Θέατρο
1040 views 0 comments

Αιμιλία Υψηλάντη «Τα θέατρα είναι εστίες δημιουργίας και ελπίδας»

by on Δεκέμβριος 27, 2013
 

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι παρελθόν η παράδοση μας ή αποτελεί το μέλλον; Εν μέσω γιορτών η Αιμιλία Υψηλάντη καλείται να αφήσει για λίγο το θέατρο στη σκηνή του θεάτρου «Αργώ» και να ασχοληθεί με μία μουσική παράσταση που έχει τον τίτλο «ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ  ΕΓΚΩΜΙΟΝ: Η αξιοπρέπεια του ελαχίστου». Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. Μαζί της η Γιώτα Βέη και η Άννα Βε.

«Το θέατρο και γενικότερα η τέχνη ανταποκρίνεται ή προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Το ίδιο και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι επιπροσθέτως μέσα από την δημιουργία καλύπτουν και τις προσωπικές τους ανάγκες έκφρασης. Πολλές φορές αυτά τα δύο μπορεί να μην συμπίπτουν. Κάποιοι σημαντικοί μεμονωμένοι δημιουργοί προχωράνε πιο πέρα από την εποχή τους. Το θέατρο, όμως, σαν μέσο ομαδικής δημιουργίας και ψυχαγωγίας πρέπει να συνδυάζει και τα δύο».

Θα μπορούσατε να μας βάλετε στο κλίμα των παραστάσεων αυτών;

Οι παραστάσεις μας χαρακτηρίζονται θα έλεγα από μια αυστηρότητα και αυτό γιατί όταν κανείς ακούει παραδοσιακή μουσική μπορεί να μπερδευτεί με την- καθ’ όλα σεβαστή -έννοια του πανηγυριού. Όταν όμως η δημοτική ποίηση και μουσική παρουσιάζονται σε ένα θέατρο, οφείλουν να προσαρμοστούν στους κανόνες μιας παράστασης, χωρίς να χάνεται κανένα στοιχείο ευφροσύνης, χαράς, διασκέδασης και συμμετοχής του κοινού στο τραγούδι. Η παράστασή μας είναι αυτό που λέει ο τίτλος, «Εγκώμιων της Παράδοσης».

Σε δύσκολες στιγμές σαν αυτές που ζούμε, ο λαός ακουμπάει στην παράδοση;

Στις δύσκολες στιγμές θα ήταν καλό και χρήσιμο να ακουμπήσουμε στην παράδοση με την ευρεία έννοια του όρου. Γιατί όταν μια κοινωνία διαλύεται, όπως αυτό που συμβαίνει σήμερα, με το ένα εκατομμύριο άνεργους και το ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που δεν πληρώνονται, ο επαναπροσδιορισμός μας σαν άτομα και σαν κοινωνικό σύνολο (και η επαφή με την παράδοση βοηθάει σε αυτό) είναι απαραίτητος. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν δεν γνωρίζουμε από πού ερχόμαστε.

INFO
«ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ  ΕΓΚΩΜΙΟΝ: Η αξιοπρέπεια του ελαχίστου».
 Μουσικοθεατρική Παράσταση στο Θέατρο «ΑΡΓΩ» (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο) κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. Με την Αιμιλία Υψηλάντη, τη Γιώτα Βέη και την Άννα Βε. Μαζί τους οι Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Βασίλης Παπανικολάου (ούτι), Νίκος Παραουλάκης (νέι-φλογέρες). Κείμενα: Δημήτρης Λέντζος. Έως την Κυριακή 5 Ιανουαρίου.
 
Παράλληλα στο θέατρο «ΑΡΓΩ» παρουσιάζονται οι εξής παραστάσεις. «Η ζωή μου – Ισιδώρα Ντάνκαν» Μονόλογος του Θανάση Θεολόγη. «ΚΤΕΛ Πελοποννήσου» του Δημήτρη Λέντζου  και το παιδικό «Ο ψαράς και η ψυχή» του Όσκαρ Ουάιλντ. 
Be the first to comment!
 
Leave a reply »