Θέατρο
1016 views 0 comments

κι όμΩς κινείται «Το Σωματίδιο του Θεού» και παρουσιάζεται στην Καβάλα

by on Νοέμβριος 22, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ομάδα «κι όμΩς κινείται» με την παράσταση «Το Σωματίδιο του Θεού» , φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Στις 4 Ιουλίου 2012, οι επιστήμονες του CERN επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου με μάζα 126,5 GeV) με απόκλιση 5 σίγμα, που σημαίνει βεβαιότητα κατά 99,99995% και πως η παρατήρηση αυτή είναι επαληθεύσιμη και μπορεί να αναπαραχθεί οποτεδήποτε. Αυτό το σωματίδιο εικάζεται ότι είναι μποζόνιο και μάλιστα το βαρύτερο που έχει βρεθεί. Εικάζεται ότι το νέο σωματίδιο έχει χαρακτηριστικά του σωματίου Χιγκς, με επιφύλαξη, ώσπου να φανεί ότι φέρει πράγματι και τις λοιπές, θεωρητικά, προβλεπόμενες ιδιότητές του.

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες…..

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.

1464703_606258962769083_1044948991_n[1]

 κι όμΩς κινείται

Συνεργασία καλλιτεχνών με διαφορετική κινησιολογική πληροφορία, ομάδα σύνθετων σωματικών παραστάσεων, όπου συναντιούνται ο χορός με το τσίρκο και την performance.

Μέσα στη δομή μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης παράστασης, βασισμένης στη σωματική δράση και έκφραση των ερμηνευτών αφομοιώνονται τεχνικές του τσίρκο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και αξιοποίηση του τρισδιάστατου χώρου και το εκφραστικό φάσμα των ερμηνευτών, καθώς και την επικοινωνιακή ιδιαιτερότητα της performance.

Στόχος της εργασίας των καλλιτεχνών  είναι η στοιχειοθέτηση ενός προσωπικού λεξιλογίου με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή, όχι σαν μια παράταξη δεξιοτήτων αλλά με τη μορφή μιας ομαδικής διαδικασίας διαμόρφωσης, σε σχέση με τις αισθητικές αποφάσεις για την εκάστοτε έρευνα.

Προσανατολίζονται σε συμπράξεις – συνεργασίες με άλλες καλλιτεχνικές ομάδες ή άτομα στο στάδιο της παρουσίασης ή της προετοιμασίας ενός έργου, καθώς και σε μεθόδους παρουσίασης σε θεατρικούς και μη χώρους παρακινούμενοι από την παράδοση του τσίρκο και της performance, ως αισθητική απόφαση, αλλά και αναζητώντας την επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι δε σχετίζονται με τις παραδοσιακά θεατρικές σκηνές.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 από τους Σουγιουλτζή Χριστίνα χορεύτρια και Bentancor Camilo καλλιτέχνη του τσίρκο και λειτουργεί μέχρι το 2009 στον «Κρατήρα» ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων, το οποίο σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες μεταμορφώνεται σε αίθουσα σύγχρονου ή παραδοσιακού χορού, ακροβατικών, θεατρική σκηνή, μπερντέ για καραγκιόζη, χώρο συναυλιών ή προβολών, ανάλογα με την περίσταση.

Εκεί κατασκευάζει και παρουσιάζει τα ARRiBA2003, το ψέμα του Νέυτωνα2005 και InfeRno2006 και παραδίδει μαθήματα του προσωπικού της λεξιλογίου. Από το 2009 φιλοξενείται στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, όπου ανεβάζει την παράσταση PURGATOЯIO σε συνεργασία με το μουσικό συγκρότημα ΧΑΪΝΗΔΕΣ και προγραμματίζει την καινούρια της παραγωγή paRЯaiso, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 Η ταυτότητα της παράστασης

«Το Σωματίδιο του Θεού»

Σκηνοθεσία & Χορογραφία από τους κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα των Χαΐνη Δ. Αποστολάκη & Σουγιουλτζή Χριστίνα

Σκηνογραφίατου B.Camilo

Μουσική(σύνθεση και ερμηνεία) των Χαΐνη Δ. Αποστολάκη και των Κ. Αντωνίου, Τ. Κανέλλου, Θ. Ρέλλου (modeplagal)

Φωτισμοί και Βίντεο της Μ. Αθανασοπούλου

Κοστούμια των Α. Μάνεση και Φ. Μουζάκη

Ερμηνεία και συνδημιουργία

Αποστολάκης Δημήτρης, Βαρδαξόγλου Αλέξανδρος, BentancorCamilo, Λινάρδου Αντιγόνη, Μαλκότσης Ερμής, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα.

info
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
κι όμΩς κινείται «Το Σωματίδιο του Θεού»
Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ
Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ
Τιμές εισιτηρίων: 12 € -10 € (μαθ.-φοιτ.-ανέργων με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.
Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται καθημερινά 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566 ).
Be the first to comment!
 
Leave a reply »