345 views 0 comments

«Πληγωμένα όνειρα»: Μια βιωματική μαρτυρία για την «αθέατη» ιστορία της Κύπρου.

by on Φεβρουάριος 16, 2018
 

«Στο μυθιστόρημα παρουσιάζονται με γλαφυρότητα αλλά και ιστορική συνέπεια και αλήθεια αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες όλου του φάσματος των χαρακτήρων που διεδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της Ιστορίας της Κύπρου.» Δρ. Νίκου Ερρ. Ιωάνου.

Επιμέλεια: Βασίλης Κάργας

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, όπου εκτυλίσσεται όλη η πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου και του ηρωικών της αγώνων, αποτελεί το νέο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου,«Πληγωμένα όνειρα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Διόπτρα».

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο, « Το Δαχτυλίδι», που κυκλοφόρησε το 2013, έτυχε ευρείας αποδοχής από τους αναγνώστες και τους κριτικούς και ήταν η ηθική ανταμοιβή για την για την προσπάθειά του να παραθέσει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα που καθόρισαν τη μοίρα του κυπριακού λαού στη διάρκεια μιας περιόδου δύο περίπου αιώνων, από το 1775 μέχρι το τέλος του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1959, κατά των Άγγλων κατακτητών.

Μέσα από την πορεία έξι γενεών ανθρώπων περιγράφονταν άγνωστες, εν πολλοίς, πτυχές της ιστορίας των Κυπρίων, όπως η συμμετοχή τους στην Επανάσταση του 1821, στις Κρητικές Επαναστάσεις του 1866 και του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913…
«Στο πρώτο μου βιβλίο, Το Δαχτυλίδι, μίλησα για πολλά. Η μνήμη και η ιστορία, όμως, απαιτούσαν να χυθεί ακόμα περισσότερο φως στους αγώνες και στις θυσίες του κυπριακού ελληνισμού. Έτσι προέκυψε αυτό το δεύτερο βιβλίο μου για την Κύπρο, Πληγωμένα Όνειρα. Η συγγραφή του αποτελεί την προσωπική μου μαρτυρία για όσα έζησα, αλλά είναι και αποτέλεσμα μελέτης των διαφόρων πηγών, οι οποίες εμπλουτίστηκαν τελευταία με αρχεία που αποδεσμεύτηκαν από υπηρεσίες άλλων κρατών, από βιβλία που γράφτηκαν, από συζητήσεις που είχα με κάποιους από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων… Προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός.», αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο συγγραφέας.
«Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει τη ζωή στην Κύπρο μέσα από την ιστορία του παπα-Κυριάκου και των απογόνων του… Τη συμμετοχή των Κυπρίων στον ελληνικό, αλλά και στον αγγλικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο… Τη δημιουργία της ΕΟΚΑ και τον αγώνα της κατά των Άγγλων… Την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, οι οποίες απεμπόλησαν την Ένωση και παραχώρησαν υπερπρονόμια και βέτο στους Τουρκοκύπριους και δικαίωμα επέμβασης στην Τουρκία…
Την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλει τις συμφωνίες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο παρατάξεων, εκείνης που υποστήριζε την Ένωση (Ενωτικοί ή Γριβικοί) και της άλλης που τασσόταν υπέρ της ανεξαρτησίας (Ανεξαρτησιακοί ή Μακαριακοί)… Τις πολιτικές που οδήγησαν στην πρόκληση έντασης και συγκρούσεων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής της Λευκωσίας…
Τη συγκρότηση της Εθνικής Φρουράς και την αποστολή από τον Γεώργιο Παπανδρέου μιας μεραρχίας ελληνικού στρατού στο νησί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Ένωση… Την εξέλιξη των γεγονότων που έφεραν στα όρια της σύγκρουσης τους υποστηρικτές της κυπριακής ηγεσίας και τους Έλληνες που υπηρετούσαν στην Κύπρο, των οποίων τη στρατιω­τική δύναμη αρκετά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν στρατό κατοχής…
Τέλος, τις μεθοδεύσεις για ανάκληση ή εξόντωση του αρχηγού της ΑΣΔΑΚ, Γεώργιου Γρίβα-Διγενή, που, σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις, σχετίζονται με την πτώση του αεροπλάνου της Cyprus Airways στη θάλασσα του Καστελόριζου, στις 12 Οκτωβρίου 1967.»

 


«Γνωρίζοντας ότι το να αλλάξει κάποιος τις απόψεις του για θέματα στα οποία έχει ήδη διαμορφώσει γνώμη δεν είναι καθόλου εύκολο, κατανοώ τη στάση εκείνων που αρνούνται να ασχοληθούν με ό,τι νεότερο έρχεται στην επιφάνεια. Γι’ αυτό θα θεωρήσω ότι άξιζε η συγγραφή αυτού του βιβλίου:
ΑΝ έστω και λίγοι αναγνώστες αποφασίσουν να εντρυφήσουν στα στοιχεία που σήμερα είναι διαθέσιμα, ανατρέχοντας στη σχετική βιβλιογραφία για το Κυπριακό, από την οποία παραθέτω κάποιους ενδεικτικούς τίτλους.
ΑΝ κάποιοι αντιληφθούν πως οι σημερινές καταστάσεις έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν και ότι, παρά το γεγονός πως η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν την πραγματοποίησή της, τα σφάλματα, η ιδιοτέλεια και ο καιροσκοπισμός οδήγησαν την Κύπρο στον διχασμό και στην καταστροφή.», καταλήγει ο συγγραφέας.
Το βιβλίο:
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 1957 Μέσα στη χαρτοσακούλα με το σταφύλι ήταν κρυμμένες δύο βόμβες… Είχαν παραδοθεί το προηγούμενο βράδυ στον δεκαεξάχρονο Ανδρέα.
Στη μία το μεσημέρι, αφού σχόλασαν οι Άγγλοι τεχνικοί, ο Ανδρέας σκαρφάλωσε από τα ανοιγμένα φτερά πάνω σε ένα βομβαρδιστικό Καμπέρα και τοποθέτησε τη μία βόμβα κοντά στο ντεπόζιτο.
Λίγο αργότερα τοποθέτησε και τη δεύτερη βόμβα, ελπίζοντας πως η φωτιά θα μεταδιδόταν πολύ γρήγορα σε όλο το υπόστεγο των αεροπλάνων.
Ο ανήλικος σαμποτέρ είχε εκτελέσει με ακρίβεια την αποστολή του.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονταν σε 4 εκατομμύρια λίρες. Το σαμποτάζ στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, στο οποίο πρωτοστάτησε, ήταν το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι συλλήψεις, οι βασανισμοί, οι απαγχονισμοί και, τέλος, το «διαίρει και βασίλευε» των Άγγλων, που έστρεψε τους Τούρκους εναντίον των Ελλήνων, χαρακτήριζαν αυτόν τον άνισο αγώνα.
Μέσα από τις προσωπικές διαδρομές των απογόνων του παπα-Κυριάκου, στα Πληγωμένα Όνειρα εκτυλίσσεται όλη η πολυκύμαντη ιστορία της Κύπρου – από τα μέσα σχεδόν του 19ου αιώνα μέχρι και το 1967.
Η μυθιστορηματική αφήγηση των γεγονότων καταδεικνύει ότι το πεπρωμένο των ανθρώπων συνδέεται άρρηκτα με το συλλογικό πεπρωμένο του έθνους, και το ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά;

Βιογραφικό:
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος γεννήθηκε στην Ακρούντα της Κύπρου τον Μάιο του 1941. Σε ηλικία 15 ετών ορκίστηκε μέλος της ΕΟΚΑ στον αγώνα της εναντίον των Άγγλων, για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Σπούδασε Ηλεκτρονικά στην Αθήνα με υποτροφία και εργάστηκε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA). Τον Δεκέμβριο του 1966 μετανάστευσε στο Τορόντο του Καναδά, όπου εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες. Φοίτησε στο College of Education του Πανεπιστημίου του Τορόντο και διορίστηκε καθηγητής Ηλεκτρονικών στο Danforth Technical School. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1974 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία έως τον Μάρτιο του 1985. Το 1978 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Διόπτρα.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »