453 views 0 comments

Ο ποιητικός κόσμος της Κικής Δημουλά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

by on Νοέμβριος 14, 2017
 

«Πόσο εύκολα γυρίζει η κλειδαριά των αισθημάτων
μ’ ένα οποιοδήποτε κλειδί της λησμονιάς»

Μια μουσική παράσταση, ένα μικτό θέαμα-ακρόαμα πάνω στην πολυπρισματική ποίηση της Κικής Δημουλά, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Έχοντας προίκα τις άριστες κριτικές και το δυνατό χειροκρότημα του μεγάλου αριθμού θεατών, οι οποίοι την παρακολούθησαν στην Αθήνα, η παράσταση παρουσιάζεται σε σύλληψη, μουσική και σκηνοθεσία της συνθέτριας –πιανίστα και με πολλούς δίσκους στο ενεργητικό της Σοφίας Καμαγιάννη.

«Πέρασα»

Με κύριο «σώμα» τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα τη μουσική, η Σοφία Καμαγιάννη χτίζει μια παράσταση η οποία επιχειρεί να αγγίξει πολύπλευρα τον θεατή. Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας (εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά, θα ακουστεί σε απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της που αποτελούν έναν μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης) η παράσταση σε συνδυασμό με ένα μουσικό – ηχητικό κόσμο, προσκαλεί σε ένα κολλάζ αισθήσεων.
Τρία πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο έργο, πρόσωπα που εμπεριέχουν το ένα το άλλο, είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση και σύνδεση και συναποτελούν το πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας. Επικοινωνούν πέρα από τον χρόνο, «απ΄ τον μέσα ουρανό μιας μνήμης» αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.


Η «ανάγκη για χειροπιαστά πράγματα…» αποτυπώνεται, μέσω της πρόζας, σε ένα πρόσωπο, την α’ ηθοποιό, (Γιώτα Φέστα) που βιώνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα, με ανοιχτούς πάντα αισθητήρες.
Η β’ ηθοποιός (Θεοδοσία Σαββάκη) και ερμηνεύτρια των τραγουδιών κινείται σε ένα πιο φαντασιακό κόσμο όπου το τραγούδι και οι μουσικές μετασχηματίζουν το νόημα του ποιητικού λόγου.
Τέλος, η ηχογραφημένη και ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωνή της ποιήτριας, ως ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ηρωίδας, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πιο εξωλογικό, ονειρικό, ασυνείδητο.
«Η πρώτη μας επαφή μέσω αλληλογραφίας, το 2000, πρόσθεσε μία σπίθα στον ήδη μαγικό κόσμο που η ποίησή της έχτιζε μέσα μου εκείνη τη δύσκολη, σε προσωπικό επίπεδο, εποχή. Σιγά-σιγά ήμουν σίγουρη ότι θα καταπιανόμουν μουσικά με το έργο της, χωρίς να έχω αποφασίσει ακόμα τον τρόπο, λόγω της ιδιόμορφης γραφής της. Το ουσιαστικό βήμα έγινε το 2008 με το ποίημά της «Το διαζευκτικόν ή», το οποίο περιλαμβάνεται στο CD μου με τον τίτλο «Στων άστρων την άλω». Τότε έγινε η πρώτη συνεργασία μας, την ηχογράφησα να το απαγγέλει και ακολούθησε ηλεκτρονική επεξεργασία. Η τόσο θερμή υποδοχή της σε έναν σύγχρονο, ακουστικό τρόπο προσέγγισης της ποίησης, καθώς και ο ενθουσιασμός της, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμένα. Πάντα με άξονα τη φωνή της άνοιξε ο δρόμος για διάφορες προσεγγίσεις στη συνέχεια: μελωδικές, ρυθμικές, ηχοχρωματικές. Από τις συναντήσεις μας συνέλεξα πολύτιμο υλικό που θα ακουστεί για πρώτη φορά σε αυτή την παράσταση.», λέει η Σοφία Καμαγιάννη για τη συνεργασία της με την ποιήτρια και προσθέτει:
«Με το πέρασμα του χρόνου προχώρησα και σε μελοποιήσεις ποιημάτων της (ή αποσπασμάτων) και σταδιακά έφτασα να χτίσω ένα ολόκληρο έργο πολλαπλών αναγνώσεων της ποίησής της, όπως έχει περιγραφεί πιο πάνω, με κέντρο τη μουσική. Θέλω να πιστεύω ότι η παράσταση αυτή θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει όσο γίνεται περισσότερο, εντός και εκτός Ελλάδας. Μαζί με την ποιήτρια Δημουλά κουβαλώ μέσα μου και τον άνθρωπο Δημουλά, τη γενναιοδωρία της, τη φιλική μας σχέση όλων αυτών των χρόνων · νιώθω ευγνώμων. Το έργο αυτό είναι ένα εσωτερικό χρέος και αποτελεί φόρο τιμής σε όλα όσα μου έχει προσφέρει».


Ταυτότητα παράστασης
Συντελεστές:
Ποίηση Κική Δημουλά
Σύλληψη, μουσική, σκηνοθεσία Σοφία Καμαγιάννη
Σκηνογραφία Όλγα Ντέντα
Φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κίνηση Ερμής Μαλκότσης
Βίντεο Παναγιώτης Γουμπούρος
Bοηθός σκηνοθέτη Φάνης Σακελλαρίου
Ηθοποιός Γιώτα Φέστα
Τραγούδι, ηθοποιός Θεοδοσία Σαββάκη
Τάσος Γουσέτης βιολί
Όσβαλντ Αμιράλης κοντραμπάσο
Φίλανδρος – Μάριος Καρράς κλαρινέτο
Θεοδοσία Σαββάκη σαξόφωνο
Σοφία Καμαγιάννη πιάνο
Ηχογραφημένη φωνή Κική Δημουλά
Ηλεκτρονική επεξεργασία προηχογραφημένου υλικού Σοφία Καμαγιάννη
Τεχνικός σύμβουλος ήχου Τim Ward

Info:
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10€, 5€ (μειωμένο)
24 Νοεμβρίου 2017 έως 25 Νοεμβρίου 2017
Παρ|Σαβ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου και Παραλία
54646 Θεσσαλονίκη
Για πληροφορίες τηλέφωνο 2310 895800.

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »