Θέατρο
1053 views 0 comments

ΕΙΔΑΜΕ «Μπόρκμαν» στο θέατρο «Δημήτρης Χορν»

by on Ιανουάριος 11, 2014
 

της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ                          

Αυστηρότητα. Σκανδιναβικό ψύχος στη σκηνή και τις ψυχές. Ιψενικό τρίγωνο. Η Πεμη Ζουνη κάθεται μπροστά μου, ήρεμη, αρχίζει ο καυγάς, ένα πισωγύρισμα στα αισθήματα της για τον Μποργκμαν. Βουρκώνει, τα δάκρυα τρέχουν, ανατριχιάζεις.  Ο Γιώργος Κιμούλης σκληρός, απρόσιτος, παγερός και η Σμαράγδα Σμυρναίου δραματική, με τις αναγκαίες εξάρσεις για δικαίωση.

Ένας τραπεζίτης καταχράται και μπαίνει φυλακή. Εδώ κάνουν τέχνη και δεν κινούνται στο χώρο της επικαιρότητας, κρούουν απλά τον κώδωνα. Ένα καμπανάκι που σου δίνει ελπίδα και δύναμη για να ζεις, σε βγάζει από τη μοναξιά και σε οδηγεί στη λύτρωση. Σχέσεις, μεταξύ ζευγαριού, εραστών, γενεών. Αγωνία για εξουσία, χρήματα, λάμψη και λάθη που ευχαρίστως θα επαναλαμβανόντουσαν.

Άκρως κλασικούρα, ηχηρή απάντηση σε ανιαρές μοντερνιές των τελευταίων ετών. Γιατί όμως θα πρέπει η παράσταση να έχει κωμικά στοιχεία; Γιατί ο Γιώργος Κιμουλης ως τραπεζίτης Μπόργκμαν θα πρέπει να κάνει χιούμορ; Υπηρετεί τις οδηγίες (;) εξαιρετικά.  Άχαρη στιγμή όμως για όσους γνωρίζουν το έργο.

INFO

«Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο «Δημήτρης Χορν». Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής. Παίζουν Γιώργος Κιμούλης, Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης, Ελευθερία Μπενοβία. Έως 19/1.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »