Θέατρο
731 views 0 comments

Η θεατρική τέχνη ανθίζει στις παρυφές του Καϊμακτσαλάν

by on Ιούνιος 21, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Ένα νέο φεστιβάλ,  που απευθύνεται στους ανθρώπους της Θεατρικής Τέχνης, ανθίζει στις παρυφές του Καϊμακτσαλάν, στο ειδυλλιακό περιβάλλον του παλαιού Αγίου Αθανασίου, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Πρόκειται για το Kyklos Festival, ένα φεστιβάλ με διεθνή χαρακτήρα,  που  θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά από το στούντιο Τέχνης Kyklos, υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας, από την 1η Ιουλίου ως την 9η Αυγούστου.

Επαγγελματίες ηθοποιοί , σπουδαστές Δραματικών Σχολών, ερασιτέχνες με κλίση στην θεατρική έκφραση, έφηβοι και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη Δραματική Τέχνη από καταξιωμένους καθηγητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη FYROM.. Νίκος Λυγερός, Μπάμπης Βελισσάριος – Δαυίδ Ναχμίας, Ahmet Avkiran (Turkey), Martin Kocovski (FYROM), Sulejman Rushiti (Albania), Mina Liccione (USA), Rihannon Morgan (UK / Greece), Io Le Moller (Lux / Greece), είναι ορισμένοι από τους καθηγητές που θα διδάξουν.

                                    Πυρήνας και στη Θράκη

photo-400x400[1]

«Το Kyklos Festivalείναι ένα σημαντικό βήμα για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Η μακεδονική πρωτεύουσα έχει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό, ιδίως στο χώρο του Θεάτρου, γεγονός που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε την εκπαίδευση και την επιμόρφωση εκτός πόλης. Στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο θα συναντηθούμε με Δασκάλους της Δραματικής Τέχνης, που προέρχονται και από τον βαλκανικό μας περίγυρο», είπε μιλώντας στην ArtPress η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χρύσα Ιωαννίδου και πρόσθεσε εκφράζοντας την πίστη της  ότι μέσα από τη διδασκαλία και την καλλιέργεια των Τεχνών, «μπορούμε να εγγυηθούμε πιο δημιουργικούς και ελεύθερους ανθρώπους»:

«Με αυτή την προσπάθεια, μέσα από ήπιες κινήσεις στον χώρο του Πολιτισμού, ερχόμαστε πιο κοντά με τους γείτονες μας, τους οποίους -όπως τόνισε ο Παντελής Σαββίδης στη συνέντευξη τύπου- είχαμε… ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι το Kyklos Festivalμπορεί να δημιουργήσει έναν πυρήνα και στη Θράκη από το 2016. Άλλωστε οι θρακιώτικες πόλεις έχουν αναδείξει κορυφαίες προσωπικότητες σε όλες τις πτυχές των Τεχνών.

Αν δεν ήταν εμπόδιο το μακρύ ταξίδι από τη Θράκη ως τον Άγιο Αθανάσιο, θα θέλαμε και φέτος να δούμε συμμετοχές επαγγελματιών και σπουδαστών στο Kyklos Festival.  Προσδοκούμε τα μηνύματά του να φθάσουν μέχρι τα βόρεια σύνορα του νομού Έβρου!»

                                  4 κύκλοι επιμόρφωσης

poster-1140x1710[1]

Στόχοι του φεστιβάλ είναι η επιμόρφωση των καλλιτεχνών σε ειδικά πεδία της Δραματικής Τέχνης, η δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτών των τεχνών με σκοπό την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η δια βίου μάθηση, η επαφή των πολιτισμών και η ανταλλαγή ιδεών, η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής της βόρειας Ελλάδας

Το φεστιβάλ διεξάγεται στον παλιό Άγιο Αθανάσιο Έδεσσας, 16χλμ από το Καϊμάκτσαλαν και 30χλμ από την Έδεσσα, έναν παραδοσιακό πετρόκτιστο οικισμό που αποτελεί χειμερινό θέρετρο.

Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει από 1 Ιουλίου μέχρι 9 Αυγούστου και διαιρείται σε 4 κύκλους:

2 Ιουλίου-10 Ιουλίου 2015

12 Ιουλίου-20 Ιουλίου 2015

22 Ιουλίου-30 Ιουλίου 2015

1 Αυγούστου-9 Αυγούστου 2015

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει:

8 ώρες διδασκαλίας την ημέρα (πρωί-απόγευμα) από 2 διαφορετικούς καθηγητές και παρουσίαση της δουλειάς/ανοιχτό μάθημα στο τέλος κάθε σεμιναρίου

2 διαλέξεις από εξειδικευμένους λέκτορες πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το θέατρο

2 εκδηλώσεις (παραστάσεις/live/performances/ RPG games)

Προαιρετικά στο τέλος κάθε κύκλου οι καθηγητές και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία μιας εκδρομής με ξενάγηση στα αξιοθέατα και τις αρχαιολογικές τοποθεσίες της περιοχής.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην κεντρική πλατεία του χωριού (πετρόκτιστη) και στην αυλή του σχολείου (γρασίδι και σκιά δέντρων).

Το κόστος συμμετοχής για το 9ήμερο είναι 190 ευρώ για επαγγελματίες – σπουδαστές και 50 ευρώ για τους ερασιτέχνες, τους εφήβους και τα παιδιά.

Επιπλέον, προαιρετικά, οι διοργανωτές του φεστιβάλ έχουν εξασφαλίσει  για τους μαθητές 10 νύχτες διαμονή σε παραδοσιακό πετρόκτιστο ξενώνα (+ 100 €) και πλήρη διατροφή σε παραδοσιακή ταβέρνα για 10 ημέρες (+ 100 €).

Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται μέχρι  26 Ιουνίου 2015.

                               » Κύκλος πολιτισμού»

5-1140x641[1]

Το Studio Τέχνης Κύκλος είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός με στόχο τη διεξαγωγή καλλιτεχνικών εργαστηρίων, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών προγραμμάτων με άξονα τις θεατρικές σπουδές. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. Ο Οργανισμός παράγει επίσης και διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ καλλιτεχνών, δίκτυα καθηγητών, μαθητών και εραστών των τεχνών. Λειτουργεί σειρά εργαστηρίων που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αρχάριους ή μη στον χώρο των Τεχνών και μια σειρά masterclasses, που λειτουργούν ως μεταπτυχιακά προγράμματα για επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Σημαντικό κομμάτι αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, που προσπαθούν να κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τις τέχνες και να τροφοδοτήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Στο Studio επίσης θα λειτουργήσουν Σχολή Musical και τμήματα για εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ μέσα στους μακροπρόθεσμους στόχους  είναι η ίδρυση Σχολής Σκηνοθεσίας και Κινηματογράφου.

                          Παλιός  Άγιος Αθανάσιος

Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, πιθανότατα από Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και κτιστάδες και αποτελούσε το ανατολικό σύνορο της ζώνης που ήταν υπό τον έλεγχο του Αλί Πασά των Ιωαννίνων. Είναι κτισμένο σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180 – 1.240 μέτρα. Περιβάλλεται από δάση οξιάς, ενώ πάνω από το χωριό δεσπόζει η κορυφή “Πιπερίτσα” με υψόμετρο 1.998 μέτρα.

Το χωριό κτίστηκε στην συγκεκριμένη τοποθεσία για προστασία από ληστές, με εύκολο έλεγχο διότι όποιος ήθελε να προσεγγίσει έπρεπε να περάσει από στενωπό, ενώ ο νοτιοανατολικός προσανατολισμός του επιλέγει για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.

Το χωριό ονομαζόταν επισήμως “Τσέγανη” έως το 1926, όταν η επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με σκοπό τον εξελληνισμό των τοπωνυμίων επισκέφτηκε το χωριό και εκτιμώντας την ορεινή τοποθεσία και το απόκρημνο έδαφος στην ανατολική είσοδο του χωριού, το ονόμασε αρχικά Μετέωρα. Η τοπική κοινότητα διαμαρτυρήθηκε διότι δεν της άρεσε το όνομα και μετά από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να δοθεί στο χωριό το όνομα από το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το οποίο βρίσκεται σε λόφο νότια του χωριού.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησαν οι σκέψεις και οι αναζητήσεις από τους κατοίκους για την εξεύρεση μιας τοποθεσίας για την δημιουργία ενός νέου χωριού. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, την ανυπαρξία ιατρικής περίθαλψης και την έλλειψη συγκοινωνίας. Το χωριό εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι κάτοικοι κατέβηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και ίδρυσαν τον Νέο Άγιο Αθανάσιο για να έχουν καλύτερη πρόσβαση κυρίως τις ημέρες του χειμώνα και να είναι πιο κοντά στις εργασίες τους.

Σταδιακά, μετά το 1994, αρχίζει λόγω της ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου η εκ νέου εγκατάσταση στο παλιό χωριό, η οποία τελικά οδήγησε στην σημερινή εικόνα του παραδοσιακού πέτρινου οικισμού, το οποίο θεωρείται μοναδικό για την μακεδονική αρχιτεκτονική, με κύρια δομικά υλικά την πέτρα και το ξύλο. (πηγή www.palios.gr)


Info: 

Διεθνές Φεστιβάλ | www.kyklosfestival.gr

Οργανωτικό φορέας | www.kyklosartstudio.org

Facebook Page: Kyklos Festival

Facebook Event: Kyklos Festival

E-mail: kyklosartstudio@gmail.com

Τηλ: 6909 893402 & 2310 277691

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »