Θέατρο
940 views 0 comments

«Η γυναίκα της Ζάκυθος» στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

by on Ιούλιος 30, 2014
 

Στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας συνεχίζει το ταξίδι της «Η γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, ένα απο τα πιο σπουδαία κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το έργο, το οποίο είναι γραμμένο το 1826, θα παρουσιασθεί  από τον  Δήμο Αβδελιώδη και την Όλια Λαζαρίδου. Πρόκειται για μια ια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

Η θεατρική προσαρμογή είναι του Δήμου Αβδελιώδη, όπου ο αρχετυπικός σκηνικός χώρος διαθέτει δυο ψηλά αγάλματα του εικαστικού Αριστείδη Πατσόγλου, που συμβολίζουν το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό.

Η κεντρική ηρωίδα, που υποδύεται η Όλια Λαζαρίδου,  είναι μια γυναίκα δαιμονική, με μορφή απαίσια και γέλιο φοβερό, που καταριέται τις πεινασμένες Μεσολογγίτισσες που έχουν καταφύγει στη Ζάκυνθο.

XEN_6846[1]

Ο Σολωμός αφήνει το φώς και ανιχνεύει το σκοτάδι διαλαλώντας πως το κακό εδώ δεν είναι οι Τούρκοι, δηλαδή ο προφανής εχθρός, αλλά το κακό είναι ανάμεσά μας, είναι μέσα μας.Δανείζεται λοιπόν το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου, που έζησε ως ιερομόναχος μέχρι τα 172 του χρόνια σε μοναστήρι της Κέρκυρας, για να κοιτάξει στα μάτια το κακό, χωρίς να το φοβάται.

Ο Δήμος Αβδελιώδης εξηγεί πως ο εθνικός μας ποιητής «όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια γυναίκα τόσο δύσμορφη που δεν θύμιζε άνθρωπο, η οποία έβριζε τις Μεσολογγίτισσες που ζήταγαν φαγητό για τους πολιορκημένους, όσο κι αν τρόμαξε με τη βία του Κακού, ένιωσε την ανάγκη να το ανιχνεύσει».

Περιγράφει με απροκάλυπτη απέχθεια τον χαρακτήρα της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις Μεσολογγίτισσες. Μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και για το αβυσσαλέο μίσος της για την Επανάσταση.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία – Σκηνικός χώρος – Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Παίζουν: Όλια Λαζαρίδου, Δήμητρα Κωτίδου, Δανάη Ρούσσου

Εικαστική παρέμβαση – Ενδύματα – Αγάλματα: Aριστείδης Πατσόγλου

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας

Μουσικοί: Αλέξανδρος Αβδελιώδης πιάνο, Γιάννης Αβδελιώδης μαντολίνο – μεταλλόφωνο, Γιάννης Βιλιώτης μαντολίνο – προγραμματισμός μουσικών εφφέ, Μυρτώ Γουζίου βιολοντσέλο, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Γιάννης Πλαγιανάκος κοντραμπάσο-δοξάρι, Παναγιώτης Ράπτης σαξόφωνο σοπράνο

Info:

«Η γυναίκα της Ζάκυθος_

Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014, ώρα 21:00

Διαρκεια : 70 ‘

Προπώληση Εισιτηρίων: – Καταστήματα Public, Αγ. Γεωργίου 4 – και στην είσοδο του Αρχαιολογικού Θεάτρου Μαρώνειας

Τιμή Εισιτηρίου: 15 €

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »