483 views 0 comments

Οι «Συνένοχοι» της Νόρας Πυλόρωφ αποκαλύπτονται στον Έβρο

by on Απρίλιος 22, 2018
 

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα, είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Νόρας Πυλόρωφ «Συνένοχοι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και θα παρουσιαστεί σε Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.
Η υπόθεση:
Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.
«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…»
Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.


Βιογραφικό:
Η ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις ανώτατης βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Έχει μεταφράσει από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού Αusblicke (1970-1979). Επίσης συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο.
INFO:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63)
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, ώρα 19.30
Διοργάνωση:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, Βιβλιοχαρτοπωλεία ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Καλλιρρόη Μαρκόνη, φιλόλογος, και η Πολύμνια Αγγελώνια, επίσης φιλόλογος. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσική.
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Θέατρο Ορφέας (Πεζόδρομος Διδυμότειχου).
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, ώρα 21.00
Διοργάνωση:
Θεατρικός Σύλλογος Διδυμότειχου ΘΕΑΣΥ, το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Βιβλιοπωλείο ΓΝΩΣΗ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βιβή Μιτσίτσκα, θεατρολόγος-ηθοποιός, και η Δέσποινα Μιχαηλίδη, ερασιτέχνις ηθοποιός
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Ορέστου 76)
Παρασκευή 27 Απριλίου 2017, ώρα 21.00
Διοργάνωση:
Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Βιβλιοπωλείο ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βιβή Μιτσίτσκα, θεατρολόγος-ηθοποιός, και η Δέσποινα Μιχαηλίδη, ερασιτέχνις ηθοποιός.
Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »