Θέατρο
1272 views 0 comments

Η κωμωδία «Μιας πεντάρας νιάτα», από την θεατρική ομάδα των Πολιτιστικών Δεσμών Κύμης-Αλιβερίου

by on Δεκέμβριος 16, 2013
 

Επιμέλεια:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

 Την κωμωδία των Γιαλαμά – Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας; Νιάτα», παρουσιάζει η θεατρική ομάδα των «Πολιτιστικών Δεσμών» που δραστηριοποιείται στον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου της Εύβοιας.

Στεγαστικό πρόβλημα, ανεργία, σεξουαλική παρενόχληση: Το νιόπαντρο ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει τη δική του στέγη αλλά δεν έχει τα χρήματα και σκέφτεται να δανειστεί. Η γυναίκα που θέλει να δουλέψει αλλά ο άνδρας της δεν της το επιτρέπει από φόβο μη «ξεμυαλιστεί». Η πρόσληψη κατά προτίμηση ανύπανδρων γυναικών από τις επιχειρήσεις. Οι σπουδές που δεν διασφαλίζουν πάντα ένα αντίστοιχο επαγγελματικό μέλλον. Είναι τα θέματα που θίγει η κωμωδία, που γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάσθηκε το 1965 και παραμένουν σύγχρονα και πάντα επίκαιρα.

100_2084

Στην παράσταση συμμετέχουν πολλοί ερασιτέχνες ηθοποιοί και μουσικοί από τα χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γωγώ Τριανταφύλλου.
Παίζουν:  Ελαιοτριβιάρης Βασίλης, Δεληγιώργη Μαρία, Κατέβας Νικόλαος,
Στάμος Ευάγγελος, Γκέκας Θεόδωρος, Γκέκας Σωτήρης, Γαλάνη Κατερίνα,
Γκέκα Δήμητρα, Καραγιάννης Νικόλαος, Σγούρου Αλίκη.

Συμμετέχει λαϊκή ορχήστρα με τραγούδια των Ζαμπέτα, Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη

Info:

 Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, ώρα  7 μ.μ.

Δημοτικό Σχολείο Κριεζών, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.

Θέατρο Λυκείου Αυλωναρίου, Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.

Πνευματικό Κέντρο Κύμης, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, ώρα 7 μ.μ.

Θέατρο νέου Δημοτικού Σχολείου Κονιστρών, Κυριακή 11 Ιανουαρίου, ώρα 7 μ.μ.

 

       Οι  Πολιτιστικοί Δεσμοί

Οι «Πολιτιστικοί Δεσμοί» ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 2011. Είναι πολιτιστικός φορέας που έχει τη μορφή πολιτιστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στην εθελοντική και απόλυτα αφιλοκερδή δράση όσων τον απαρτίζουν

Η έδρα των «Πολιτιστικών Δεσμών», που αποφασίστηκε να αλλάζει εκ περιτροπής ανά διετία, βρίσκεται σήμερα στις Κονίστρες.
Τα γεωγραφικό πεδίο της δραστηριότητας τους  είναι η περιοχή που περιλαμβάνει ο Δήμος «Κύμης – Αλιβερίου». Θεωρούν σημαντική όχι μόνο τη διάσωση του παραδοσιακού μας πολιτισμού αλλά και τη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό με νέες δημιουργίες της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου.
Οι Πολιτιστικοί Δεσμοί έχουν δημιουργήσει  τομείς όπως, Θεατρικό, Κινηματογραφικό, Λογοτεχνικό, Φωτογραφικό, Λαογραφικό, Ιστορικό-Αρχαιολογικό, Οδοιπορικό, Περιβαλλοντικό, Εικαστικό και Λέσχες Ανάγνωσης, δύο στην Κύμη και μία στις Κονίστρες.

100_2050

 Η θεατρική ομάδα έχει   τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί κάθε ηλικίας (από 5-80 ετών)και κάθε επαγγέλματος Έχει  ανεβάσει την Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο κι έχει  δραματοποιήσει διηγήματα του Παπαδιαμάντη, «Έρωτα στα χιόνια» και τον «Αμερικάνο»  και ποιήματα του Καβάφη, ενώ δίνει τις παραστάσεις της δωρεάν.

Ψυχή των Πολιτιστικών Δεσμών και πρόεδρός τους είναι ο φιλόλογος Δημήτρης Κεχρής. «Η ιδέα να φτιάξουμε ένα σύλλογο που να τον συγκροτούν άτομα από πολλά χωριά γεννήθηκε από πολλές αναγκαιότητες. Κυρίως από την επιθυμία να αλληλογνωρίσουμε και να μελετήσουμε τον πολιτισμό του κάθε χωριού παραμερίζοντας τον τοπικισμό, που είναι έντονος στην επαρχία, και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις δημιουργικές δυνατότητές μας. Στόχος των «Πολιτιστικών Δεσμών» είναι να συνδεθούν πολιτιστικά τα χωριά πραγματοποιώντας πολιτιστικές δραστηριότητες που να διαμορφώνουν περισσότερες και καλύτερες προϋποθέσεις για συνεργασία και αποτελεσματικότητα», είχε τονίσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα  «Ελευθεροτυπία» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κιούση.

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »