321 views 0 comments

Ο Εβρίτης σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας θα γυρίσει ταινία για το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης και τους πέντε Νεομάρτυρες

by on Μάρτιος 25, 2019
 

Του Βασίλη Κάργα

Την επική, ιστορική ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου από τον Έβρο, Βασίλη Τσικάρα, «Πολιορκία» θα προβάλλει ο κινηματογράφος ΗΛΥΣΙΑ Αλεξανδρούπολης την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.
Το φιλμ αποτελεί μέρος της τριλογίας της εταιρίας παραγωγής Aratos Films για το 1821 και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Προηγήθηκε η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» στις αρχές του 2017, που αποτέλεσε την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971). Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.


Ο σκηνοθέτης, που θα παραβρεθεί στην προβολή της  Τρίτης , μίλησε στην artpress –παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό για την τριλογία του που θα ολοκληρωθεί με την ταινία «Πέντε», που θα αφορά πάλι μια άγνωστη ιστορία από την ελληνική Επανάσταση στη Θράκη με κεντρικό σημείο αναφοράς τους πέντε Νεομάρτυρες της Σαμοθράκης.
Κύριε Τσικάρα, πως θα χαρακτηρίζατε την ταινία σας «Πολιορκία»;
-Θα την χαρακτήριζα ως μια αληθινή ιστορία που εκπροσωπεί τον λεγόμενο ιστορικό κινηματογράφο. Ένα ιστορικό δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.
-Γιατί η τριλογία για το 1821, τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στο κοινό;
-Από τη μία είχε δεκαετίες να γίνει ταινία για το 1821 κι από την άλλη πλησίαζε η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (2021). Έτσι αποφάσισα να κάνω μια τριλογία, προσφορά – ας μου επιτραπεί η φράση – στην ελληνική κοινωνία. Η τριλογία αυτή φέρνει μια πιο εξελιγμένη κινηματογραφική ματιά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι η φιλοπατρία, η αγάπη για την οικογένεια, τα παιδιά, τα ιδανικά, την ελευθερία.


– Ποια είναι η επόμενη ταινία που θα συμπληρώσει την τριλογία;
-Είναι μια ταινία για την Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη. Εμπλέκει αρκετές επαναστατικές εστίες και ήρωες της περιόδου, αλλά κυρίως πραγματεύεται το ολοκαύτωμα στη Σαμοθράκη. Μια ιστορία που θα συγκινήσει και θα κάνει γνωστές στο κοινό, λεπτομέρειες, την επανάστασης στην περιοχή. Η ταινία θα φέρει τον τίτλο «Πέντε» και είναι σχετικός με τους χαρακτήρες – ήρωες της ιστορίας μας.
-Κατάγεστε από τον Έβρο. Τι μνήμες κουβαλάτε μέσα σας;
-Η μητέρα μου είναι από τον Λουτρό και ο πατέρας μου από την Ορεστιάδα. Μνήμες, πάρα πολλές. Μαγικά τοπία, γιορτές στο χωριό, βόλτες και εξερευνήσεις σε ποτάμια και υπέροχα δάση, μπάνιο το καλοκαίρι στη Μάκρη και στον Απαλό. Πρώτη φορά ψήφισα στην Ορεστιάδα καθώς ήμουν εγγεγραμμένος στα Μητρώα Αρρένων την πόλης. Επίσης υπηρέτησα στις Φέρρες. Ήμουν εκεί 8-9 μήνες. Ακόμη και σήμερα πολλοί συγγενείς μου εξακολουθούν να ζουν στον Έβρο. Στην Αλεξανδρούπολη, στον Λουτρό, στην Ορεστιάδα, στις Φέρρες. Αν μου πεις «Έβρος», θα σου πω «παιδικά χρόνια».


Η ταινία:
Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Μέσα στο πολεμικό-εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την συζήτηση 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βασίλης Τσικάρας
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Τατιάνα Μελίδου, Σοφία Μανωλάκου, Βασίλης Κανελλόπουλος, Αντώνης Σιώπκας, Μανώλης Σαββίδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας
Την Τρίτη 26/3 ο Εβρίτης σκηνοθέτης της ταινίας, Βασίλης Τσικάρας, θα παραβρεθεί στην προβολή της ταινίας και θα συζητήσει με το κοινό.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: – 101


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΤΡΙΤΗ 26/03 22:00 2D
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/03 20:00 2D

Be the first to comment!
 
Leave a reply »