείμενο όπως του Αριστοφάνη που παρουσιάσαμε το καλοκαίρι». Τι διαφυλάσσει από τα λόγια του Σταμάτη Κραουνάκη; «Ο τραγουδιστής είναι ιεροκύρηκας και πρέπει να κρατάει το μέσα του καθαρό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ  

« Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αυτονόητο στην τέχνη και ούτε στάνταρ πράγματα. Όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερος γίνεσαι. Νομίζω ότι με την «Σπείρα» χτυπάμε καλύτερα στάνταρ γιατί διαθέτουμε όλοι τον εαυτό μας για περισσότερο εκπαιδευτικό χρόνο προετοιμασίας». «Η τέχνη είναι σαν τη σκόνη» μας λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΈΔΕΝ

«Η τέχνη σε οδηγεί πάντα στα ύψη». «Ο λόγος μας οδηγεί» είναι η κουβέντα του Σταμάτη Κραουνάκη που την ακολουθεί. Ξεχωρίζει μέσα στην ομάδα για «Τη χαρά της έκφρασης της αλήθειας» όπως μας λέει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗΣ

«Τα στάνταρ για τους καλλιτέχνες παντού είναι υψηλά, οι θεσμοί, το  σύστημα παιδείας και η κρατική μέριμνα είναι αυτά που ενώ είναι η βάση, ολοένα και φθίνουν» λέει ο Γιώργος Στιβανάκης.

ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ  

Στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλά τα στάνταρ για τους καλλιτέχνες; «Δεν θα το έλεγα αυτό, περισσότερο μας υποβιβάζει η λογική του ραφιού που έχουμε. Βάζουμε τους καλλιτέχνες σε ράφι όπως κατανέμονται τα cd’s ανάλογα με το είδος μουσικής. Δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην ταμπέλα και χάνεται η ουσία. Για μένα η τέχνη είναι ενιαία, πάνω σε μια σκηνή η υποκριτική, το τραγούδι και ο χορός συμπληρώνουν το ένα το άλλο!  «Είναι πολλά τα λόγια και όλα έχουν μείζονα σημασία με το πέρασμα του χρόνου» τονίζει για τα όσα διαφυλάσσει από τα χρόνια τριβής του με τον Σταμάτη Κραουνάκη. «Κρατάω το ότι με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερος, να δουλεύω συνεχώς για να βελτιωθώ και το ότι μαθαίνω δίπλα του, ακόμα και όταν απλά τον κοιτάζω».  Η ομάδα, είναι τόσο δεμένη και συγχρονισμένη, που πλέον συνεννοούνται με τα μάτια. «Το δέσιμο είναι τέτοιο και τρομακτικό που τα αστεία πλέον δεν είναι ατάκες αλλά η σκέψη που είναι κοινή. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, ο Σταμάτης μας εμπνέει σε σημείο που η δίψα μας ανανεώνεται πάντα και είμαστε ένα σύνολο περίεργων, αλλά τελικά καλών χαρακτήρων».

41497[1]

WHO IS WHO

«Σπείρα Σπείρα» Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου

video

OFFICIAL

INFO
«ΌΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ»
Με περγαμηνές από την Ευρώπη και την Μικρή Επίδαυρο για τον Αριστοφάνη της, η Σπείρα ανανεωμένη και ενισχυμένη, παρουσιάζει την καινούργια της παράσταση στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, παίρνοντας τον τίτλο της από το αγαπημένο τραγούδι «Όταν έχω εσένα». Στο πρώτο μέρος όλη η σύγχρονη Ελλάδα σε δέκα μικρούς μονόλογους.  Παλιά δοκιμασμένα και καινούργια τραγούδια, γραμμένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον νεότατο ταλαντούχο συνεργάτη  Άρη Βλάχο. Στο δεύτερο μέρος ο Σταμάτης Κραουνάκης με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, για να «εκραγεί» το πυροτέχνημα του κλεισίματος της βραδιάς.

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »