766 views 0 comments

«Οι Αθέατοι Ακροβάτες» της Ελένης Πεχλιβάνη θα αιωρούνται στην Κομοτηνή

by on Ιούνιος 25, 2018
 

Ονειρικοί ακροβάτες αιωρούνται πάνω από εμβληματικά κτήρια και τόπους της Κομοτηνής, όπως το ρολόι, το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τους μιναρέδες, το σπαθί, στην πέμπτη ατομική έκθεση της σπουδαίας εικαστικού από την Κομοτηνή, Ελένης Πεχλιβάνη με τίτλο «Αθέατοι Ακροβάτες» που θα παρουσιασθεί στην Κομοτηνή από 27 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2018.
«Ένας πολύχρωμος λαός από τσιρκολάνους αναδύθηκε από τα χώματα της Κομοτηνής, για να υπερβεί την πόλη και την ίδια την ιστορικότητά της, με τα προκλητικά του σκέρτσα. Η Ελένη Πεχλιβάνη στολίζει τον τόπο της καταγωγής της με πλάσματα που θυμίζουν τάματα, χρυσές φλούδες προσευχής που ανακαλούν με διορθωτικές πινελιές το Αλλού˙ της παιδικής ηλικίας, του τόπου που αναπνέει τον αέρα τουλάχιστον πέντε πολιτισμικών παραδόσεων και φυσικά της τέχνης ως ονειρικής παρέμβασης στην πραγματικότητα,», αναφέρει σε σχετικό σημείωμά της η επιμελήτρια της έκθεσης ,συγγραφέας και θεωρητικός τέχνης Μαρία Γιαγιάννου και προσθέτει:
«Η ζωγραφική πράξη επανεμφάνισης της γης ως ύδατος, όπου μικροσκοπικοί κολυμβητές εντυπωσιάζουν με τις εναέριες βουτιές τους, ανεβάζει τη στάθμη μιας ουτοπικής πρόκλησης. Ας ζήσουμε σαν αιθέρια πλάσματα τ’ ουρανού σε έναν χαρούμενο υγρότοπο, ελεύθερα μεταβαλλόμενο στο τέμπο του ρολογιού, που δεν μετράει πια τον χρόνο αλλά το ρυθμό της ορθοπεταλιάς μας. Αποϊστορικοποιώντας τα αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά, ιστορικά σύμβολα της πόλης, οι αθέατοι ακροβάτες – αθέατοι στο γυμνό μάτι του αδιαφοροποίητου και κοινού βίου της ρουτίνας – έρχονται με ανελέητη παιδικότητα να κάνουν τους Σταυρούς αθώα παιχνίδια και τους Μιναρέδες στερεώματα με πολύχρωμα σημαιάκια για τη σχοινοβασία.


Μόνο το παιδί ή ο παίζων άνθρωπος (homo ludens) μπορεί να αλλάξει την παγ(ι)ωμένη λειτουργία των αντικειμένων και να τα ξαναβαφτίσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί άμεσα η ψυχική του ανάγκη για κατοχή (ένα αντίστροφο «ανήκειν») και δίχτυ ασφάλειας. Έτσι, στα έργα της Πεχλιβάνη, η μεταμόρφωση του ουρανού σε πεδίο ακροβατικών σηματοδοτεί το τοπίο ως ακίνδυνο, αφού κάθε επικινδυνότητα εδώ είναι ένα φερτό παίγνιο, μια ελεγχόμενη πράξη διακινδύνευσης, προκειμένου να διασκεδαστεί το Πραγματικό.
Κεντώντας με ανατολίτικη πληθωρικότητα τον ζωγραφικό διάκοσμο μιας κρυφής ως τώρα πόλης και «επιγράφοντας» τη φωτογραφική αναπαράσταση «κουμουτζηνών» αξιοθέατων με μεταμοντέρνα ελευθερία, οι Αθέατοι Ακροβάτες της Ελένης Πεχλιβάνη γίνονται θεατοί, προς τιμήν του θεατή που θέλει να ακροβατεί.»


Βιογραφικό:
Η Ελένη Πεχλιβάνη γεννήθηκε στην Κομοτηνη. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη σχολή καλών τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γ. Ψυχοπαίδη και Α. Χριστάκη, από όπου αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής, Σκηνογραφίας και Φωτογραφίας.
Τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις:
2010 “Γκαλερί 7” (Κολωνάκι,Αθήνα) 2011 Πολυχώρος Μεταίχμιο (Ιπποκράτους,Αθήνα) 2013 Ίδρυμα Παπανικολάου (Κομοτηνή)
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές-θεματικές εκθέσεις, κάποιες από αυτές ήταν:
2009 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με θέμα “ΣινεφίλCinephile 14 καλλιτέχνες πάνε Σινεμά”,υπο την επιμέλεια του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
2010 Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ν. Αφρική, για το Παγκόσμιο κύπελλο.
2011 Διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον εικαστικό Διαγωνισμό με θέμα “Γυναίκα”, που έγινε στην μνήμη του ιδρυτή του Κ. Ανδρέου (1917-2007), γλύπτη, ζωγράφου και χαράκτη.
2011 Έλαβε μέρος, με τη “Γκαλερί 7”, στην 17η διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης “ART ATHINA”.
2012 Συμμετείχε στην 5η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου, “Future and Reality”.
2015 Γκαλερύ “7”, ομαδική έκθεση,”Αλλαχού”.
Απο το 2015 ασχολειται και με την εικονογραφιση παιδικών βιβλίων
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα
www.epehli.gr


INFO:
«Αθέατοι Ακροβάτες»
Ίδρυμα Παπανικολάου, Κομοτηνή
Εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, ώρα 8 μμ
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 1 Ιουλίου 2018.
Διοργάνωση:
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής.
Σε συνεργασία με Gallery 7

Be the first to comment!
 
Leave a reply »