110 views 0 comments

«Ο διαχειριστής» της Φωτεινής Ναούμ παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

by on Δεκέμβριος 19, 2019
 

Το βιβλίο της Κομοτηναίας συγγραφέα , Φωτεινής Ναούμ, «Ο διαχειριστής» θα παρουσιασθεί στην Αλεξανδρούπολη, στο Ταράτσα Book Bar (Αίνου 46), την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:30, από τις εκδόσεις Κύφαντα και το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης-Φωτεινή Σκαρλακίδου.
Για το βιβλίο, που επανακυκλοφορεί οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση από τις εκδόσεις Κύφαντα και πραγματεύεται τη σκληρή εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας, που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος, θα μιλήσουν οι:
Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικού τμήματος Δ.Π.Θ.
Σπύρος Κιοσσές, Ε.ΔΙ.Π τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
Αποσπάσματα θα διαβάζει ο Κων/νος Παπαγιάννης, καθηγητής Αγγλικών
Το βιβλίο:
Διαχειριστής στην ιδιότητα. Στο δυάρι του τρίτου ορόφου. Στην πίσω πλευρά. Θέα στον φωταγωγό. Ήσυχη θέα. Απόμακρη και ανεπηρέαστη από τη βοή του δρόμου. Ένα μικρό παράθυρο στην κουζίνα. Κάθεται τις νύχτες σιωπηλός και καπνίζει το τσιγάρο του. Φτηνό τσιγάρο. Ό,τι βρει. Δεν έχει κολλήματα με μάρκες και ιστορίες. Τσιγάρο νά ‘ναι. Νικοτίνη να μπαίνει, καπνός να βγαίνει. Ο «Διαχειριστής» αποτελεί μια «μελέτη» της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου. Μικρά ανήλιαγα διαμερίσματα, αποπνικτικά, σχέσεις τυπικές με ανθρώπους αποξενωμένους, απόμακρες. Και η νικοτίνη παρηγορία για κάποιους. Για άλλους το μαγείρεμα. Υπάρχει ελπίδα; Πώς οι σχέσεις των ηρώων της νουβέλας της Φωτεινής Ναούμ θα οδηγηθούν στο φως, έστω αυτό που μπαίνει από έναν φωταγωγό;
«Ο διαχειριστής» είναι ένα μυθιστόρημα που εύκολα θα τοποθετηθεί στο σκονισμένο ράφι της ψυχής μας, όχι για να την καθαρίσει αλλά για να τη φωτίσει κι έτσι να μας βοηθήσει να πάρουμε μόνοι μας το θάρρος και να έρθουμε πιο κοντά σε ό,τι μας το λερώνει και μας το στοιχειώνει. Είναι μια καλογραμμένη ψυχοσύνθεση κι ένα περίκλειστο περιβάλλον, καταγεγραμμένα λιτά, δωρικά, αιχμηρά μα τόσο όμορφα!» Πάνος Τουρλής (www. to vivlio.net)
«Η Φωτεινή Ναούμ με εξαιρετικά διεισδυτική ματιά μελετά τα μοναχικά μονοπάτια, στα οποία βαδίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Μέσα από το δημιούργημά της δεν επιλέγει να μιλήσει για ιδανικές αγάπες ή ανεκπλήρωτους έρωτες ούτε για ιδανικά «φτιαγμένους» ανθρώπους με στρωμένες ζωές, αλλά επιλέγει να ασχοληθεί με τους κοινούς, καθημερινούς ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, γύρω μας… Με όλους εμάς, που υπήρξαμε ή θα υπάρξουμε κάποια στιγμή στη ζωή μόνοι. Γιατί η μοναξιά δεν ρωτά κανένα πριν εισβάλει στη ζωή του. Γιατί στο πρόσωπο του δικού της φανταστικού «Διαχειριστή», μπορεί κανείς να αντικρύσει το διαχειριστή της δικής του πολυκατοικίας, το δικηγόρο του πέμπτου, τη φοιτήτρια του πρώτου ή το γεράκο του τρίτου…» Έλλη Λινάρδου (www.noizy.gr)

Βιογραφικό:
Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε στην Κομοτηνή τον Απρίλιο του 1978, όπου ζει και εργάζεται . Κατά καιρούς, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής. Η σχέση της με τη γραφή υπήρξε πάντα καθοριστική στη ζωή της. Είναι ο τρόπος της να εξωτερικεύει τα συναισθήματά της και να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »