Συναυλίες
954 views 0 comments

«Medea», ένα cd «επώδυνη γέννα» από την Ελένη Καραΐνδρου

by on Ιανουάριος 22, 2014
 

της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τελετουργική μουσική για βουβό πόνο

«Το πάθος μου είναι να ανακατώνω όργανα, όπως ο ζωγράφος τα χρώματα. Καταπιάστηκα με τη μουσική της Μήδειας στις αρχές του 2011. Παρακολούθησα πρόβες, βυθίστηκα στο κείμενο του Ευριπίδη αλλά και στην ποιητική απόδοση του Γιώργου Χειμωνά».

Αυτή η μουσική, για την παράσταση του Αντώνη Αντύπα και του «Απλού θεάτρου» για το Ελληνικό Φεστιβάλ του ’11, αποτυπώνεται σήμερα σε ένα CD με 17 θέματα από την ΕCM.

Ένα CD με αλλιώτικη μουσική, μέθεξη, αυτοσυγκέντρωση, κατανυκτική ατμόσφαιρα με λεπτούς τόνους. «Μία επώδυνη γέννα ήταν η μουσική της Μήδειας», σύμφωνα με τη δημιουργό της. Η ψυχή της θεατρικής Μήδειας ξεδιπλώνεται μέσα από τις μελωδίες της Ελένης Καραΐνδρου. Σκιαγραφείται άλλοτε ήρεμη, σε νιρβάνα και άλλοτε συγκρουσιακή, αμείλικτη. Η Μήδεια διεκδικεί και θρηνεί μέσω της μουσικής. Η απώλεια συνδέεται με τη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου, του λυράρη που «η Jazz μουσική είναι γι’ αυτόν τρόπος ζωής, σολίστας ανοιχτός σε όλα τα ακούσματα».

«Η καρδιά μου και η ψυχή μου είναι κολλημένες στα πολυφωνικά τραγούδια που άκουγα από παιδί στο χωριό μου, κάτω από τον έναστρο θόλο από γυναίκες οι οποίες καθάριζαν καλαμπόκια, συναγμένες στο αλώνι», μαρτυρά η Ελένη Καραΐνδρου και παραδίδει στο κοινό μία βελούδινη μουσική κάθαρση.

Γιατί μία τέτοια έκδοση σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την παράσταση; Μα γιατί την έχουμε ανάγκη.

info
«Medea», της Ελένης Καραΐνδρου από την ECM. Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικο λαούτο και πολίτικη λύρα), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Ανδρέας Κατσιγιάννης, (σαντούρι), Γιώργος Καλούδης (τσέλο), Νίκος Γκίνος, Marie Cecil Boulard, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Ανδρέας Παπάς (μπεντίρ) και 15μελής χορός στο τραγούδι.
Be the first to comment!
 
Leave a reply »