Θέατρο
847 views 0 comments

«Εχθροί εξ αίματος» στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου

by on Μάρτιος 4, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Το πρώτο θεατρικό έργο του Αρκά «Εχθροί εξ αίματος»  κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στη Χίο σε σκηνοθεσία Μανώλη Σορμαΐνη.

Ξεχάστε τον Καστράτο, τη Λουκρητία και τον Ισοβίτη. Τα πράγματα αυτή τη φορά είναι πιο σοβαρά.

Ένα τροχαίο ατύχημα στέλνει τον αλκοολικό οργανισμό στο νοσοκομείο, σε κατάσταση κώματος. Από αυτή τη στιγμή, ξεσπά διαμάχη μεταξύ των οργάνων. Πρωταγωνιστές της διαμάχης, είναι το Λεπτό και το Παχύ Έντερο όπου διαφωνούν για το εάν τα ευγενή όργανα, όπως η Καρδιά, οι Νεφροί και οι Πνεύμονες, έχουν συνωμοτήσει ή όχι στην κατάληξη του ημιθανούς οργανισμού, με σκοπό να μεταμοσχευθούν σε ένα νέο και υγιές σώμα. Το Λεπτό Έντερο επιμένει ότι η συνωμοσία έχει ήδη διαπραχθεί εις βάρος τους, εφόσον τα έντερα «πεθαίνουν» μαζί με τον οργανισμό, δίχως να απολαμβάνουν την «ευκαιρία» της μεταμόσχευσης. Ο Εγκέφαλος, ο «άρχων των πάντων», εκείνος που ορίζει άλλωστε την τύχη του συνόλου, βρίσκεται σε κώμα. Το δεξί Νεφρό εμφανίζεται ενημερώνοντας τους άσπονδους φίλους (παχύ και λεπτό έντερο) για τη συνολική κατάσταση του οργανισμού, δημιουργώντας τους αμφιβολίες και διαρκείς αμφιταλαντεύσεις. Το παχύ και λεπτό έντερο αποτελεί ένα αντιθετικό ζεύγος του οποίου η ψυχολογία αντιστρέφεται μετά τις πειστικές διαβεβαιώσεις του δεξιού Νεφρού: Εκεί που περισσεύει η αφέλεια του παχέως εντέρου και η επιφύλαξη του λεπτού, το Παχύ διαισθάνεται έναν επικείμενο κίνδυνο και το Λεπτό στην πορεία αποδεικνύεται αφελές.

Η φαινομενικά ευχάριστη κωμωδία του Αρκά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια τραγωδία δομημένη πάνω στις κωμικοτραγικές καταστάσεις, στις αγωνίες και στα πάθη των ηρώων. Μια «ζοφερή κωμωδία» που κατά την εξέλιξή της κλιμακώνει το αίσθημα της αγωνίας για την επιβίωση, ενώ εγκλωβίζει σταδιακά τους πρωταγωνιστές σε αδιέξοδο. Η κυριαρχία της απειλής, της προδοσίας, της θέσεως ισχύος & του φόβου του θανάτου, παραπέμπουν στα καίρια ζητήματα που «κακατρώγουν» τη σύνθεση ενός αρμονικού –λειτουργικά- κοινωνικού συνόλου, από την αρχή ύπαρξης της ζωής του ανθρώπου.

Ένα ολόκληρο θεατρικό έργο ….εκτυλίσσεται στα σπλάχνα μας κι εμείς δεν έχουμε ιδέα. Εκεί μέσα δημιουργούνται και καταστρέφονται σχέσεις, γεννιούνται ίντριγκες, παρελάζουν δολοπλοκίες, φιλίες και έχθρες αναπτύσσονται ή μάχονται μεταξύ τους, αμφισβητίες του «συστήματος» αντιπαρατίθενται με τους ουτοπιστές «ενωτικούς», ενώ λίγο παραπέρα ανώτερες δυνάμεις κατεργάζονται τα δικά τους ολέθρια σχέδια την ίδια στιγμή που το τέλος δεν το ελέγχει κανείς. Οι «Εχθροί εξ αίματος» είναι μια αριστουργηματική μαύρη κωμωδία που ενέχει μακάβρια στοιχεία μαζί με σπαρταριστές κωμικές στιγμές.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ

του Αρκά

Σκηνοθεσία, Μουσική Επιμέλεια & Σκηνογραφία: Μανώλης Σορμαΐνης

Κατασκευή Σκηνικών: Τάκης Μπελόκας

arkas

Παίζουν

Θοδωρής Προκοπίου         ως ΧΟΝΤΡΟ ΕΝΤΕΡΟ

Ευθύμης  Μπαλαγιάννης   ως ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Γιώργος  Παυλιδάκης        ως  ΔΕΞΙ ΝΕΦΡΟ

Πρεμιέρα

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

στο

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

του Δήμου Χίου

Παραγωγή: ΔηΠε.Θε. Βορείου Αιγαίου – Κεντρική Σκηνή 2015

Be the first to comment!
 
Leave a reply »