Συναυλίες
1007 views 0 comments

Μιχάλης Τερζής «Η ποίηση είναι το πολύτιμο δώρο της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό»

by on Ιανουάριος 25, 2014
 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο συνθέτης παρουσιάζει τις μελωδίες του πάνω στην ποίηση του Παλαμά στο Μέγαρο Μουσικής

 

Η σχέση του με τους Έλληνες ποιητές είναι στενή και δημιουργική. «Ο Ύμνος της Αθηνάς», ένα από τα κορυφαία έργα του Κωστή Παλαμά, παρουσιάζεται στη μελοποιημένη μορφή του από τον Μιχάλη Τερζή στο Μέγαρο Μουσικής. Μία ουσιαστική επικοινωνία του δημιουργικού συνθέτη με ένα ποιητικό κείμενο πραγματικά συγκλονιστικό και απολύτως διαχρονικό.

«Θέμα τού Παλαμά είναι η Γιγαντομαχία και οι έννοιες Δίκαιον/Άδικο. Σε χρόνους μακρινούς οι άνθρωποι ασχολούνται με τα ειρηνικά έργα τους. Ζουν με αρμονία και τάξη στην αγκαλιά της Μητέρας Φύσης, απολαμβάνουν τους καρπούς της γης, δοξάζουν τους θεούς. Ξαφνικά οι Γίγαντες, προϊστορικά υπερφυσικά θαλάσσια τέρατα που διαβιούν στα βάθη των ωκεανών, εξεγείρονται με μανία να καταστρέψουν ολόκληρη την πλάση και το βιός των ανθρώπων. Σκοτάδι και χάος απλώνονται παντού. Οι άνθρωποι τρομαγμένοι σπεύδουν Ικέτες και ζητούν τη βοήθεια των θεών. Ο Δίας αντιμάχεται τη μανία των Γιγάντων και με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς υπερνικά και κατατροπώνει του κακούς Γίγαντες. Οι Άνθρωποι λυτρωμένοι επιστρέφουν στα ειρηνικά έργα τους. Ευθύς συμβολισμός του έργου είναι ότι η αιώνια διαπάλη του καλού με το κακό, βρίσκει τη φυσική τάξη της στο μέτρο του ανθρώπου.
Ότι οι καταχθόνιες δυνάμεις των ενστίκτων καταλύονται από τις υπέρτερες νοητικές δυνάμεις του (άνω θρώσκοντος) ανθρώπου. Ότι οι δυνάμεις του πολιτισμού υπερνικούν των δυνάμεων της βαρβαρότητας. Κορωνίδα της ποιητικής του Κωστή Παλαμά στον “Ύμνο της Αθηνάς” είναι η κατά τον Αισχύλο έννοια του Δικαίου και η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, τη μοίρα και τη φύση».

ΠΑΛΑΜΑΣ

 Πώς άρχισε η σχέση σας με τα κείμενα του Κωστή Παλαμά;

Είναι μια παλιά ιστορία. Αρχίζει από τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια μου και τον «Ακριτικό κύκλο» με τον Διγενή Ακρίτα. Με είχε συνεπάρει αυτή η ιστορία. Ταυτοχρόνως μια ποιητική ανθολογία που βρήκα στο πατρικό μου ήταν η αφετηρία. Ύστερα από πολύ σπουδή, κορυφώθηκε όλο αυτό με την ηχογράφηση και την κυκλοφορία από τη MINOS–EMI του δίσκου μου σε ποίηση Κωστή Παλαμά και τίτλο «Όλη τη μουσική μεσ’ την αγάπη βάλε» όπου τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη και Διονύσης Θεοδόσης.

Αν δεν υπήρχε ο Παλαμάς για την Ελλάδα πιθανόν να έπρεπε να τον εφεύρουμε;

Εμείς οι νεότεροι ίσως οφείλουμε να γνωρίσουμε το σφρίγος της ποίησης του Παλαμά. Η δημιουργία της Τέχνης και του πολιτισμού εδώ είναι αρχέτυπη, αέναη, νομοτελειακή και αρμονική αλληλουχία. Είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του ανθρώπου και τη βαθιά ανάγκη του να εκφράσει το νοητικό του σύμπαν και τον κόσμο. Πιάστε τη γραμμή, χιλιάδες χρόνια πίσω, Ορφικά, Όμηρος, Ησίοδος, λυρική ποίηση. Οι ποιητές μας είναι προφήτες. Ο Παλαμάς, όπως σημείωνε ο Γιώργος Σεφέρης, «είναι το σημείο όπου λύεται και ξεσπά και βρίσκει την κάθαρσή του ένα υπόκωφο δράμα που παίζεται δύο χιλιάδες χρόνια για τον ελληνισμό». Ο Κωστής Παλαμάς, λοιπόν, είναι κορυφαίος ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές μας όλων των εποχών. Αυτή η κοσμογονία σε αυτά τα χώματα δημιουργήθηκε και είναι το πολύτιμο δώρο της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Μέρος των εσόδων της βραδιάς θα διατεθεί υπέρ των συσσιτίων και του ταμείου αστέγων του Δήμου Αθηναίων. ΚΥΑΔΑ.

Η αλληλεγγύη είναι το λιγότερο που οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στην κοινωνία. Το περιθώριο δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής και αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας. Το μαρτυρούν δυστυχώς οι αριθμοί.

Είναι η μουσική αντίδοτο ή πολυτέλεια στα προβλήματα της εποχής;

Η μουσική, το τραγούδι, η ποίηση, το θέατρο, η Τέχνη γενικά είναι ο αρμονικός κόσμος που μας στερεί πολλές φορές η κοινωνική, ζοφερή πραγματικότητα. Μιλάει βαθιά στην ύπαρξή μας και αυτό μας χαρίζει ηθική δύναμη, μας αποκαθάρει από τα εφήμερα και μας ανυψώνει. Η Τέχνη δεν σου επιτρέπει ποτέ να είσαι άδικος.

info

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το μουσικό έργο του Μιχάλη Τερζή «Ο Ύμνος της Αθηνάς» σε ποίηση Κωστή Παλαμά στην ολοκληρωμένη μορφή του. Το έργο θεωρείται ένα από τα κορυφαία του Παλαμά και είναι μία καταγραφή για τις Αρχές και τις αξίες του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ των συσσιτίων και του ταμείου αστέγων του Δήμου Αθηναίων ΚΥΑΔΑ. Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Κασίνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήγηση Νικήτας Τσακίρογλου.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΛΑΔΑ

Be the first to comment!
 
Leave a reply »