349 views 0 comments

Οι «Μυστικές Συναντήσεις» του Δημήτρη Αθανίτη στην Αλεξανδρούπολη

by on Μάρτιος 12, 2018
 

Για τις κινηματογραφικές συναντήσεις του, με μια σειρά από πρόσωπα που ανήκουν σε μια ανθολογία του άκρως ιδιαίτερη, μιλά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης στο βιβλίο του «Μυστικές Συναντήσεις» (εκδόσεις Αγγελάκη) που θα παρουσιασθεί σήμερα, Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, στην Αλεξανδρούπολη.
Σ’ αυτή την εκπληκτική πινακοθήκη προσώπων που η γκάμα τους ξαφνιάζει, παρελαύνουν σταρ, διάσημοι συγγραφείς και σκηνοθέτες μαζί με πρόσωπα σχεδόν περιθωριακά, όλοι τους αναπόσπαστα κομμάτια μιας προσωπικής μυθολογίας.
Από τον Κλωντ Σαμπρόλ, τον Μπεν Γκαζάρα και τη Νίκο των Βέλβετ Αντεργκράουντ, μέχρι τον Σίμο τον Υπαρξιστή, τον Θανάση Βέγγο ή ακόμη τη Μαργαρίτα Καραπάνου και τον Μιχάλη Κακογιάννη, μια σειρά από προσωπικές συναντήσεις που ο Αθανίτης συνθέτει σε μια ενιαία μυστική ιστορία με τη δύναμη της μαρτυρίας αλλά και τη γοητεία του απροσδόκητου.

 

 

 


Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Αθανίτη
Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σινεμά και αρχιτεκτονική. Μέλος της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η τελευταία ταινία του Invisible (2016) κέρδισε 14 διεθνή Βραβεία κι έχει παρουσιαστεί σε πάνω απο 30 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Η ταινία του 2000+1 Στιγμές (2001) επιλέχτηκεαπό τον αυστραλό κριτικό Bill Mousoulis ανάμεσα στις 10 καλύτερες στον κόσμο για το 2001 στο Senses of Cinema.
Η πρώτη ταινία του Αντίο Βερολίνο (1994) κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ η δεύτερη Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο (1997)ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας με τη Λένα Κιτσοπούλου.
Άλλες ταινίες του: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (1999), Η Πόλη των Θαυμάτων (2005), Τρεις Μέρες Ευτυχίας (2012).
Οι Μυστικές Συναντήσεις είναι το πρώτο του βιβλίο.
INFO:
Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 20:00
Παρουσίαση Βιβλιου Δημήτρη Αθανίτη
«Μυστικές συναντήσεις»
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
Ελεύθερη Είσοδος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Στέλλα Καραμήτρου, ραδιοφωνικός παραγωγός
– Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής ιατρικής Δ.Π.Θ.
– Ο συγγραφέας
– Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος – ηθοποιός
Διοργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

 

«Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο»
Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Αθανίτη «Καμιά συμπάθεια για τον διάβολο». (Η  ταινία θα προβληθεί και την Τρίτη 13 Μαρτίου, ώρα 21.00)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Κοτανίδης, Γιάννης Μποσταντζόγλου κ.α
Βραβείο Ερμηνείας για τη Λένα Κιτσοπούλου
Υποψηφιότητα Δημήτρη Αθανίτη για Χρυσό Αλέξανδρο
Η υπόθεση:
Μια ακραία ερωτική ιστορία σε μια μελλοντική Αθήνα και μια σύγχρονη μεταφορά του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Ένας ταμίας γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας γκαρσόνας που μόλις αποφυλακίστηκε. Όταν τη χάσει θα ταξιδέψει μέχρι την κόλαση για να την βρει.
Το «Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο» είναι το ίδιο σκληρό και ρεαλιστικό με το Αόρατο. Και ταυτόχρονα ισορροπεί ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το ονειρικό και τον τραχύ ρεαλισμό όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Invisible. Η Ευρυδίκη-Κιτσοπούλου είναι εδώ ένα ανυπότακτο αγρίμι που ψάχνει τη θέση του στον κόσμο όπως ο αόρατος Άρης-Στάνκογλου στο Invisible. Η ιδια αντίδραση απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας, απέναντι στον παραλογισμό που μας κυκλώνει. Δυο πρόσωπα που αρνούνται να αποδεχθούν τη ζωή που έχει σχεδιαστεί ερήμην τους.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »