Θέατρο
1000 views 0 comments

«Ο Έβρος απέναντι» στους τόπους της μετανάστευσης

by on Φεβρουάριος 12, 2014
 

Πρεμιέρα στην Αλεξανδρούπολη έκανε  το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την παράσταση «Ο Έβρος απέναντι» των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου, που ήδη παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στόχος της περιοδείας του Κλιμακίου είναι η παρουσίαση σημαντικών θεατρικών παραστάσεων σε περιοχές όπου η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο θέατρο είναι δύσκολη.

« Με την παράσταση Ο Έβρος απέναντι των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, εκ των  κορυφαίων σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων, με 5 εξαιρετικούς ηθοποιούς από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, που σκηνοθετεί ένας σπουδαίος του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, κάνουμε ένα ξεκίνημα με πολλούς συμβολισμούς, από την Αλεξανδρούπολη του Έβρου, και επισκεπτόμαστε 17 πόλεις, αφήνοντας τα θεατρικά ίχνη του ΚΘΒΕ στην πολιτιστική Εγνατία Οδό.» αναφέρει η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου

«Με γνώμονα  τα φαινόμενα που τελευταία εμφανίστηκαν στην κοινωνία μας όπως είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, αποφάσισα να αναζητήσω ένα έργο που θα καταδείξει το πρόβλημα, ταυτόχρονα να γεννήσει την απορία «πόσο ρατσιστές τελικά μπορεί να είμαστε βαθιά μέσα μας όλοι» και τελικά να μας λυτρώσει από τους φόβους μας», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ  Γιάννης Βούρος και προσθέτει:

«Το έργο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ταξιδέψει στον τόπο του… Πρέπει να ανέβει σε θεατρικές σκηνές της Βορείου Ελλάδος, που διατηρεί ακόμη νωπή τη «μυρωδιά» της μετανάστευσης. Στους ανθρώπους που κοιμούνται και ξυπνούν δίπλα στο ποτάμι χωρίς να ψάχνουν ποια είναι η καλή πλευρά.»

PP0695J0002v01[1]

Λίγα λόγια για το έργο

Τέσσερις άνεργοι Έλληνες κατοικούν στις παρυφές της «ευμάρειας». Θεατές και παρείσακτοι της ευρωπαϊκής μας βιτρίνας. Τέσσερις Ευρωπαίοι δεύτερης ταχύτητας. Και ξαφνικά στο περιβάλλον τους εισβάλλει ένας ξένος. Ένας Κούρδος πρόσφυγας. Ένας απροστάτευτος. Ένας πολίτης τέταρτης κατηγορίας. Το κείμενο των Παπαθανασίου- Ρέππα διερευνά μια πικρή αλήθεια της σύγχρονης πραγματικότητας: πώς και γιατί τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικό χαρακτήρα, διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικά αιτήματα, διαφορετικά αδιέξοδα και για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας, συντονίζονται και συμπλέουν με το υπόγειο ρεύμα του ρατσισμού, που διατρέχει και διαβρώνει την κοινωνία μας.

«Ο Έβρος απέναντι» των Θανάση Παπαθανασίου- Μιχάλη Ρέππα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κωνσταντίνου

Σκηνικά-κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Μουσική: Νίκος Στρατηγός

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου

Βοηθοί φωτιστή: Αθηνά Μπανάβα, Ειρήνη Μπουτάρη

Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Λίλιαν Παλάντζα (Μίνα), Βασίλης Σεϊμένης (Αλέκος), Γιάννης Χαρίσης (Κώστας), Μαριάννα Παπασάββα (Γιάννα), Δημήτρης Μορφακίδης (Σερχάτ).

Στην ηχογράφηση ακούγονται οι φωνές των: Βασίλη Τσόρλαλη, Έφης Δρόσου, Στέργιου Τζαφέρη και Μαρίνας Χατζηβασιλείου.

PP0695J0005v01[1]

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

  • 13/2, 21.00 / Αλεξανδρούπολη, Δημοτικό Θέατρο
  • 14/2, 21.00 / Διδυμότειχο, Θέατρο Ορφέας
  • 15/2, 18.00 & 21.00 / Ορεστιάδα, Θέατρο Διόνυσος
  • 22/2, 21.00 / Δράμα, Αμφιθέατρο πρώην Νομαρχίας «Πρ. Κ. Καραμανλή»
  • 07/3, 21.00 / Ξάνθη, Στέγη Πολιτισμού «Κων/νος  Μπένης»
  • 08/3, 18.00 & 21.00 / Κομοτηνή, Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην REX)
  • 15/3, 21.00 / Καβάλα, Θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αλεξανδρούπολη: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, τηλ. 25510-22808

Διδυμότειχο: Θέατρο Ορφέας

Ορεστιάδα: Θέατρο Διόνυσος, τηλ. 25520-28280

Δράμα: Δισκοπωλείο Αρίων, τηλ. 25210-23762

Ξάνθη: Βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ, τηλ. 25410-72363

Κομοτηνή: Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, τηλ. 25310-84040

Καβάλα: Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ)

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Ομαδικά – ανέργων: 8 ευρώ

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

 

 

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »