Φωτογραφία
1077 views 0 comments

«Οδός Μελίνας Μερκούρη» στα Χανιά

by on Αύγουστος 29, 2014
 

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφίες της Μελίνας Μερκούρη από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική της σταδιοδρομία, αλλά και γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα από την προσωπική της ζωή, παρουσιάζονται από τις 8 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι του Καρόλου στα Χανιά με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 20 χρόνων από τον θάνατό της (6 Μαρτίου του 1994).

Η έκθεση «Οδός Μελίνας Μερκούρη» περιλαμβάνει εικόνες από το νέο επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Μελίνα», που αναδεικνύουν τη λαμπερή της προσωπικότητα και το διεθνούς εμβέλειας έργο της: την πορεία της στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την πολιτική, τις προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της.

Pub-MELINA_gr

Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με προσωπικά αντικείμενα της ηθοποιού και πολιτικού.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων θα προβληθούν οι ταινίες ΦΑΙΔΡΑ και ΚΡΑΥΓΗ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ,  με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 10 το βράδυ αντίστοιχα, στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Χανίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

 

Το Μοναστήρι του Καρόλου

 

monastery_monastery_out[1]

Βρίσκεται στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη στο νούμερο 22 , στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Το κτίριο είναι του 16ου αιώνα και λειτουργούσε ως καθολικό μοναστήρι ανδρών. Μετά την κατάκτηση της πόλης των Χανίων από τους Τούρκους το 1645 το μοναστήρι μετατράπηκε σε κατοικίες. Τώρα έχει ανακαινιστεί και ανακατασκευαστεί με σεβασμό και προσοχή, διατηρώντας τα ενετικά και οθωμανικά στοιχεία.

Ο Κάρολος Καμπελόπουλος, γνωστός κομμωτής και καλλιτέχνης, όταν επέστρεψε στα Χανιά από το Παρίσι όπου έλειπε για χρόνια, αγόρασε το μοναστήρι Σάντα Μαρία ντε λα Μιζερικόρτνια που ήταν ολοσχερώς γκρεμισμένο, μετατρέποντάς το σε έναν πολυχώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

karolos3[1]

Στο υπέροχο αυτό κτίσμα στεγάζεται ένα μικρό θεατράκι, το κομμωτήριο, εκθεσιακός χώρος και το εργαστήριό του, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί καφέ –μπαρ.

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »