Συναυλίες
1143 views 0 comments

Ο Δημήτρης Υφαντής ,από το γνωστό «Τρίφωνο» ,επιστρέφει με τραγούδια «παλιάς κοπής» και με τον τίτλο «Κρασομηλιά»

by on Δεκέμβριος 4, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

στον ΓΙΑΝΝΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

 

Συνεχιστής της ελληνικής παράδοσης, έχοντας για αφετηρία τους ήχους της Ηπείρου, ο Δημήτρης Υφαντής, που γνωρίσαμε μέσα από το αγαπημένο «Τρίφωνο», επιστρέφει με τραγούδια «παλιάς κοπής» μπολιασμένα με δικές του μελωδίες. Διατηρώντας την ταυτότητά του και παραμένοντας προσγειωμένος σε χαμηλούς τόνους, μας συστήνει την «Κρασομηλιά» του και μας μιλά για την εμφάνισή του στο «Ρυθμός Stage».

Τι θα ακούσουμε και ποιος είναι ο στόχος σας γι’ αυτήν την παράσταση;

Στόχος είναι να ακουστούν τα νέα τραγούδια μου και να ταξιδέψω το κοινό στην παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική, με διασκευές που φέρουν τη σφραγίδα μου και ξεφεύγουν από τις γνωστές παραδοσιακές εκτελέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο θα «πειράξουμε» παλιά λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών, με τη συνοδεία διάφορων μουσικών οργάνων όπως είναι το κανονάκι, το κλαρίνο και το ούτι.

krasomilia cd

Τι σημαίνει «Κρασομηλιά» ;

«Κρασομηλιά» λέμε την όμορφη κοπέλα που έχει κατακόκκινα μάγουλα. Η αλήθεια είναι ότι έτσι φωνάζει τη γυναίκα μου η γιαγιά της. Από εκεί λοιπόν εμπνεύστηκα και της έγραψα ένα τραγούδι που αποτελεί και τον τίτλο της νέας δισκογραφικής δουλειάς μου. Περιλαμβάνει 13 τραγούδια-ιστορίες, σε στίχους και μουσική δικιά μου. Σε τρία από αυτά συμμετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Γρηγόρης Κλιούμης από τα «Υπόγεια Ρεύματα».

Τι σημαίνει παράδοση για σας; Πού τη βρίσκουμε αυτή στις μέρες μας;

Παράδοση είναι το μουσικό ημερολόγιο που ο καθένας από εμάς μπορεί να το αφουγκραστεί παντού, γύρω του σε όποιον τόπο και αν ζει. Είναι η βάση της κουλτούρας του πολιτισμού μας, η οποία εξακολουθεί να μας εμπνέει άμεσα και έμμεσα. Τη βρίσκουμε στα ήθη και τα έθιμά μας, στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, στον τρόπο που επιλέγουμε να ζήσουμε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας, στην καθημερινότητά μας.

Θεωρείτε ότι η παραδοσιακή μουσική είναι «ταμπού» για τον Έλληνα ακροατή;

Αν εξαιρέσουμε την ξενομανία του Έλληνα, η οποία όμως με τον χρόνο εξατμίζεται, θα διαπιστώσουμε πως όχι μόνο ταμπού δεν είναι, αλλά εξακολουθεί να μας ανυψώνει και να μας ενώνει ως έθνος. Άλλωστε βλέπουμε πάρα πολλούς νέους σήμερα μέσα από τον χορό και τη μουσική να οσμίζονται τη μυρωδιά της και να την κάνουν δική τους.

Κατά την άποψή σας, τι λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή και τι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν σε αυτή;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν «ανοιχτές πόρτες» σε νέους καλλιτέχνες με ταλέντο, μια και το μουσικό πεδίο εξακολουθεί και μονοπωλείται από ξένες εταιρείες, που επιβάλλουν πολύ έξυπνα το προϊόν τους. Κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι οι οποίοι κατευθύνουν με βάση το κέρδος και το οικονομικό συμφέρον και μόνο, δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη μουσική βιομηχανία. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο στην κρίση;

Το ότι έχουμε χάσει τη συνοχή μας και έχουμε σταματήσει να ονειρευόμαστε, επομένως και να ελπίζουμε.

Οι καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν δίνουν τροφή για νέα τραγούδια;

Σαφώς και υπάρχει νέο υλικό, η σπουδαιότητα του οποίου θα αποδειχτεί με τον χρόνο.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να εκφράζει το πώς νιώθετε αυτήν την εποχή;

Το «Μπερντέ», από την «Κρασομηλιά», ένας στίχος του οποίου λέει : «Αγοράζουν το δίκιο, με παράδες οι αγάδες…»

Ποιο ελληνικό άλμπουμ θεωρείτε κληρονομιά για τις επόμενες γενιές;

Το άλμπουμ που θα αποτελείται από εκείνα τα τραγούδια που μίλησαν κάποια στιγμή στην καρδιά του καθένα μας.

 

info

«Απ’ την Ήπειρο και εντέχνως». Ο Δημήτρης Υφαντής θα εμφανιστεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στο «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη).

 

αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΛΛΑΔΑ αύριο»

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »