Θέατρο
959 views 0 comments

Ένας «Ληστής» με βραβείο ερμηνείας

by on Σεπτέμβριος 5, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το Α΄ βραβείο ερμηνείας στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Θεάτρου Τιράνων  απέσπασε ο Πασχάλης Τσαρούχας  για τον «Ληστή» του.

Ποιος είναι όμως «Ο Ληστής» του Δημήτρη Μανιάτη, που ερμήνευσε με μαεστρία ο καταγόμενος από το Σουφλί ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας στα Τίρανα, καθοδηγούμενος από τον  Σταμάτη Κραουνάκη και απέσπασε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού;

Ο θρυλικός Γιαγκούλας; Ο Νταβέλης; Ένας από τα τρομερά αδέλφια Ρέντζου, ο Θωμάς Γκαντάρας; Ο ληστής με τις γλαδιόλες; Ο Παλαιοκώστας; Ένα πρόσωπο που εμπεριέχει όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ή τίποτε από όλα αυτά, παρά ένας τρελός που παραληρεί για μια ζωή, που φαντάστηκε πως έγινε κάπως έτσι;

«Ο Ληστής» του Δημήτρη Μανιάτη σε ένα ακαθόριστο χρονικά τοπίο δεν είναι μόνο ένα παραβατικό -σύμφωνα με τις ισχύουσες δομές- πρόσωπο. Είναι ένας αντιφατικός, πολύσημος άνθρωπος με αγροτικό στακάτο λόγο, πάθη, ζήλιες, μίση, αγάπη. Μια φλεγόμενη φιγούρα που διηγείται τη δική της ιστορία, τη δική της εκδοχή της Ιστορίας, ένας αρνητής της τάξης που επικηρύχθηκε από τον κόσμο επειδή διατύπωσε το δικό του.

TSAR2

«Όταν μου πρωτομίλησαν ο Μανιάτης και ο Πασχάλης να σκηνοθετήσω αυτό το παραμιλητό ενός πεθαμένου, λήσταρχου, έναν χάρτη της ελληνικής πίστης στον Έρωτα και στη Δικαιοσύνη, ύμνο στην ακραία επικινδυνότητα της επιλογής του ελεύθερου ορεσίβιου  βίου, τρόμαξα …αλλά δέχτηκα.

Φτιάξαμε βήμα το βήμα μια παρτιτούρα ερμηνείας, που ο Πασχάλης την έκανε προσωπική συμπεριφορά με μόνα εργαλεία ένα πατάρι πολλών χρήσεων κι ένα έξοχο κοστούμι …

Μετά τη βράβευση του …τολμώ να αρθρώσω αυτά τα ολίγα έχοντας μεγάλη χαρά ,που δόθηκε αυτή η δίκαια αναγνώριση στον κόπο του.

Θέλω κι εύχομαι να το ξαναπαίξει, να το δουν κι αυτοί που ´´έκαναν ότι δεν έγινε ´´.

Πασχάλη σ’ ευχαριστώ για τη χαρά αυτή.» σημειώνει ο Σταμάτης Κραουνάκης στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πασχάλης Τσαρούχας με τη σειρά του απαντά: «Το ανοίξαμε το όνειρο πλατύ. Αυτά που περιγράφεις είναι και τα στοιχεία ακριβώς στα οποία στάθηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν την παράστασή μας εκεί. Δύναμη και το μέλλον είναι κάπου εδώ.»

TSAR3

Επισημαίνεται ότι η παράσταση παρουσιάστηκε το 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα καθώς και σε θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »