642 views 0 comments

Παραδοσιακά παραμύθια με χρώματα και μελωδίες

by on Οκτώβριος 31, 2017
 

Mια συλλογή οκτώ παραδοσιακών παραμυθιών διασκευασμένα σε στίχο από την Καίτη Σταθούδη και μελοποιημένα από την Αφροδίτη Φρυδά, με τίτλο «Τραγουδώ ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια», βγαλμένα από το σεντούκι της γιαγιάς, έρχονται για να ξυπνήσουν στους μεγάλους μνήμες από τα πρώτα τους ακούσματα. (Εκδόσεις «Διάπλαση» με ονειρική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου).
Ταυτόχρονα όμως να δώσουν την ευκαιρία και στους μικρούς να γευτούν την ομορφιά των λαϊκών μύθων με την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό, του πονηρού με το αγαθό μέχρι την τελική κάθαρση. Ευχές που άλλοτε εκπληρώνονται κι άλλοτε γίνονται τιμωρία για τους ασεβείς και ανάξιους. Το κυνήγι της ευτυχίας, η διεκδίκηση στην αγάπη ο φόβος και το στήριγμα των γηρατειών γίνονται υφάδι και στημόνι στον αργαλειό της παράδοσης για να υφανθούν παραμύθια ακατάλυτα από το χρόνο.
Οι «ονειρώδεις θησαυροί» που μιλούν άμεσα στην ψυχή των παιδιών, τέρπουν, γοητεύουν, αφυπνίζουν, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα, τροφοδοτούν την εθνική τους συνείδηση. Παραμύθια που θα τα ταξιδέψουν στην ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της δημιουργίας και της χαράς του λαϊκού μας πολιτισμού, μέσα από μύρια χρώματα και μελωδίες τρυφερές!


Τα οκτώ παραμύθια:
Ο γέρος και τα τρία αδέρφια, Η χελώνα και ο Ρεβιθάκης, Τα τρία μαγικά κουκιά
Ο λύκος και η αλεπού, Οι τρεις τσεβδές, Ο Δεκατρής, Ο κουτσοπετεινός, Ο γάτος της γριάς.
Η έκδοση περιέχει CD.
Μουσική- ενορχήστρωση: Αφροδίτη Φρυδά
Αφήγηση – τραγούδι: Σωτήρης Καρκαλέμης, Σεβίλλη Παντελίδου
Τραγούδι: Γωγώ Αγγέλου, Αφροδίτη Φρυδά
Κιθάρα: Ξένια Δικαίου Ακορντεόν: Αφροδίτη Φρυδά
Mουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία: Νάνσυ Κανέλλη

Η Καίτη Σταθούδη γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας και τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Από τις εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της : Τραγουδώ τις παροιμίες , Τραγουδώ τους γλωσσοδέτες.
Η Κατερίνα Βερούτσου γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και στο Μόντρεαλ . Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (Concordia, University of Montreal). Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων .Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, εικονογραφώντας περισσότερα από 65 παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με την εικονογράφηση βιβλίων και άλλων εντύπων έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία για την τηλεόραση και το θέατρο. Το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο «Νεράιδα στο έλατο» του Μάνου Κοντολέων και προτάθηκε για την τιμητική πλακέτα της ΙΒΒΥ. Το 2011 έλαβε το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την καλύτερη συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου στο βιβλίο «Το ταλέντο του ήλιου» της Χρυσάνθης Καραΐσκου και του βιβλίου «Είναι κάτι που μένει» του Βασίλη Κουτσιαρή, το 2014.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »