Θέατρο
1038 views 0 comments

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς παρουσιάζει το «Gagarin Way»

by on Ιανουάριος 15, 2014
 

Ο κάτοχος του Αργυρού Λέοντα της Βενετίας πατάει στο σανίδι

της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η κινηματογραφική «Miss Violence» για της ανάγκες του σανιδιού γίνεται Mister και μάλιστα όχι ένας αλλά 4. Η βία παραμένει, αλλά αποκτά πολιτικό χαρακτήρα.

Ο βραβευμένος με αργυρό Λέοντα και κάτοχος ακόμα τριών βραβείων για το «Miss Violence» Αλέξανδρος Αβρανάς, συμπράττει με τον Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ παρουσιάζοντας το «Gagarin Way», στο θέατρο «Βασιλάκου».

images[1]

«Το πολιτικό θέατρο έχει πάντα την πρόθεση της παρέμβασης. Ίσως να μην μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μπορεί όμως σίγουρα να προσπαθήσει να δείξει πώς πραγματικά έχει η κατάσταση και, αν τα καταφέρει, να αφυπνίσει τη συνείδηση έστω και ενός μόνο θεατή» σημειώνει για την παράσταση ο Αλέξανδρος Αβρανάς.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι δύο εργάτες, που αποφασίζουν να επαναστατήσουν κατά του συστήματος και οργανώνουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα, έχοντας την πεποίθηση ότι μέσα από τη βία θα καταφέρουν να «ξυπνήσουν» τον κόσμο. Όπως αποδεικνύεται όμως, ο ένας από αυτούς ενδιαφέρεται μόνο για ένα ξέσπασμα ωμής βίας και όχι για την επανάσταση.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης καταθέτει για το έργο, «Νομίζω ότι το Gagarin Way είναι μια εικόνα από το παρόν, και κυρίως από το μέλλον μας. Μας λέει πώς έχουν τα πράγματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού των πολυεθνικών, και πώς οι απλοί άνθρωποι, που δεν είναι απλές στατιστικές στα χαρτιά των τεχνοκρατών, όχι απλώς σαρώνονται από τούτες τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αλλά μεταλλάσσονται και τρώνε ο ένας τον άλλον».

Η μαύρη κωμωδία του Gregory Burke «Gagarin Way» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2001 στο Εδιμβούργο και από τότε έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο. Στην παράσταση της Αθήνας τη μετάφραση έχει κάνει ο Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και πρωταγωνιστούν Στέφανος Κοσμίδης, Μιχάλης Μουλακάκης, Κώστας Ανταλόπουλος, Μάνος Βακούσης. Το καυστικό κείμενο εγείρει ερωτήματα για την ηθική, το τέλος των πολιτικών ιδεολογιών, τη βία και την απάθεια.

video

_MG_3602

GAGARIN WAY σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά

http://youtu.be/_ChYOFnIzZY

Info: «Gagarin Way» του Gregory Burke από τον Αλέξανδρο Αβρανά στο θέατρο «Βασιλάκου», Πλαταιών & Προφ.Δανιήλ 3,  Κεραμεικός

 

Be the first to comment!
 
Leave a reply »