Θέατρο
881 views 0 comments

ΕΙΔΑΜΕ ….«Τίρζα» στο θέατρο «Ιλίσια»

by on Φεβρουάριος 3, 2014
 

της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ηθοποιοί αυτή τη σεζόν μου δίνουν την αίσθηση ότι χρειάζονται βαρέα και ανθυγιεινά. Πέφτουν, χτυπάνε και γενικά καταβάλλουν πολύ κόπο για να βγάλουν εις πέρας τον ρόλο τους. Στην «Τίρζα» του Άρνον Γκρούνμπεργκ στο Θέατρο Ιλίσια, ο πατέρας Στέλιος Μάινας καθηλώνει. Αλκοολική μάνα, η Άννα Μάσχα η οποία έλειπε χρόνια για να κάνει τη ζωή της και γυρίζει σα να μην συμβαίνει τίποτα, σέξι και σκληρή, πετυχαίνει να γίνει αμέσως αντιπαθής.

Στο κέντρο της σκηνής ένα περιστρεφόμενο τραπέζι που κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα, δεξιά και αριστερά, νιώθοντας πολλές φορές ότι θα πάρει το κεφάλι του ηθοποιού που κάθεται δίπλα. Αυτός είναι όμως ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου. Ο άνθρωπος που ειδικεύεται στο «σωματικό θέατρο» και εκπαίδευσε στην κίνηση τους ηθοποιούς του.

Μια οικογένεια, διαλυμένη και όλα ανατρέπονται μέσα σε μια μέρα. Τη θέση της ηρεμίας του πατέρα παίρνει ο θυμός, η εκδίκηση, η εκμετάλλευση, η αποδόμηση, η τρέλα και τελικά πού φτάνουν τα όρια της ελευθερίας;

Μια παράσταση, η επιτυχία της οποίας βασίζεται στον σκηνοθέτη και το πρωταγωνιστικό δίδυμο και καθόλου στο κείμενο, που χωρίς συνοχή, μπλέκει το οικογενειακό δράμα, με τους Δίδυμους Πύργους, τον τρομοκράτη Μωχάμετ Άτα, τον ρατσισμό, την κρίση και τους Lehman Brothers.

Η παράσταση μια συνηθισμένη Κυριακή καθυστέρησε γύρω στο τέταρτο, λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού. Ο Κώστας Φιλίππογλου πάντα παρών, άλλοτε στις πίσω θέσεις, άλλοτε όρθιος κατά τη διάρκεια της παράστασης, μετράει αντιδράσεις και δέχεται συγχαρητήρια μετά το τέλος της.

Το έργο καλώς και δεν έχει διάλειμμα ώστε να μένεις απερίσπαστος πάνω σε όσα συμβαίνουν στη σκηνή, κάτι που όμως δεν επιτυγχάνεται εντελώς, μια και για άγνωστο λόγο, οι υπεύθυνοι επιτρέπουν φαγητό (ποπ κορν, πατατάκια με τον θόρυβο που τα συνοδεύει) και ποτό μέσα στην αίθουσα.

info

«Τίρζα» του Άρνον Γκρούνμπεργκ στο Θέατρο Ιλίσια. Σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας και Άννα Μάσχα. Μαζί τους οι Γιωργής Τσαμπουράκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Τάσος Δημητρόπουλος και Ίριδα Μάρα. Η παράσταση παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Δείπνο με φίλους» του Ντόναλντ Μάργκιουλις.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »