Θέατρο
1131 views 0 comments

«Οικογένεια Τότ», ένα έργο που υπερασπίζεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια από το Θεσσαλικό Θέατρο

by on Ιανουάριος 8, 2014
 

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ

Το  αριστουργηματικό έργο του Ούγγρου συγγραφέα Iστβάν  Ορκένυ:  «Οικογένεια Τότ»,  μια αντιπολεμική , αντιφασιστική αλληγορία, είναι η νέα παράσταση που παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου.

Ο  Ορκένυ (1912-1979) είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς της Ουγγαρίας και στην πατρίδα του το 2012 ονομάστηκε προς τιμήν του «Έτος Ιστβάν Ορκένυ».  Το έργο αρχικά εκδόθηκε σαν νουβέλα το 1964 και μετά την μεγάλη απήχηση που είχε, ο Ορκένυ το διασκεύασε σε σενάριο για τον κινηματογράφο και σε θεατρικό έργο για να γνωρίσει θριαμβευτική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και να αποσπάσει πολλά βραβεία.

Ο συγγραφέας στην «Οικογένεια Τότ» ασκεί οξεία κοινωνική κριτική και υπερασπίζεται με θέρμη την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μέσα από ξεκαρδιστικά γεγονότα που αγγίζουν τον παραλογισμό, αναλύει με ιδιοφυή, αλλά και σπαρταριστό τρόπο, την σχέση της εξουσίας με τον ανυπεράσπιστο άνθρωπο και μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όρια αντοχής του καταπιεζόμενου πολίτη.

«Το έργο είναι καταπληκτικό και τα έχει όλα. Η ιστορία του είναι  πρωτότυπη γεμάτη απρόοπτες εξελίξεις που προξενούν το γέλιο τη συγκίνηση, τις εκπλήξεις και κυρίως να καυτηριάσει τις «άπονες» εξουσίες που βιάζουν και καταπατούν βάναυσα την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των απλών ανθρώπων.» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Τσιάνος και προσθέτει:

«O Ιστβαν Ορκένυ, είναι μεγάλος συγγραφέας, με  διεθνή αναγνώριση και στα έργα του δεν ασχολείται παρά μόνο με την έννοια της ελευθερίας του ατόμου και με τα όρια αντοχής του ανθρώπου που καταπιέζεται από τους εκάστοτε εξουσιαστές. Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά τα περνάει μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις και από ένα υψηλής ποιότητας χιούμορ.. Η «Οικογένεια Τοτ» με άλλα λόγια είναι ένα καθαρόαιμο «Λαϊκό έργο», που τιμά τον απλό θεατή, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα μεγάλα κλασσικά έργα»

Στην παράσταση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» η απόδοση στα Ελληνικά είναι της Ελπίδας Μπραουδάκη και του Κώστα Τσιάνου.

AGL_1712[1]

Τους ρόλους ερμηνεύει ένας εντυπωσιακός θίασος που αποτελούν, ο Πασχάλης Τσαρούχας, ο Χάρης Σώζος και οι Λαρισαίοι εξαιρετικοί ηθοποιοί Φανή Γέμπτου, Βασίλης Γιαβρής, Ασπασία Κοκόση, Ζωή Μουκούλη, Χάρης Φλέουρας και ο Χρήστος Χαλβατζάρας.

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Γιαβρής

Σκηνικά-Κοστούμια: Εργαστήρι ¨Θεσσαλικού Θεάτρου»-Ρίκη Τσικαρδώνη

Μουσική: Κώστας Τσιάνος

Φωτισμοί:Μάκης Παπατριανταφύλλου

Γενική φροντίδα: Νίκος Γεωργάκης

Στην Ελλάδα, το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 1970 από τον Μίμη Φωτόπουλο, την Ελεάνα Απέργη και τον Διονύσιο Παγουλάτο και υμνήθηκε από την κριτική. Μετά τη χούντα το έπαιξαν για δύο χρόνια ο Χρήστος και ο Λάμπρος Τσάγκας με την Σοφία Ολυμπίου και το Χανιώτικο θεατρικό εργαστήρι που ίδρυσε η Ελπίδα Μπραουδάκη με τον Διονύση Μανουσάκη.

Info:

«Θέατρο του Μύλου»

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στο τηλ: 2410-533417
Πρωί: 10 π.μ – 1 μ.μ & απόγευμα: 6 μ.μ – 9 μ.μ

Παραστάσεις μέχρι 6 Μαρτίου 2014

Be the first to comment!
 
Leave a reply »