161 views 0 comments

Ο Μιχάλης Πατέλης «διασώζει» τα λατρευτικά μνημεία των Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Ανατολικής Θράκης

by on Απρίλιος 18, 2019
 

«Με το βιβλίο αυτό και με μόνη την πρόθεση να μείνει άσβεστη η μνήμη, προσπαθήσαμε να διασώσουμε έστω και λίγα από τα πολλά που αφήσαμε. Εκεί».

Του Βασίλη Κάργα
Μια εξαιρετική απόπειρα καταγραφής των ναών, μονών και λοιπών κτισμάτων που έχουν σχέση με τη θρησκευτική πίστη των Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Ανατολικής Θράκης, αποτελεί το βιβλίο του ερευνητή-συγγραφέα Μιχάλη Πατέλη, «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη Έξοδο», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Blueowl (βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Φωτεινή Σκαρλακίδου) και θα παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 20 Απριλίου.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, μαζί με τη σύζυγό του και με τη συνοδεία φίλων και συγγενών επισκέφθηκε όλη την Ανατολική Θράκη και φωτογράφησε τα σωζόμενα λατρευτικά μνημεία . Συνολικά εντόπισε και φωτογράφισε 40 ναούς και μονές ή απομεινάρια τους στην Αδριανούπολη, στην Αίνο, στη Βιζύη, στα Μάλγαρα, στη Ραιδεστό, στη Σηλυβρία, στο Σκεπαστό, στη Μακρά Γέφυρα και σε άλλα χωριά.
Σύμφωνα με την έρευνα του, πριν την έξοδο του 1922-23, υπήρχαν 1040 ναοί, μονές, ναΐσκοι, παρεκκλήσια και αγιάσματα.
Στο βιβλίο-λεύκωμα υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες από ιερά κειμήλια, τα οποία προέρχονται από ναούς της Ανατολικής Θράκης και διασώθηκαν χάρη στην πίστη και στην αφοσίωση των Ανατολικοθρακιωτών και προέρχονται κυρίως από την «Κιβωτό κειμηλίων-προσφύγων» του ΠΑΚΕΘΡΑ καθώς και ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στις Μητροπόλεις της Ανατολικής Θράκης πριν το 1922 με σπάνια ντοκουμέντα.
Στο τέλος παρατίθεται ένας ιδιαίτερα κατατοπιστικός πίνακας πόλεων, κωμών και χωρίων ανατολικά του ποταμού Έβρου, όπου στην βιβλιογραφία εντοπίζονται ναοί, παρεκκλήσια, μονές και αγιάσματα.
«Σαράντα χρόνια πριν, αρχίσαμε δειλά-δειλά τα ταξίδια στα άγια χώματα της αντικρινής Θράκης. Αν και οι πρόγονοι μας δεν ήταν πρόσφυγες, είχαμε τόσα ακούσματα από τους παππούδες μας για την απέναντι πλευρά του Έβρου που νοιώθαμε μια παράξενη έλξη, ένα πάθος ανεξήγητο, ένα ανερμήνευτο συναίσθημα, μια χαρμολύπη… Πολλά χρόνια αργότερα, μόλις το 2014, ξεκίνησε ένας αγώνας για εμάς ώστε να προλάβουμε στο μέτρο που αυτό ήταν δυνατό, την καταγραφή των σωζόμενων λατρευτικών μνημείων», σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο συγγραφέας
«Ο κ. Μιχάλης Πατέλης μας έχει συνηθίσει να συναρμολογεί τα ψήγματα , να ενώνει, τις ψηφίδες και να χρωματίζει τα θλιμμένα. Δεν ξεχνά, δεν παραθεωρεί, δεν υποτιμά. Ανασύρει την πολιτισμική επιφάνεια, εκτιμά ακόμα και τα ασήμαντα, δίνει αξία σε όλα. Η εγνωσμένη επιμέλεια του παρουσιάζει με ακρίβεια, σεμνότητα και υπευθυνότητα όσα υπάρχουν καταχωνιασμένα κάτω από τα πόδια μας, όμως ζωντανά μέσα στα γονίδια μας και οπωσδήποτε στην ιδιοσυγκρασία μας», σημειώνει στον πρόλογο της έκδοσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. κ. Άνθιμος.
Βιογραφικό:
Ο Μιχάλης Πατέλης γεννήθηκε στο Σουφλί το 1953. Εργαζόμενος τελείωσε το νυκτερινό γυμνάσιο στην Αθήνα. Εργάσθηκε ως τεχνικός στη ΔΕΗ και σήμερα είναι συνταξιούχος. Από το 1978 άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή λαογραφικού και ιστορικού υλικού από την τριχοτομημένη Θράκη. Έχει διοργανώσει πάνω από είκοσι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές. Είναι έγγαμος με την Φωτεινή Παπαδημητρίου και έχουν δύο κόρες, την Ολυμπία και τη Μάρθα. Το συγγραφικό του έργο: «Οδοιπορικό στο χθες» 1994, «Σουφλίου εγκώμιον» 2000, «Ιερά Μητρόπολις Σουφλίου 1924-1934» 2002, «Αλεξανδρούπολη: Οικονομίας Πανόραμα 1870- 1970» 2007, «Ο Τύπος του Έβρου, 1890- 2010» 2010. Το 2013 με μια ομάδα φίλων εξέδωσαν το χάρτη «Το Αρχιπέλαγος του Αϊβαλιού». Το 2015 συμμετείχε στη συγγραφή μαζί με άλλους στο τετράτομο έργο «Αλεξανδρούπολη: 1) Κοινωνική και Πνευματική Ζωή. 2) Οικονομική Ζωή. 3) Πολιτική και Αυτοδιοικητική Ιστορία. 4) Η πόλη και τα κτήριά της». Το 2019 συμμετείχε στην έκδοση του Ημερολογίου- Λευκώματος «Ιστορικό Ημερολόγιο. Εικόνες από την οικονομική Ζωή της Παλαιάς Αλεξανδρούπολης».
Τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του, κοσμούν πάνω από τριάντα βιβλία διαφόρων ντόπιων συγγραφέων και αρκετά τοπικά μουσεία.
Είναι έγγαμος με την Φωτεινή Παπαδημητρίου και έχουν δύο κόρες, την Ολυμπία και τη Μάρθα

INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου «Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης, πριν τη μεγάλη έξοδο» του συγγραφέα Μιχάλη Πατέλη.
Σάββατο 20 Απριλίου, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολεως Αλεξανδρούπολης (Δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο Γεώργιος Τσιγάρας, Αναπλ.καθηγητής του ΔΠΘ Κομοτηνής, τμ.Ιστορίας και Εθνολογίας
Η Σοφία Μενεσελίδου, Φιλόλογος,Δημ. σύμβουλος Κομοτηνής
Την εκδήλωση θα συντονίσει Δημοσθένης Δούκας.
Απαγγέλλει ο Νίκος Ζερβόπουλος
Θα συμμετέχει το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπολης.
Διοργάνωση:
Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
Δήμος Αλεξανδρούπολης
και οι Εκδόσεις Blueowl (βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης – Φωτεινή Σκαρλακίδου)

Be the first to comment!
 
Leave a reply »