124 views 0 comments

Ο Γιάννης Ξανθούλης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών» στην Αλεξανδρούπολη

by on Νοέμβριος 25, 2018
 

Στην ελληνική επαρχία του ΄60 μας ταξιδεύει με το νέο του βιβλίο, «Εγώ, ο Σίμος Σιμεών», (εκδόσεις Διόπτρα), ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης και το οποίο θα παρουσιάσει στην Αλεξανδρούπολη την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Ο βραβευμένος Αλεξανδρουπολίτης συγγραφέας θα μας συστήσει τον Σίμο Σιμεών, έναν εντεκάχρονο χαρισματικό μαθητή, , νόθο γιό μιας γυναίκας με κλονισμένη υγεία, που ζει προστατευμένη από τις τέσσερις αδελφές της σε μια εύρωστη μακεδονική κωμόπολη , τη Χαλκόπολη το 1964.
Πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ελλάδα του ’60 και στην αυτογνωσία ενός μοναχικού ήρωα που επιδιώκει να καθορίσει τις προοπτικές μιας άλλης ζωής, με διαφορετικές αξίες, πέρα από τον σοβαροφανή μικρόκοσμο και τα στερεότυπα της εποχής.
Το βιβλίο:
Σίμος Σιμεών –έτσι, με το Σι με γιώτα–, αν και θα μπορούσε, δεν ήρθε ουρανοκατέβατος στη Χαλκόπολη, μια ασήμαντη κωμόπολη στην Ανατολική Μακεδονία, με όλα τα στερεότυπα της ελληνικής επαρχίας στη δεκαετία του ’60. Είχε όμως τα δικά του φτερά και ήταν έτοιμος να τα δοκιμάσει σε επικίνδυνα πετάγματα.
Ο Σίμος είναι το παιδί που μπορεί να αριστεύει, να διακρίνεται και να ελπίζει. Το περιβάλλον του βέβαια παραμένει τόσο εχθρικό και στενόμυαλο, που ο μοναχικός μας ήρωας κινεί το ενδιαφέρον κάποιων πέραν της κοινής φαντασίας ατόμων. Αυτά θα του υποβάλουν τους όρους μιας περιπέτειας, με αποχρώσεις κάποιες φορές φαιδρές, αλλά συνήθως δραματικές. Όμως ο Σίμος θα μπορεί, με τη διαίσθηση και την εξυπνάδα του, να καθορίζει τις προοπτικές μιας άλλης ζωής, με διαφορετικές αξίες, πέρα από τον σοβαροφανή μικρόκοσμο που ακόμα διαιωνίζει τις εμμονές του…
Όλα ξεκινούν το 1964, μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τότε, που κάτι έδειχνε να χαράζει ελπιδοφόρα στον βαλτωμένο μεταπολεμικό μας ορίζοντα, αλλά δεν θα κρατούσε για πολύ. Κι όσο για τη Χαλκόπολη, αναζητήστε τη στους χάρτες. Αν δεν τη βρείτε, ψάξτε τη στη φαντασία σας. Στο κάτω κάτω, για ένα ταξιδάκι πρόκειται…
[Ο Γιάννης Ξανθούλης] καταφέρνει να γράψει ένα ανάλαφρο, βαθύ, στοχαστικό μα και σαν επιθεώρηση βιβλίο-καθρέπτη μιας φανταστικής μεν πόλης σε μια χώρα που ακόμα κάποια πράγματα παραμένουν απολύτως συγκεκριμένα.


Βιογραφικό:
Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιό­φωνο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας (1989), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Οικογένεια Μπες-Βγες (1994), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη – Των ασεβών μου φόβων (2008), Η εκδίκηση της Σιλάνας (2009), Δεσποινίς Πελαγία (2010), Ο γιος του δάσκαλου (2012), Την Κυριακή έχουμε γάμο (2015), το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο μυθιστό­ρημα της χρονιάς και Εγώ, ο Σίμος Σιμεών (2018). Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.
INFO:
Αλεξανδρούπολη , Ξενοδοχείο Grecotel,
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 20018, ώρα 19.30
Διοργάνωση:
Εκδόσεις Διόπτρα, Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία Δημητριάδης.
Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το νέο του βιβλίο και το συνολικό του έργο.
Πληροφορίες: 6946904740.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »