Θέατρο
1037 views 0 comments

«Ο Έβρος απέναντι»- Έργο – μάθημα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού-Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

by on Νοέμβριος 24, 2013
Details
 
Editor Rating
Total Score

Hover To Rate
User Rating
User Score

You have rated this

 

Επιμέλεια ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την παράσταση «Ο Έβρος απέναντι», των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Το έργο διαπραγματεύεται πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας

‘Έναρξη: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013.

Λίγα λόγια για το έργο
Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής μας βιτρίνας. Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το κείμενο των Παπαθανασίου – Ρέππα διερευνά μια πικρή αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας: πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας.

«Έργο – μάθημα κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού»

«Είναι ιδιαίτερη μέρα, να παρουσιάζω ως παραγωγός τον άνθρωπο που για μένα ήταν ο μέγας δάσκαλος. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι φάρος φωτεινός, από μόνος του 2η Δραματική Σχολή», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Βούρος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  με αφορμή την πρεμιέρα του έργου «Ο Έβρος απέναντι» των Παπαθανασίου – Ρέππα που ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γ. Κωνσταντίνου.

«Είναι οδηγός και ένα μάθημα για τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού» είπε ο Γ. Βούρος, που χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως ένα από τα πιο σημαντικά στο νεοελληνικό θέατρο μετά το ’74 και ως το πιο σημαντικό των Παπαθανασίου – Ρέππα. Αναφερόμενος ειδικά στο ρεπερτόριο που αναπτύσσει φέτος το ΚΘΒΕ, υπογράμμισε ότι το έργο πατάει σε δύο άξονες: της κοινωνικής κριτικής και της αυτογνωσίας. «Στόχος των συντελεστών είναι το έργο να προκαλέσει συζητήσεις και να μεταφέρει μηνύματα» τόνισε.
Ο σκηνοθέτης του έργου Γιώργος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για μια συνεργασία σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία λέγοντας ότι «βιώνω την πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου. Ήταν μεγάλη πρόκληση το κάλεσμα του κ. Βούρου και φυσικά τεράστια τιμή».
Εναρμονισμένοι στο κλίμα της συνεργασίας και της δημιουργίας, όλοι οι συντελεστές του έργου με αισιόδοξα μηνύματα για το καλλιτεχνικό μέλλον του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ευχαρίστησαν και τους δύο. «Αν αυτό το έργο διδασκόταν τότε ίσως δε θα συνέβαιναν όλα αυτά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Β. Σεϊμένης.
Μετά τη λήξη των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, «Ο Έβρος απέναντι» θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Εβρος απεναντι φωτο

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντίνου
Σκηνικά-κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Μουσική: Νίκος Στρατηγός
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου
Βοηθοί φωτιστή: Αθηνά Μπανάβα, Ειρήνη Μπουτάρη
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Λίλιαν Παλάντζα (Μίνα), Βασίλης Σεϊμένης (Αλέκος), Γιάννης Χαρίσης (Κώστας), Μαριάννα Παπασάββα (Γιάννα), Δημήτρης Μορφακίδης (Σερχάτ).
Στην ηχογράφηση ακούγονται οι φωνές των: Βασίλη Τσόρλαλη, Έφης Δρόσου, Στέργιου Τζαφέρη και Μαρίνας Χατζηβασιλείου.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00

Be the first to comment!
 
Leave a reply »