289 views 0 comments

Τα «Άλικα κόκκινα» της Μαρίας Τολούδη θα ανθίσουν στον Κήπο Θεσσαλονίκης

by on Μάρτιος 28, 2018
 

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Τολούδη με τίτλο «Άλικα Κόκκινα» (Κάπα Εκδοτική) με 48 διηγήματα που φωτίζουν ιστορίες της καθημερινότητας του χθες και του σήμερα της ελληνικής επαρχίας, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Αφηγήματα με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους της υπαίθρου του Έβρου που η συγγραφέας συνάντησε στις επισκέψεις της στα χωριά της περιοχής και από τους οποίους άκουσε πολλές ιστορίες για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τις συνήθειες τους και τα έθιμα. Οι ιστορίες εκείνες την ενέπνευσαν βαθιά και πήρε αργότερα την απόφαση να τις καταγράψει σαν σύντομα αφηγήματα.
« Ήρωες των διηγημάτων μου είναι οι άνδρες της γης, του μόχθου, αλλά και των σαλονιών, αγωνιστές και καλοπερασάκηδες, με αρχές και χωρίς, υποταγμένοι στα στερεότυπα κι αυτοί, όπως και εμείς. Πρίγκιπες και μάστορες στα χέρια και τον λόγο. Είναι αυτοί κι αυτές που μου μίλησε το βλέμμα τους, μου εκμυστηρεύτηκε το κρασί τους, ο θυμός τους, το παράπονο, ο χτύπος της καρδιάς, το τρέμουλο της φωνής, το είδος συναλλαγής τους, το δάκρυ στην άκρη του ματιού, το χαμόγελο κι ο κομπασμός, η ντομπροσύνη και η υποκρισία, η μεγαλοψυχία και μιζέρια. Οι ακούραστες γυναίκες – αυτές που συναντώ την Κυριακή το πρωί που ενώ με το ζόρι στέκονται στα πόδια τους, έβαλαν τα καλά τους, τύλιξαν αποβραδίς το μαλλί με μπικουτί και κατευθύνονται για την εκκλησία .Στέκονται μπροστά στην χάρη Της, γονατίζουν, προσεύχονται για τους άλλους, αυτούς που αγαπούν και σε αυτούς που αγόγγυστα προσφέρουν. Ναι, μου αρέσουν και τις αγαπώ. Είναι η μάνα μας, η θεία μας, η γιαγιά μας, η γειτόνισσα. Γι’ αυτές γράφω, για τις κρυμμένες επιθυμίες τους, για τα πάθη τους» είχε πει η συγγραφέας μιλώντας στην artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό.
Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν οι:
Ηλίας Κουτσούκος συγγραφέας
-Γιάννης Κοτσιφός δημοσιογράφος
Δημήτρης Ταταρίδης ψυχολόγος,
Μιχάλης Αναστασιάδης φιλόλογος,
Κείμενα θα διαβάσει η Ροδούλα Αθανασίου ηθοποιός
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Θεοδοσία Κωνσταντινίδου εκπαιδευτικός

Βιογραφικό:


Η Μαρία Τολούδη ζει στην Αλεξανδρούπολη, όπου γεννήθηκε το 1953. Μετά το γυμνάσιο, παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας Τέχνης στην Οξφόρδη για δύο χρόνια. Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στη Νομαρχία Έβρου στους τομείς επιμόρφωσης ενηλίκων με θέματα την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την διασυνοριακότητα, την στήριξη μειονοτικών ομάδων, την προστασία των βιοτόπων του νομού, την αειφορία, την ενημέρωση και την επικοινωνία.
Από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας δημοσίευσε συχνά αφηγήματά της στο περιοδικό «Περιωδικό της πόλης» (Alpha Media Group). Τέλη του 2011 δημοσίευσε επίσης μερικά από τα έργα της (διηγήματα, χρονικά, ποιήματα), σε μορφή έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα αφηγήματα και ποιήματά της, συχνά με χρήση τοπικής διαλέκτου από τον Έβρο, είναι συναισθηματικά, σε συμπυκνωμένη γραφή, με έμφαση που δημιουργείται από τις συχνές αλληλουχίες ρημάτων, ουσιαστικών ή επιθέτων και με ιδιαίτερο πάθος. Πράγματι, το πάθος και η αναζήτηση ‘ψυχής’ σε έμβια ή μη είναι βασικά στοιχεία της προσωπικής της φιλοσοφίας.
INFO:
Παρουσίαση του βιβλίου «Άλικα Κόκκινα»
Χώρος: Κήπος Σεμινάρια
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 694 912 1787
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, ώρα 19.00

Be the first to comment!
 
Leave a reply »