Θέατρο
1039 views 0 comments

«Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου», ένα παιδικό θεατρικό έργο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης

by on Μάρτιος 10, 2014
 

Η θεατροπαιδαγωγική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 Μαρτίου στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος), στις 11.00 και στις 12.15.

Η δράση βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

Το έργο:

Ένα υπέροχο ταξίδι, ένα ταξίδι περιπλάνησης που ξεκινά με ένα παιδί καθισμένο στον σβέρκο ενός δεινόσαυρου. Για πού ταξιδεύουν; Μα… για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου ο δεινόσαυρος πετά ψηλά, πάνω από μνημεία και σύγχρονα κτίρια και μαζί με τον μικρό του φίλο παρατηρούν και σχολιάζουν την ιστορία της πόλης και ταυτόχρονα την καθημερινή ζωή και τις συμπεριφορές των ανθρώπων.
Μέσα από αυτή την περιπλάνηση, το παιδί σιγά-σιγά αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πόσο παλιά και συνεχής είναι η ιστορία και πως αυτό που κανείς ζει ως παρόν, αποτελεί μαρτυρία στο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σημείωμα συγγραφέα
Ένα πρωινό, στο μπαλκόνι του μικρού Γιάννη που ζει στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ο Σαύρος, ένας δεινόσαυρος. Το αγόρι σκαρφαλώνει στον λαιμό του κι οι δυο τους ξεκινούν για μια μεγάλη και ξεχωριστή βόλτα στην πόλη, για να γνωρίσουν το παρελθόν της αλλά και τους ανθρώπους που την κατοικούν σήμερα.
Μέσα από αυτήν την περιπλάνηση, το παιδί αντιλαμβάνεται το πόσο παλιά, συνεχής και πολυφυλετική είναι η ιστορία της πόλης. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που λειτουργεί ως ένα παιγνιώδες ερέθισμα για να έρθει το παιδί σε επαφή με την τοπική ιστορία της πόλης και μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη βάση για μετέπειτα δράσεις και εφαρμογές μέσα στη σχολική τάξη αλλά και οδηγό για οργανωμένες περιηγήσεις των μαθητών στην πόλη με τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη μεριά του σχολείου.
Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται το θεατρικό έργο τιμήθηκε το 2009 με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

Σάκης Σερέφας

PP0700J0001v01[1]

 Συντελεστές:

Συγγραφέας: Σερέφας Σάκης

Σύλληψη: Βουδούρης Νίκος

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστοφορίδης Χριστόφορος

Ηθοποιοί
Καλπάκογλου Παντελής
Μαντά Άννα
Νταρακτσής Χρίστος
Σαρόγλου Δέσποινα
Χριστοφορίδης Χριστόφορος

Η θεατροπαιδαγωγική δράση προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Τάξεις E΄& Στ΄ Δημοτικού & Α΄, Β΄ Γυμνασίου). Διάρκεια: 35-40 λεπτά

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »