Θέατρο
913 views 0 comments

Μύριαμ Χρονοπούλου, ηθοποιός: «Τα παιδιά είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές»

by on Δεκέμβριος 13, 2015
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΓΑ

Υποδύεται ρόλους αγαπημένων ηρώων κλασικών παραμυθιών και συνταξιδεύει με τους μικρούς θεατρόφιλους στη χώρα της φαντασίας. Καρυθραύστης, Πινόκιο, Η πεντάμορφη και το τέρας, Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος, παράσταση με την οποία αυτή την εποχή ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα υποδυόμενη την καλή νεράιδα.

Η Μύριαμ Χρονοπούλου σε κάθε παράσταση βιώνει ανεπανάληπτες εμπειρίες, γιατί παίρνει « θετική ενέργεια από τις αγκαλιές ,τα φιλιά, και την αγάπη των παιδιών», αλλά και γιατί τα παιδιά « είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές, γιατί θα πουν αυτό που αισθάνονται χωρίς φόβο…και με πάθος».

Hθοποιός με ιδιαίτερο επαγγελματισμό κι ευρηματικότητα στην ερμηνεία των ρόλων της, μίλησε στην ArtPress για το παιδικό θέατρο, τη σημασία του στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και για τα παραμύθια που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν τους μικρούς θεατές αλλά και να αναδείξουν αξίες, όπως της αγάπης και της φιλίας

12319284_10207733231276157_2064714508_n

-Πιστεύετε ότι το παιδικό θέατρο είναι ένα δύσκολο είδος θεάτρου;

«Μια παιδική παράσταση φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεται μια παράσταση για μεγάλους. Η δυσκολία του παιδικού θεάτρου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ακρίβεια και περισσότερη προσοχή στο πως θα μεταδοθούν σωστά τα μηνύματα γιατί ακριβώς απευθύνεται σε παιδιά και να τα συνεπάρεις μαζί στο ταξίδι σου χωρίς να κουραστούν»

-Ποιος είναι ο στόχος του παιδικού θεάτρου;

«Εκτός από ότι βλέπουν να ζωντανεύουν οι αγαπημένοι τους ήρωες των παραμυθιών μπροστά τους, στόχος του παιδικού θεάτρου είναι η ψυχαγωγία και η σωστή διαπαιδαγώγηση τους ,περνώντας τους τα σωστά μηνύματα»

-Πότε μια παιδική παράσταση θεωρείται καλή;

«Επιτυχία μιας παιδικής παράστασης είναι όταν έχει εκπληρώσει τον στόχο της, δηλαδή τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να αφυπνιστούν, να ταξιδέψουν και φεύγοντας για το σπίτι τους να κουβαλάνε στην ψυχούλα τους όμορφα συναισθήματα που θα ενεργοποιηθούν κάποια στιγμή στην ζωή τους, μεγαλώνοντας»

12348257_10207733230636141_145084532_n

– Ποια είναι η σημασία του θεάτρου στη ψυχοσύνθεση και ψυχαγωγία των παιδιών;

« Το θέατρο είναι πολιτισμός, άρα συμβάλλει ουσιαστικά στην ψυχολογία και ψυχοσύνθεση των παιδιών, αναπτύσσει την κοινωνικότητα τους, δημιουργεί γενικότερα καλύτερους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο όταν φεύγουμε από μια καλή παράσταση νιώθουμε την πνευματική λύτρωση»

-Γιατί στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια;

« Στα παιδιά αρέσουν τα παραμύθια γιατί απελευθερώνει την φαντασία τους. Είναι ο κόσμος που τους ανήκει και ενώ σε όλα τα παραμύθια υπάρχει το καλό και το κακό ,μέσα από μια παιδική προσέγγιση πάντα, βλέπουμε ότι το καλό πάντα νικάει, όπως και στην ζωή. Θεωρώ επίσης ότι τα παραμύθια αρέσουν εξίσου και στους μεγάλους γιατί όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας»

12336024_10207733225436011_1984157706_n

-Τι έχετε μάθει από τα παιδιά; Τι έχετε κερδίσει;

«Από τα παιδιά μόνο μαθαίνεις, μόνο κερδίζεις Ο τρόπος που παρακολουθούν μια παράσταση με συγκινεί κάθε φορά. Ο ενθουσιασμός τους από την ώρα που θα μπουν στον χώρο του θεάτρου, θα σε κοιτάξουν, θα απαντήσουν, θα χειροκροτήσουν. Δεν ξέρετε πόση θετική ενέργεια παίρνω από τις αγκαλιές ,τα φιλιά, από την αγάπη τους. Είναι ασύλληπτα αυτά που με ρωτάνε, δίνουν την αγάπη τους αβίαστα, η ματιά τους είναι καθαρή. Πραγματικά πιστεύω ότι με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.»

-Ένας ηθοποιός του παιδικού θεάτρου βλέπει τον κόσμο με τα δικά του μάτια ή με τα μάτια των παιδιών;

«Οι ηθοποιοί πιστεύω είμαστε πάντα παιδιά .Ο χρόνος πάνω στην σκηνή μηδενίζεται, δεν υπάρχει. Για να κατακτήσεις έναν ρόλο σε θέατρο για παιδιά πρέπει να δεις μέσα από την ματιά τους. Να εκφράσεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου και να το συνδυάσεις με την απλότητα ενός πραγματικού παιδιού. Το θέατρο για παιδιά θέλει αμεσότητα , απλότητα δοσμένο με λογοτεχνικό ύφος.»

-Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε ένα ρόλο;

«Η αλήθεια είναι ότι θέλω να κάνω καινούργια πράγματα κάθε φορά, να προσεγγίσω χαρακτήρες που δεν έχω αφουγκραστεί, δεν έχω δοκιμάσει. Με ενδιαφέρει αυτός ο ρόλος να έχει κάτι να »πει». Τα λόγια θέλω να γεννιούνται μέσα από συναισθήματα, ιδέες .Ο Κάρολος Κουν έλεγε ότι ο ηθοποιός για να ερευνήσει έναν ρόλο πρέπει να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις-Που είμαι, ποιος είμαι και τι θέλω»

-Τα παιδιά είναι απαιτητικοί θεατές;

«Εννοείται ότι είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές γιατί θα πουν αυτό που αισθάνονται χωρίς φόβο…και με πάθος!! Όταν κάτι τους αρέσει θα το πουν, θα το δείξουν. Το ίδιο και όταν δεν τους αρέσει»

12011366_10207341327478807_7705462383040536292_n[1]

-Πιστεύετε ότι η παιδικότητα χάνεται, ότι η πραγματική πατρίδα είναι η παιδική ηλικία;

« Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την παιδικότητα τους , δηλαδή την πατρίδα τους. Υπάρχουν και αυτοί που δεν έπαψαν να ονειρεύονται, αυτοί που πιστεύουν στο» αδύνατο», που έχουν όραμα. Και είναι αυτοί που ως μοναδική τους πατρίδα έχουν την παιδική τους ηλικία.»

-Στην εποχή της κρίσης που ζούμε, κυρίως κρίση αξιών, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του καλού παιδικού θεάτρου;

«Ακόμα και σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, οι γονείς προσπαθούν να διδάξουν πολιτισμό στα παιδιά τους. Κυρίως όμως έχουμε όπως είπατε κρίση αξιών, άρα ο σκοπός του καλού θεάτρου είναι η αφύπνιση συνειδήσεων και η δημιουργία εικόνων που θα αποτελέσουν σημαντική »αποσκευή» στο ταξίδι της ζωής τους»

12355118_10207733343878972_1487757268_n

-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την παιδική σκηνή με την οποία συνεργάζεσαι;

«Συνεργάζομαι με την παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου από το 2009.Η συγκεκριμένη σκηνή πραγματοποιεί παραστάσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Ο Γιάννης Χριστόπουλος είναι ένας νέος παραγωγός που έχει μπει δυναμικά στον χώρο του παιδικού θεάτρου. Ο Χαρης Ρώμας, ένας καταπληκτικός άνθρωπος και σκηνοθέτης, βρίσκεται πάντα κοντά στους νέους ηθοποιούς. Με την πάντα ευρηματική και αστείρευτης έμπνευσης σκηνοθεσία του, καθοδηγεί τους ηθοποιούς με τρόπο μοναδικό. Ο σπουδαίος Φώτης Μεταξόπουλος επιμελείται τις χορογραφίες. Νιώθω μεγάλη χαρά για αυτήν την συνεργασία. Είναι εξέχουσα προσωπικότητα και μεγάλος Δάσκαλος. Η εμπνευσμένη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη δίνει ιδιαίτερο ρυθμό στην παράσταση. Σκηνικά-Αrt, την παράσταση φωτίζει με μοναδικό τρόπο ο Γιώργος Βαζαίος. Η Σύλια Δεμίρη επιμελείται ενδυματολογικά το θίασο και γνωρίζει πολύ καλά πως να ζωντανεύουν οι ήρωες μέσα από το θεατρικό κοστούμι. Φέτος παρουσιάζουμε το κλασσικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ »Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» με τους Στέλλα Μπονάτσου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Γιάννη Πισκιτζή, Βασίλη Μαμωνά και Μανώλη Κονταξάκη»

Βιογραφικό:

Παραστάσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος: (ενδεικτικά)

»Φαίδρα» Π. Γάλλιας (χοροθέατρο), »Παλιάτσοι» Ηρώδειο F. Zeffirelli, »Καρυοθραύστης» Γ.Φιλής, »Τουραντω» Γ. Παπαευσταθίου, »Πινόκιο » Σ. Ιωάννου »Μάγος του οζ» Χ. Ρώμας, »Σεβάχ ο θαλασσινός» Χ.Ρώμας, »Η πεντάμορφη και το τέρας» Χ.Ρώμας, »Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος » Χ.Ρώμας.

Ντοκιμαντέρ «Οι Θερμοπύλες» για την εκπαιδευτική τηλεόραση (Γοργω)

Συμμετοχή σε τηλεοπτικές σειρές

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »