156 views 0 comments

«Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου» παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Φεβρουάριος 6, 2019
 

Κρίσιμα ζητήματα της εποχής, όπως η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των ανθρωπιστικών αξιών, αναδύονται μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως Λίλας Κονομάρα,«Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου»,   που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Το βιβλίο:
Ο Βασίλης ζει ήρεμα στον μικρόκοσμο του φαρμακείου του. Η κόρη του Εύα, βιολόγος, διεξάγει μια πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ. Ο έφηβος γιος του Άρης παίζει μουσική και ονειρεύεται να γυρίσει τον κόσμο.
Τρεις ήρωες, τρεις διαφορετικοί αφηγητές μιας ιστορίας που εκτυλίσσεται στη διάρκεια ενός χρόνου σε μια Αθήνα αλλά και σε μια Ευρώπη με ρευστά σύνορα και ελάχιστες βεβαιότητες.
Ένα τραγικό δυστύχημα ανατρέπει τη ζωή τους, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τον κοινωνικό τους περίγυρο αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, τους φόβους, τις επιθυμίες, τις απώλειες.
Μέσα από τις αναζητήσεις τους αναδύονται ζητήματα της εποχής: η οικονομική κρίση, η κατάρρευση των ανθρωπιστικών αξιών, ο ρόλος της τέχνης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, τα ερωτήματα που θέτει η βιοηθική, οι μετακινήσεις μεμονωμένων ανθρώπων μα και ολόκληρων πληθυσμών, που κουβαλούν όνειρα και μνήμες.
Οι ήρωες καλούνται να περάσουν σ’ ένα άλλο στάδιο της ζωής τους, όσο κι αν επιθυμούν – με σπαραγμό, με τρυφερότητα αλλά και με χιούμορ – να διατηρήσουν τις παλιές τους βεβαιότητες κι ο κόσμος αυτός να παραμείνει αναλλοίωτος.

Βιογραφικό:


Η Λίλα Κονομάρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονη λογοτεχνία στο Παρίσι και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Ως λογοτέχνης πρωτοεμφανίστηκε το 2002 με το βιβλίο Μακάο (Πόλις, 2002, Μεταίχμιο, 2005), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Το 2004 εξέδωσε το μυθιστόρημα Τέσσερις εποχές – Λεπτομέρεια (Μεταίχμιο), το 2005 το παιδικό μυθιστόρημα Στις 11 & 11’ ακριβώς (Παπαδόπουλος). Η αναπαράσταση (Μεταίχμιο, 2009) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, Το δείπνο (Κέδρος, 2012) και Οι ανησυχίες του γεωμέτρη (Κέδρος, 2014) συμπεριλήφθηκαν αντίστοιχα στις βραχείες λίστες Μυθιστορήματος και Διηγήματος των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το μυθιστόρημά της Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου.
Παράλληλα, μεταφράζει γαλλική λογοτεχνία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Για το βιβλίο έγραψαν:
«Την εποχή μας περιγράφει η Λίλα Κονομάρα στον «Χάρτη του κόσμου στο μυαλό σου» μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας (πατέρας, κόρη, γιος), σε ένα από τα μυθιστορήματα που δικαίως ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες».
Άθως Δημουλάς, «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
«Με το καινούργιο της βιβλίο, η συγγραφέας περνάει στην κοινωνική διερεύνηση των μονίμως επισφαλών και διαταραγμένων οικογενειακών σχέσεων… Με τους πρωταγωνιστές να μετακινούνται από την Αθήνα και το Πήλιο μέχρι την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγγραφέας φιλοτεχνεί τρία πυκνά και εις βάθος σκιαγραφημένα πρόσωπα».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, «ΤΟ ΒΗΜΑ»
«Τρυφερή η συγγραφέας με τους ήρωές της, κατανοεί τα αδιέξοδά τους, συμπάσχει μαζί τους, τους αποδέχεται, τους κλείνει φιλικά το μάτι σαν να τους υπενθυμίζει πως «είμαι κι εγώ μία από εσάς». O κόσμος τους αποτυπώθηκε έντεχνα από την πένα της σ’ αυτό το βιβλίο».
Παναγιώτης Γούτας, «www.bookpress.gr»
«Η Λίλα Κονομάρα κατόρθωσε να συνθέσει ένα μυθιστόρημα με υπόρρητες νύξεις σε ζητήματα οικογενειακής και οικονομικής καθημερινότητας. Εκτιμώ ότι το έργο αυτό σύντομα θα πάρει μια διακριτή θέση στην νεοελληνική πεζογραφία».
Βαγγέλης Δημητριάδης, «Η ΑΥΓΗ»
«Η εγνωσμένης επάρκειας κειμενική ευχέρειά της βραβευμένης, πολύγλωσσης Λίλας Κονομάρα εμπεδώνεται και στο παρόν μυθιστόρημα στοχαστικού ρεαλισμού κατά τρόπο υποδειγματικό».
Γιώργος Βέης, «ΤΑ ΝΕΑ»
INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου»
Art Gallery Café (Σκρα 2-4), Αλεξανδρούπολη
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στις 7:30 μ.μ.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Τολούδη και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα και υπογραφή αντιτύπων.
Διοργάνωση:
Εκδόσεις Κέδρος
Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Αλεξανδρούπολης-Φωτεινή Σκαρλακίδου

Be the first to comment!
 
Leave a reply »