Συναυλίες
819 views 0 comments

Συναυλία σύγχρονης μουσικής σε συνεργασία με το dissonΑrt ensemble από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Α.Π.Θ

by on Νοέμβριος 2, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. συνεχίζει τις δραστηριότητές του, με μία συναυλία σύγχρονης μουσικής που διοργανώνει σε συνεργασία με το dissonΑrt ensemble. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα της τελευταίας εικοσαετίας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 21.00, στην Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. “Σόλων Μιχαηλίδης” (πρώην Παλλάς), στην οδό Λεωφόρου Νίκης 73.

 

 Tο πρόγραμμα της Συναυλίας.

Kaija Saariaho – Folia (1994) για σόλο κοντραμπάσο και ηλεκτρονικά

Rebecca Saunders – Quartet (1998) για κλαρινέτο, ακκορντεόν, πιάνο και κοντραμπάσο

Fausto Romitelli – Domeniche alla periferia dell’ impero (2000), per quattro strumenti

Seconda Domenica hommage à Gérard Grisey

Γεωργία Σπυροπούλου – Piece pour flute et piano (1996)

Christian Winther Christensen – Nachtmusik (2010-2011) για κουιντέτο

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «μεταξύ των συνθετών του προγράμματος, “κλασικοί” της σύγχρονης μουσικής σκηνής μπορούν να θεωρηθούν ο Ιταλός συνθέτης Fausto Romitelli (1963-2004), μια μυθική πλέον προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής που έχει επηρεάσει, με τη μοναδική μουσική του, γενιές συνθετών και η Φιλανδή συνθέτρια Kaija Sariaho (1952) που ζει από το 1982 στο Παρίσι και είναι μια από τις σημαντικότερες συνθέτριες της γενιάς της. Από τους υπόλοιπους συνθέτες του προγράμματος, η Rebecca Saunders (1967) είναι Αγγλίδα συνθέτρια που ζει στο Βερολίνο και είναι από τις πλέον πολυβραβευμένες συνθέτριες της εποχής μας, η Γεωργία Σπυροπούλου (1967) που ζει στο Παρίσι και είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυπαιγμένες στην Ευρώπη συνθέτριες της γενιάς της, έργα της οποίας πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Αθήνα πέρυσι, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τέλος, ο νεότερος συνθέτης του προγράμματος Christian Winther Christensen (1977) είναι Δανός συνθέτης που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη, απόλυτα προσωπική, «νεανική» μουσική γλώσσα.

dissonArt ensemble

Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πέρα από τα σύνορά της. Με έναν πυρήνα 7 βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών. Το πρόγραμμα του dissonArt ensemble περιλαμβάνει έργα αναγνωρισμένων συνθετών, όπως και έργα συνθετών που αξίζουν περισσότερης αναγνώρισης. Παρότι το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται, επίσης, ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt. Στην έως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Klangspuren (Innsbruck, 2007), Milano incontra la Grecia (Μιλάνο, 2009), 4020.mehr als Musik (Linz, 2008), Φεστιβάλ Αθηνών (2007) και σε αίθουσες όπως το WDR της Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Brucknerhaus, Μinoritensaal Graz, Piccolo Teatro κ.α. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς, όπως οι Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Manos Tsangaris, Γιώργος Κουμεντάκης, Αugustino di Scipio. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η επιλογή του dissonArt ανάμεσα από 35 σύνολα από το Darmstadt Ιnternational Μusic Courses, τον Ιούλιο 2012».

 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »