Θέατρο
983 views 0 comments

Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά, των Νίκου Παναγιωτόπουλου και Πωλ Λαφάργκ, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

by on Ιανουάριος 3, 2014
 

Στα κείμενα των Νίκου Παναγιωτόπουλου «Η Οδύνη των Ανέργων» και Πωλ Λαφάργκ «Το δικαίωμα στην τεμπελιά» στηρίζεται η νέα παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου στην Καβάλα από την Τετάρτη 8 έως και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014.

Μια συρραφή των δύο κειμένων σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τη συμμετοχή τεσσάρων ηθοποιών.

«Μια παράξενη τρέλα κατέχει τις εργατικές τάξεις. […]Αυτή η τρέλα είναι η αγάπη για τη δουλειά, το πάθος για τη δουλειά, που φτάνει ως την εξάντληση των ζωτικών δυνάμεων του ατόμου και των απογόνων του.»

Ο Πωλ Λαφάργκ, γραμματέας και γαμπρός του Μαρξ, αποκαθηλώνει την κεντρική ιδέα του μαρξιστικού οράματος, το δικαίωμα στη δουλειά, και καλεί την εργατική τάξη να αγωνιστεί για ένα διαφορετικό ιδανικό: το δικαίωμα στην τεμπελιά.

Οι εκκεντρικές απόψεις του έρχονται να συναντήσουν την κραυγή οδύνης των σημερινών ανέργων, όπως αυτή φτάνει στ’ αυτιά μας μέσα από τις συνεντεύξεις που συνέλλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Άνθρωποι που συνθλίβονται κάτω απ’ το βάρος της ανέχειας και της αγωνίας για το μέλλον, σύγχρονοι άθλιοι, ολόιδιοι με τους προγόνους τους.

Σ’ αυτή την απροσδόκητη συνάντηση το γιατί των αδικημένων δεν μένει μετέωρο αλλά βρίσκει, κι είναι από τις σπάνιες φορές, κάποια απάντηση. Μια λύση συγκεκριμένη που μπορεί να μην είναι άμεσα, πρακτικά εφαρμόσιμη, αλλά μας πηγαίνει πολύ πέρα από τη συνήθη πολιτική ρητορεία και μας αποκαλύπτει μια εικόνα ολοκληρωμένη κι οπωσδήποτε αληθινή.

…Κι όμως…

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει:

«Όταν παρατηρούσα πριν κάποια χρόνια πως η ανεργία δεν αφαιρεί από τον άνεργο μόνο τα μέσα ύπαρξής του αλλά και το λόγο ύπαρξής του, πως υποβαθμίζει τη σχέση του με τον κόσμο, το χρόνο και το χώρο, πως η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία της –καθιστώντας την εργασία κάτι το ανάρπαστο και περιμάχητο– τείνει να στοιχειώσει τις συνειδήσεις και τα ασυνείδητα όλων, να θέσει τους εργαζομένους στο έλεος των εργοδοτών που θα μπορούν να καταχρώνται την εξουσία τους, και πως, τελικά, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού ακόμα και εντός της εργασίας, καταστρέφοντας όλες τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, έλεγαν ότι υπερβάλλω.

Κι όμως, το ζούμε σήμερα…, ελάχιστα χρόνια μετά!

Όταν σημειώνω πως η μαζική παρουσία των ανέργων, σήμερα, μπορεί να υπενθυμίσει σε όλους τους εργαζομένους ότι έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς (καθώς η ύπαρξή τους επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζομένους και τις συνθήκες εργασίας τους), και πως είναι το προϊόν μιας πολιτικής που θα μπορούσε να ανατραπεί μέσω μιας αποτελεσματικής κινητοποίησης, η οποία θα ένωνε τους εργαζομένους και τους ανέργους τόσο στο εσωτερικό μιας χώρας όσο και μεταξύ άλλων χωρών, θα πουν, ίσως, πως είμαι απελπιστικά οπτιμιστής.

Κι όμως, μπορούμε να το ζήσουμε!»

 

Info:
 Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά
1517585_627352183979288_1305603177_n[1]
 Συντελεστές
Κείμενα: Νίκος Παναγιωτόπουλος και Πωλ Λαφάργκ
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Δάγκαλης, Ίρις Νικολάου, Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος
 Που: θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ ,Καβάλα
 Παραστάσεις
Πρεμιέρα 8 Ιανουαρίου
Παραστάσεις 8 – 12 Ιανουαρίου
Ώρες παράστασης: Τετάρτη έως Σάββατο 9μμ
                                Κυριακή 8μμ
Μόνο για το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, θα δοθεί επιπλέον απογευματινή παράσταση στις 18.00, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους ανέργους (απαιτείται επίδειξη της κάρτας ανεργίας).
Τιμές εισιτηρίων : 10 € – 8 € (φοιτ. – μαθ.)
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510220876-7 (ώρες γραφείου).

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »