Θέατρο
1594 views 0 comments

«Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» στην καρδιά του χειμώνα στα Χανιά

by on Ιανουάριος 18, 2014
 
Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το έργο του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Μάικ Κένι, «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη ετοιμάζεται να παρουσιάσει περί τα τέλη Ιανουαρίου 2014, η εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ στο Θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά.

Πρόκειται για ένα ποιητικό αριστούργημα γραμμένο για παιδιά, αλλά που θα μπορούσαν με ευχαρίστηση να το παρακολουθήσουν και θεατές μεγαλύτερης ηλικίας λόγω της απαράμιλλης ευαισθησίας και ωριμότητας της γραφής του. Ένα τρυφερό έργο με θέμα την απουσία και τη μνήμη, που καταφέρνει να συμφιλιώσει το μικρό παιδί με την ιδέα της απώλειας, χωρίς να αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη θάνατος.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 από το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, με μεγάλη επιτυχία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και με τους Ιωάννα Παππά και Δημήτρη Καταλειφό στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Μάικ Κένι έχει αποσπάσει αρκετά σημαντικά βραβεία στη χώρα του. Η έγκυρη αγγλική εφημερίδα Independent τον περιέλαβε το 2003 στον κατάλογο των σημαντικότερων Βρετανών θεατρικών συγγραφέων, πλάι στον Πίντερ και τον Στόπαρντ.

Το έργο του Μάικ Κένι ανεβαίνει σε μετάφραση Κωστή Σκαλιόρα, σκηνοθεσία και εικαστικό περιβάλλον Μιχάλη Βιρβιδάκη, μουσική Νίκου Βίττη, φωτισμούς Μαρίας Μπαλαντίνου και βοηθό σκηνοθέτη τον Βικέντιο Μυλωγιαννάκη.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελπίδα Ζαμπετάκη και Μιχάλης Βιρβιδάκης.

 

Ο διεθνής τύπος για το «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι»

Ο Βίκτορ Ουγκό έγραψε κάποτε πως «μεγαλύτερο θέαμα απ τη θάλασσα είναι μόνο το εσωτερικό της ψυχής». Εάν υπάρχει κάποιο μέρος όπου μπορεί να δει κανείς αυτό το θέαμα, όπου μπορεί να δει τη θάλασσα να συναντά την ψυχή, τότε οι χαρακτήρες στο έργο του Μάικ Κένι «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» είναι μόνιμα εγκατεστημένοι σ’ αυτό.

Jesse Herwitz

Καμιά φορά, αλλά όχι πολύ συχνά, οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται, οι θεοί μας χαμογελούν, και κάθε λέξη πέφτει από τον ουρανό ακριβώς στη θέση της σχηματίζοντας μια τέλεια καταιγίδα δημιουργικής ενέργειας που καταλήγει σ’ ένα πραγματικά απίστευτο αποτέλεσμα! Αυτή ασφαλώς είναι η περίπτωση του έργου «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι».

Stage and Cinema.

Το θεατρικό έργο «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» βάζει τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά το ποιοτικό θέατρο για παιδιά. Είναι γεμάτο αλησμόνητες, ρυθμικές στιγμές που πνέουν μέσα στο διάλογο, αντηχώντας τα κύματα του ωκεανού της σκηνογραφίας του έργου. Τα παιδιά φαίνεται να επικοινωνούν με τη διαίσθηση στην ενσυνείδητη πρόθεση του συγγραφέα που εμπιστεύεται την ικανότητά τους να κατανοούν και να αισθάνονται εκλεπτυσμένες καταστάσεις, παρ’ όλη την αφέλεια πoυ χαρακτηρίζει την ηλικία τους. Το έργο σέβεται τα όρια της παιδικής κατανόησης αλλά εμπεριέχει και μια πολυπλοκότητα που το κάνει ελκυστικό και στους ενήλικους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 70 λεπτών της παράστασης η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη με τη σαγήνη και το μεγαλείο των υψηλότερων αισθημάτων.

LAist Daily

Το θεατρικό έργο «Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι» διαρκεί περίπου μια ώρα, όμως παρέχει στους θεατές του ένα ταξίδι αισθημάτων και ένα είδος συναισθηματικής κάθαρσης πολύ μεγαλύτερης διάρκειας σε ώρες ζωής. Η χρονική αποζημίωση είναι απαράμιλλη.

Examiner

 

 Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ

 ΜΝΗΜΗ

«Η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη είναι μια ομάδα με μόνιμη παρουσία και ποιοτική θεατρική προσφορά σε μια σχεδόν «ακριτική» περιφέρεια, στα Χανιά της Κρήτης»επισημαίνει πολύ εύστοχα η ηθοποιός Αριστέα Ελληνούδη ενώ ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης σημειώνει:

«Στην επαρχία σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογες προσπάθειες όσον αφορά το σύγχρονο θέατρο με πιο χαρακτηριστική αυτή που καταβάλει ο θεατρικός οργανισμός Μνήμη στο θέατρο Κυδωνία. Σε επίπεδο θεατρικής εργασίας και πρωτοβουλίας είναι η πιο οργανωμένη, η πιο αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα σε ολόκληρη την Ελλάδα»

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου MNHMH ιδρύθηκε το 1991 από τον ηθοποιό ,σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Μιχάλη Βιρβιδάκη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το Μάιο του 1992, με τέσσερα θεατρικά έργα μικρής διάρκειας του Ουίλλιαμ Μπάτλερ Γέητς, σε μία ενιαία παράσταση, στο Θέατρο στο παλιό τυπογραφείο του ΕΜΠΡΟΣ. Τα έργα ήταν: Τα Σκιερά Νερά, Στην Πανσέληνο του Μάρτη, Ο Γάτος και η Σελήνη, Καθαρτήριο. Η παράσταση είχε το γενικό τίτλο: ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΑΤΛΕΡ ΓΕΗΤΣ – Ένα Όραμα . Το Μάιο του 1994, παρουσίασε το θεατρικό έργο του Φρανκ Βέντεκιντ Θάνατος και Διάβολος στον εξώστη του Θεάτρου ΑΜΟΡΕ και τον Οκτώβριο του 1998, το θεατρικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα Ο Ναυτικός στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Το Μάιο του 2001, η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ μετέφερε για πρώτη φορά τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες από την Αθήνα στα Χανιά και παρουσίασε με τους ηθοποιούς του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας και Υποκριτικής Τέχνης του Μιχάλη Βιρβιδάκη, το έργο του Χάρολντ Πίντερ Ο Εραστής, στο Θέατρο «Απέναντι από το Μουσείο», Χάληδων 27, χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για την εγκατάσταση της παράστασης και του κοινού της.

Το 2002 η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ αναπαλαίωσε και τροποποίησε παλαιά αστική οικία στο κέντρο της πόλεως των Χανίων, Υψηλαντών 12, σε θέατρο δυναμικότητος 50 θέσεων, με δύο αντικριστές κερκίδες και σκηνή 30 τ.μ., για να αποτελέσει έδρα των δραστηριοτήτων της. Το θέατρο ονομάστηκε ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ και εγκαινιάστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2002 με το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ Ολεάννα. Στην παράσταση έπαιζαν ηθοποιοί του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας και Υποκριτικής Τέχνης της Εταιρείας.

«Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά αυτής της πολύχρονης πορείας μας είναι η έρευνα και ο πειραματισμός πάνω στην ουσία του θεάτρου» επισημαίνει η ψυχή της εταιρείας Μιχάλης Βιρβιδάκης.

βιρβιδάκης

«Σε ό,τι αφορά τα 13 χρόνια της λειτουργίας μας στα Χανιά, το θέατρο έχει καταφέρει να δημιουργήσει γύρω του ένα σταθερό κύκλο θεατρόφιλων που εμπιστεύονται τις επιλογές του ρεπερτορίου μας και κυρίως αναγνωρίζουν τον μόχθο και την ποιότητα της δουλειάς μας σε σκηνοθετικό και υποκριτικό επίπεδο.» αναφέρει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Τον Φεβρουάριο του 2003 η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ τιμήθηκε στην Αθήνα με το Βραβείο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την προσφορά της στην περιφέρεια.

 

INFO

ινφο

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι,του Μάικ Kένι

Σκηνοθεσία :Μιχάλης Βιρβιδάκης

Παίζουν: Ελπίδα Ζαμπετάκη ,Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Έναρξη παραστάσεων τέλη Ιανουαρίου

Θέατρο Κυδωνία , Υψηλαντών 12,Χανιά

Επικοινωνία:28210 92395

www.theatro-kydonia.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »