Θέατρο
762 views 0 comments

Οι παραμυθάδες γιορτάζουν

by on Μάρτιος 20, 2016
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

ΠΗΓΗ: https://koukouliblog.wordpress.com/

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«…Το καλύτερο μάθημα γίνεται με τα παραμύθια… Σ΄ αυτό συμφωνούν όλοι οι παιδαγωγοί του κόσμου… ».( Γαλάτεια  Σουρελή)

Στις 20 Μαρτίου, με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Είτε ανήμερα της γιορτής είτε λίγες πριν ή μετά, πλήθος εκδηλώσεων υλοποιούνται σε πολλές χώρες και σε διαφορετικούς χώρους (σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους,συλλόγους,κλπ). Παραμυθάδες σε όλο τον κόσμο μαζεύονται, λένε και ακούνε παραμύθια και ιστορίες.

Ο στόχος της γιορτής είναι όσο περισσότεροι άνθρωποι να πουν και ν’ ακούσουν ιστορίες. Η τέχνη της προφορικής αφήγησης έχει την τιμητική της και οι ιστορίες ακολουθούν το δρόμο που γνωρίζουν εδώ και αμέτρητα χρόνια, ταξιδεύουν “από το στόμα στο αυτί και από το αυτί στο στόμα” .Είναι μια γιορτή, ένα μοίρασμα, μια διάδοση των ιστοριών και της τέχνης της αφήγησης.

Η αφήγηση είναι μια τέχνη που δεν χρειάζεται γνώσεις, παρά μόνο ταλέντο στην ομιλία, στο λόγο και στην έκφραση. Χρειάζεται εκείνη την  χαμηλή φωνή που σε καθηλώνει , σε παρασέρνει και σε μεταφέρει σε κόσμους άλλους, φανταστικούς .

Η αφήγηση είναι παλιά όσο κι ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης η οποία συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.

Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010.

​ Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, έχει μια θεματική και για το 2016 είναι «Stronge Women» (Δυναμικές Γυναίκες).

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »