444 views 0 comments

Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη σε νέα γοητευτική εκδοχή από τον ΙΑΝΟ

by on Απρίλιος 3, 2018
 

Το βιβλίο-CD «Επιτάφιος», μια απέριττη, γοητευτική εκδοχή του θρυλικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, με τη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη και την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS.
Εκτός της ηχογράφησης, η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, εικαστικά έργα του Βασίλη Βαφειάδη, κείμενα του συνθέτη και του ερμηνευτή, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνική αξία του Επιταφίου και για τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’36 που ενέπνευσαν το έργο.
«Η ιδιομορφία αυτής της ηχογράφησης είναι η λιτότητα της ασπρόμαυρης «γραφής» της. Μια φωνή και μια κιθάρα αποκαλύπτουν την ποιότητα της μουσικής σε όλο της το βάθος. Ως συνθέτης του «Επιτάφιου» δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να χαρώ όταν διαπιστώνω ότι το έργο αυτό, αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη γέννησή του, εξακολουθεί να έχει αντοχές, ώστε να μπορεί να υπάρξει γυμνό και απέριττο χωρίς ψιμύθια. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η γοητεία που έφεραν στην επιφάνεια οι δυο άξιοι ερμηνευτές αυτής της ηχογράφησης, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, με την καθ’ όλα ωραία και ουσιαστική ερμηνεία του έργου.», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε κείμενο του ο Μίκης Θεοδωράκης.
«Είμαι υπερήφανος που στις μέρες αυτές τις δύσκολες καταφέραμε να κάνουμε στον κόσμο μια όμορφη πρόταση. Αυτή η όμορφη έκδοση, δεν θα υπήρχε, χωρίς: Τον αγαπημένο μου Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη, ο οποίος έπαιξε με ωριμότητα, ευγένεια και ήταν μόνος του μια ορχήστρα, σε ένα έργο απαιτήσεων. Την γλυκιά μας Φωτεινή Νιάρχου, που κλήθηκε την τελευταία στιγμή να κάνει τις δεύτερες φωνές και ομορφαίνει την προσπάθειά μας. Τον αγαπημένο μου φίλο Βασίλη Βαφειάδη, που απλόχερα μας προσέφερε τα έργα του για να γίνει η εν λόγω έκδοση έργο τέχνης Τους αγαπημένους Ασπασία Καρρά και Χρίστο Ζαφείρη που εμπλούτισαν με τα κείμενα τους το βιβλίο. Τον Νίκο Καρατζά και τους συνεργάτες του, που έκαναν την παραγωγή. Και τέλος τον Αγαπημένο μου ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ! Σας ευχαριστώ πολύ !!!», γράφει μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο facebook ο Παναγιώτης Καραδημήτρης.

«Ιδιαίτερο και προκλητικό εγχείρημα»
«Με μεγάλη μου χαρά, υπερηφάνεια, αλλά και ρίσκο, ανέλαβα, με μία κιθάρα, να αντικαταστήσω μια λαϊκή ορχήστρα, με γνώμονα την ευγενή συνάντηση της ελληνικής λαϊκής μουσικής με τη διεθνή λαϊκότητα και κλασικότατη των ήχων της κιθάρας. Συντροφιά μου, σε αυτό το εγχείρημα είχα μια σπουδαία λαϊκή φωνή, τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, καθώς και την γενναία υποστήριξη του Ιανού. Τέλος, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, προστέθηκε η δεύτερη γυναικεία φωνή. Ποιος το ανέλαβε αυτό? Ιδού και μια ακόμη έκπληξη, η υπέροχη μητέρα μου, η Φωτεινή, που μέσα σε μία ώρα, έβαλε τη φωνητική της «πινελιά» με πολλή αγάπη σε αυτό το ιδιαίτερο και ίσως προκλητικό εγχείρημα μας. Ήρθε η ώρα λοιπόν να κρίνει και ο κόσμος. Καλοτάξιδο ας είναι.», γράφει στο δικό του προσωπικό του προφίλ στο facebook ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης.

Βιογραφικό Παναγιώτη Καραδημήτρη

 Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1982, εμφανιζόμενος στις μπουάτ και στις διάφορες μουσικές σκηνές της Ελλάδας, και από τότε υπηρετεί με αγάπη και συνέπεια το ελληνικό τραγούδι. Το 1985 γνωρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και συνεργάζεται μαζί του, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή του στη δισκογραφική δουλειά «Αιώνιο Παράπονο». Το 1994 συμπράττει με την Ορχήστρα της ΕΡΤ3 σε μια συνεργασία που διήρκεσε δύο χρόνια, ενώ την ίδια χρονιά συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε συμμετέχει σε κύκλους συναυλιών του συνθέτη, καθώς και σε συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Το 2000 ερμηνεύει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το « Πνευματικό εμβατήριο», υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, σε συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την αναγόρευση του συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του ιδρύματος. Ύστερα από επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, την ίδια χρονιά ηχογραφεί τον κύκλο τραγουδιών « Τα πικροσάββατα και μία σερενάτα». Έχει εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έχει συνεργαστεί και έχει συμπράξει επί σκηνής με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρία Δημητριάδη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Σωτηρία Λεονάρδου κ.ά.

Βιογραφικό Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών με δάσκαλο τον Δημήτρη Τουμανίδη και ολοκλήρωσε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη το 2009. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας και έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμπράξει με μουσικούς και καλλιτέχνες όπως ο Al Di Meola , ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Γιώργος Νιάρχος, ο Σάμι Αμίρης, η Janet Kapuya , ο Βασίλης Λέκκας κ.ά. Από το 2016 συνεργάζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη αναλαμβάνοντας τη διασκευή έργων του συνθέτη για κλασική κιθάρα. Αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καθηγητών Κιθάρας ( EGTA – Hellas ) και μέλος της Kαλλιτεχνικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου.

 

 

INFO:
Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Παναγιώτης Καραδημήτρης
Κλασική κιθάρα: Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης
Δεύτερη φωνή: Φωτεινή Νιάρχου
Κείμενα: Παναγιώτης Καραδημήτρης, Μίκης Θεοδωράκης, Ασπασία Καρρά, Χρίστος Ζαφείρης
Επιμέλεια: Ανδρέας Σαμαράς
Εκδόσεις IANOS, 2018
Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 3217917.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »