Θέατρο
996 views 0 comments

ΕΙΔΑΜΕ «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν από το ΚΘΒΕ

by on Ιανουάριος 17, 2014
 

της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κυριακή απόγευμα. Και οι δυο παραστάσεις «Πεερ Γκυντ» και ««Debrayage»  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Νέο Υπερώο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών ξεκινούν στις 19.00. Επιλέγω Ιψεν και ανεβαίνω τα σκαλιά για την κεντρική αίθουσα. Τέσσερις ηθοποιοί, οι τέσσερις πρωταγωνιστές, βρίσκονται ήδη πάνω στη σκηνή. Μιλούν, γελάνε , περιπατάνε, «κάνουν ζέσταμα» και καταλαβαίνω αμέσως το γιατί, με το που ξεκινά η παράσταση.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Πέερ Γκυντ, ονειροπόλος και ιδεαλιστής, ως ένας άλλος Δον Κιχώτης, με όπλα την αστείρευτη φαντασία του και το όνειρό του για έναν ιδανικό κόσμο, υποδύεται, παίζει  κιθάρα, χορεύει, τρώει ξύλο, ιδρώνει, πέφτει και ξανασηκώνεται, περνάει δοκιμασίες. Ο ρόλος ιδιαίτερα απαιτητικός και οι ηθοποιοί που τον υποδύονται άψογα, τέσσερις, κατά ηλικιακή σειρά. Εξαιρετική η μάνα τους, Χρυσάνθη Δούζη.

Ένα γραφείο από τη μια, όπου κάθεται ο αφηγητής (Νίκος Νικολάου), δυο μικρόφωνα για τις ανάγκες ηχητικών από την άλλη, αλλά και μια λαμαρίνα, για τη θύελλα που ξεσπάει με το κούνημα της. Αφαιρετική αισθητική του σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη, γνώριμη από τη θητεία του στο θέατρο της «Άνοιξης». Η σκηνή κυρίως άδεια, και κάθε φορά, σα θέατρο μέσα στο θέατρο, δυναμικό του Κρατικού με μπλουζάκια ΚΘΒΕ μετακινούν ένα μύλο, φέρνουν σακιά το ένα πάνω στο άλλο και δημιουργούν βουνά, και ντουβάρια για σπίτια.   Οι ηθοποιοί μασκαρεύονται και από άνθρωποι γίνονται τρολ και ξωτικά, για να ξαναέρθουν στην πραγματικότητα. Ένα παραμύθι για μεγάλους που επιβάλει ότι «Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Να σου αρκεί ο εαυτός σου» και υποδεικνύει την αξία της ζωής. Ένα φανταστικό ταξίδι στα πέρατα της γης. Και τελικά, πόσες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει κάποιος για την ελευθερία;

INFO peer gintPHOTO_~3

Οι τέσσερις ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τον κεντρικό ρόλο του Πέερ Γκυντ (από αριστερά) Δημήτρης Σιακάρας, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Γιώργος Βουρδαμής – Μαυρογένης, Χρίστος Στυλιανού. Η παράσταση παρουσιάζεται στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »